En ny kyrka. Prästen Anders-Petter Sjödin och musikpedagogen Amanda Vessby ska arbeta i den nya kyrkan i Öjersjö. Bild: PHILIP MAURITZSON  

Öjersjö får egen kyrka

Öjersjö

Visionen om en kyrka i Öjersjö blir verklighet. Partille-Säve­dalens kyrkliga samfällighet har förvärvat fastigheten Sjöatorp och startar verksamheten i höst.

– Vi har länge sökt efter en tomt för att kunna ha en kyrka i Öjersjö, säger Marianne Sjögren ordförande i kyrkofullmäktige.
Det handlar om Sjöatorp, mellan golfbanan och Lilla Hålsjön, en fastighet som tillhört Saronkyrkan.
Marianne Sjögren berättar att samfälligheten har lånat sex miljoner kronor för att ha råd med förvärvet, ett köp hon bedömer som riskfritt eftersom tomten är attraktiv.
Det blir Furulundskyrkans präst Anders-Petter Sjödin och musikpedagog Amanda Vessby som kommer att jobba i den nya kyrkan. När de guidar runt PT på fastigheten, får vi nöja oss med att vara utomhus, för samfälligheten får inte nyckeln förrän i juli.

Sjöatorp är en mycket stor skogstomt, så här finns potential för olika typer av lägerverksamhet.
– Det är stort som tre Ullevi. Hela skogen är fantastisk och med tanke på att det kommer att byggas så mycket, så blir det här området en grön lunga, konstaterar Anders-Petter Sjödin och tar täten när vi trampar fram mellan träden.
Han har flera idéer om hur Sjöatorp kan användas.
– Här kanske man skulle kunna ha en höghöjdsbana där man kan klättra med selar och här tänkte jag att man kunde ha grillkvällar för män, säger han och pekar mot en översnöad eldstad.
I skogen finns också en timmer­­stuga med utsikt över Lilla Hålsjön.
Vi går tillbaka till huvudbyggnaden och kikar in i ­salen som rymmer 150 personer, och här finns också kafé och sovsalar.
Innan samfälligheten bestämde sig för att etablera sig i Öjersjö genomförde man en ­undersökning bland en del hushåll och en ­majoritet av de till­frågade var positiva till en kyrka.

– En av de saker man efterfrågade var aktiviteter för barn­familjer, säger Amanda Vessby.
– Vi vill ha ­kreativa grupper för ungdomar som kan hålla på med till exempel dans och teater, och vi kan också ha körer här, säger hon.
Huvudbyggnaden, som kommer att fungera som kyrka, är stor nog för att rymma dop, vigslar och ­begravningar, däremot finns det inga planer på att anlägga någon minneslund på fastigheten.
Och huvudbyggnaden lär få se ut som den gör. Någon klockstapel är inte planerad.
– Det behövs lite ommålning, annars är det inte så mycket jobb, säger ­Anders-Petter Sjödin.
Att det nu blir en kyrka i Öjersjö, samhället som växer så det knakar, beror mycket på att det funnits en vision.

En grupp människor som kallat sig Vision Öjersjö har regelbundet träffats och diskuterat hur en kyrka ska bli verklighet.
– Hade vi börjat förhandla om mark och projektera för en helt nybyggd kyrka hade det tagit minst sex, sju år. Nu kan vi börja direkt att starta en kyrka i vackra Öjersjö, säger Anders-Petter Sjödin.

  • Philip Mauritzson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det