Tunga säckar. Gabie Gawrieh bär mjöl till den gigantiska degblandaren. När degen är klar åker blandarbunken upp i en hiss och tippas ut på ett kavlingsband.Bilder: JOHANNA LUNDSTRÖM

Libanon möter Lappland i Laziz bageri

Folk & Familj

Det är ett obligatoriskt tillbehör till såväl frukost och middag och fungerar till nästan allt. Laziz storsäljare är fortfarande det platta pitabrödet från Libanon, men nu ska man utöka sortimentet rejält.

Mjöl, salt, vatten, jäst och så lite socker. Det är grunderna i Laziz pitabröd som tillverkas i ett
bageri vid Järnringen. Sockret har egentligen bara en funktion – att ge brödet lite extra färg.
– Men vi har också en fullkorns­variant utan socker och med mer fibrer i, säger marknadsansvarige Tony Afif och plockar bland påsarna som ska ut till
butikerna.

Laziz libanesiska bageri ägs och drivs av Nakehle El-Hajj och hans bröder Ghasson och Fadi. De startade sin egen rörelse för fyra år sedan och levererar numera bröd till 120 Nettobutiker. Dessutom har man precis träffat ett avtal med matjätten Axfood om ett helt nytt brödsortiment. Tony Afif tar fram provpåsar för att visa vilka produkter som är på gång, pitabrödet ska nämligen utökas med en rad nya flatbröd, de flesta från Mellanöstern, men också en samisk glödkaka vid namn Gahkku.
– Jag gillar att fundera ut nya idéer och kom på att testa det här, säger han och menar att det finns en lucka i marknaden för samiskt bröd.
Dessutom kan man sälja det färskt i stället för fryst, till skillnad från polarbröd.
Det platta pitabrödet utgör dock fortfarande basen i produktionen. Tony Afif berättar att brödet är en stapelvara i det syrianska och libanesiska köket – frukost eller middag spelar ingen roll, man äter det oavsett.
– I morse åt jag brödet med leverpastej och gurka, sen kan man rulla kebab förstås eller bryta i bitar och använda det för att doppa i till exempel hummus eller aubergineröra.

I bageriet står en stenugn från Syrien och en vilo­maskin från Libanon. I vilo­maskinen
jäser brödet på rullband och efter en knapp halvtimme åker det in i ugnen. Ugnen är mycket het, mellan 800 och 900 grader, och brödet ska bara gräddas några sekunder. När det kommer ut ur ugnen ser det flata brödet ut som en ballong, sedan sjunker det långsamt ihop och blir platt.
Förra året fick Laziz bageri utmärkelsen Årets uppstickare i Partille kommun och i bageriet jobbar omkring tio personer. Man har också tre egna bilar som levererar till närområdet, från Uddevalla i norr, via Borås och Jönköping till Falkenberg i söder.
Vanligen säljer man också
piroger i den lilla butik som
ligger i anslutning till bageriet. För tillfället är dock butiken stängd, men man hoppas att snart öppna igen. Då kommer man på nytt att sälja bröd med olika hemgjorda fyllningar:
zaatar med timjan, olivolja och sesamfrön, casol med fetaost, carro med nötfärs och andra smaker.

  • Johanna Lundström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det