Bilder: ANN AXELSSONSpeleman. Man spelar instrumentet sittande med gamban mellan   knäna. Johan Hedvall visar hur det går till.

Barockens instrument Johans levebröd

Personligt

Han knackar, lyssnar och böjer. Tålmodigt mejslar han fram ett instrument med vacker klang.
Johan Hedvall är Sveriges enda professionella gambabyggare.

Kvinnohuvud. Gambans hals kröns med ett vackert snidat ansikte.

Viola da gamba är ett sträng­instrument som man håller mellan knäna och spelar med stråke. Gamban utvecklades jämsides med fiolen under barocken på 1400-talet. När den klassiska musiken kom på 1700-talet skapades och spelades mycket musik med symfoni­orkestrar. Denna musik tog fiolen helt över, därför att den lämpar sig bäst i stora orkestrar i stora lokaler. Gamban med sin lite dovare, mjukare ton är mer lämpad för kammarmusik med några få solistinstrument.
Men nu är barockmusiken på frammarsch och efterfrågan blir större på gamban. Johan Hedvall har kunder från Europa, USA och Japan.
Han öppnar dörren till sin nybyggda verkstad. När Johan startade eget för tre år sedan flyttade familjen till hus i Rydal. Johan bar ner sina verktyg i källaren. Där stod han och byggde sina instrument de första åren.
– Men det är inte så lätt med maskinljud och två småbarn. Mycket damm blev det också.
Efter ett års slit står nu verkstaden färdig och han har fått flytta upp ovan jord. Det är rymligt, ljust och med fönster i norrläge.
Det var en kompis som inspirerade Johan till att börja bygga instrument.
– Han spelade irländsk harpa när vi var unga. Då sa jag
kaxigt att jag tänker bygga ett sånt istrument, berättar Johan Hedvall. Det gick inte alls, men mitt intresse var väckt.
Så småningom gick Johan på en slöjdkurs på en folkhögskola i Örebro.
– Vi fick göra en massa olika saker i trä, men jag ville bara bygga instrument, säger han.
Så han sökte och fick ett stipendium för att gå i lära hos en harpbyggare på Irland. På en musikmässa i London fick han tips om en universitets­utbildning i barockinstrument. De tog bara in två elever per år. Intagningen skedde med hjälp av inträdesprov och Johan kom igenom nålsögat.
Efter tre års utbildning började han på Goart, Göteborg Organ Art Center, på Göteborgs universitet. Centret var vid den tiden världsledande på orglar.
När Johan fick sluta där för tre år sedan tänkte han ”ska man prova på att ha eget ska man göra det nu”.
Gamban börjar sin resa som en långsamtväxande gran i Alperna. Via Tyskland kommer det viktiga locket till Johan som en ”tårtform”.
Men först ska bottnen och sidorna i lönn sågas ut. Sedan börjar en lång process av hyvlande tills träet är ungefär 1,5 mm tjockt. Sidorna böjs med värme och sätts på en form som Johan har byggt. Därefter limmas baksidan på.
Sedan bearbetar han locket med skölpar (välvt järn) och stämjärn (platt järn). Nu börjar ljudet komma in.
– Locket ska svara på det ljud man letar efter, förklarar Johan och spänner fast instrumentlocket mellan två träpluggar och bearbetar träet med sickel­stålet. Fram träder en mjuk yta där strukturen fortfarande finns kvar. Han tittar noga mot ljuset så han ser ojämnheter i träet.
– Fast egentligen är det platt det inte får vara. Det stör direkt.
Handarbetet med hyvel och sickelstål kan inte göras med maskin eller sandpapper för då förstör man ådringen och det är just den man vill lyfta fram.
Att bygga ett instrument tar minst 10 veckor.
Johan tycker att det allra roligaste är utsmyckningarna på gambans huvud. Fint ut­mejslade kvinnohuvuden brukar pryda en gamba.
– En gamba kan ha ett individuellt utseende, medan fiol är mycket mer formaliserat, säger Johan. En fiol ska till exempel alltid krönas med en snäcka.
Förutom gambor bygger Johan Hedvall också harpor.

  • Ann Axelsson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det