I favoritfåtöljen. Carl Magnus von Seth spenderar en stor del av dagarna i en fåtölj i vardagsrummet, läsandes böcker. Men snart byter han miljö, om några veckor flyttar han och hustrun från Partille centrum upp till Björndammen. Bild: JOHANNA LUNDSTRÖM

Hittar inte orden längre

Personligt

För författaren och journalisten Carl Magnus von Seth har skrivandet på många sätt varit synonymt med livet självt.
Men efter en stroke tog orden plötsligt slut och nu försöker han hitta tillbaka till dem.

En av sina första dikter skrev Carl Magnus von Seth tillsammans med sin mamma Ebba. De satt tillsammans kväll på en sten på Ekerö, en liten halvö utanför Stockholm, där hans mormor bodde.
Dikten skildrar en majkväll och är en betraktelse över naturens praktfullhet och nycker och finns med i Carl Magnus debut Ögats sång som kom 1947.
Det finns en stark litterär länk mellan Carl Magnus och hans mor. Som liten såg han henne skriva jämt, jämt och snart tog han efter. Modern kom att etablera sig som författare av historiska romaner, medan Carl Magnus blev journalist, poet och författare.
– Hon var väldigt öppen och livlig, man kan säga att vi var befrändade. Ja vi var väldigt nära, säger han om sin mor som gick bort i cancer 1965 och lämnade ett stort tomrum efter sig.

Carl Magnus produktionstakt är imponerande. Samtidigt som han arbetade som kulturjournalist och redaktör på kulturradion hann han ge ut 20 böcker. Efter pensionen har det blivit sju till.
– Jag fick mer tid när jag slutade på radion, jag kände att jag behövde det, jag hade så mycket att berätta, säger han.
Men för två år försvann orden. Carl Magnus fick en stroke och nu kan han inte hitta tillbaka till skrivandet.
– Det låser sig, det fungerar inte alls. Det har varit jättejobbigt, jag får inte orden.
Carl Magnus beskriver det som att bordet står dukat men han kan inte använda sig av det. Det är också på grund av stroken som han numera bor i Partille tillsammans med hustrun Siv. De har båda haft problem med hälsan. Dottern, som bor i Sävedalen, tyckte att de skulle flytta hit. Bakom sig lämnade de ett liv på den skånska landsbygden i en vacker skånelänga.

Kontrasten mellan livet i Skåne och lägenheten i det nybyggda huset på Galoppvägen är stor. Carl Magnus går ut några gånger om dagen och besöker gärna biblioteket.
Sedan läser han. Gärna och mycket. På vardagsrumsbordet ligger en bok av Göteborgsförfattaren Claes Hylinger som han börjat läsa sedan flytten till västkusten. Annars blir det ofta klassiker och äldre författare. Många av dessa har Carl Magnus mött personligen under årens lopp, som Gunnar Ekelöf, Pär Lagerkvist, Harry Martinson, Arthur Lundkvist och Maria Wine.
Efter att han tagit sin fil. kand. i Uppsala fick blev det anställning på tidskriften Röster i radio där han bland annat gjorde författarintervjuer. Sedan fick han jobb på Sveriges radio och blev kvar där, först i Stockholm och sen i Malmö, tills han gick i pension.

Carl Magnus är ett skilsmässo­barn, en ovanlighet i 1920-talets Sverige. Pappan var officer på ett regemente i Västmanland, men modern tröttnade snabbt på livet där.
När Carl Magnus var fyra år flyttade han och mamman till Stockholm. Han tyckte det var skojigt att byta miljö, men barndomen blev också ganska omtumlande, mamman var rastlös. Hon flyttade runt och gifte om sig och Carl Magnus hann med att gå på sex olika skolor under sin uppväxttid.
Mammans råd till sonen var att inte gifta sig förrän tredje gången. Det rådet har han dock inte följt själv. Han gifte sig med ungdomskärleken Siv för över 60 år sedan och de håller fortfarande ihop.
– Det är ren sinkadus, att träffa någon man passar ihop med, säger han.
Hans mamma hade en lite mer kosmisk syn på deras förhållande.
– Vi är båda stenbockar och det ska tydligen passa bra ihop.
Hustrun Siv, som slagit sig ned på andra sidan bordet, berättar att stenbockarnas temperament sägs vara en bra kombination. Inte för att de själva tror på det, men ändå.

Fast även om äktenskapet varit stabilt så har inte livet alltid varit lätt. De har förlorat ett av sina fyra barn, sonen Johan, som dog i hepatit c för nio år sedan. Carl Magnus röst stockar sig när han berättar om sonens död och i sin självbiografi skriver han gripande om sonens död och om hur han skickar ett mejl till ”himlen”, det vill säga till sonens gamla e-postadress. Som svar får han ”This is a permanent error. I’ve given up. Sorry it didn’t work out”.
I november fyller Carl Magnus 90 år.
­­­– Jag är gammal, ojoj, säger han och tar handen för ansiktet.
Han kanske inte längre känner sig som den ”flirtande pensionären”, som han berättar om i självbiografin, där han konstaterar att livet efter 65 blivit som en andra ungdom. I stället börjar åldrandet och dess konsekvenser göra sig allt mer påminda, även om Carl Magnus tycker att återhämtningen från stroken har gått bra. Samtidigt har han inte gett upp hoppet om att en dag kunna skriva igen.
– Jag hoppas att läsningen ska ta mig tillbaka till skrivandet. Jag vill det faktiskt, jag inbillar mig att jag hittar mig själv där.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det