Lugn. Teddy Lucic är inte den som brusar upp i första taget. En egenskap han haft nytta av på fotbollsplanen. Men nu gör han sin sista säsong som professionell fotbollsspelare.  Bild: SANDRA HANSSON  

Nu gör Teddy sista säsongen

Personligt

Han har gjort 86 landskamper, varit uttagen till tre VM- och två EM-turneringar. Dessutom har han ett SM-guld med IFK Göteborg. Teddy Lucic har haft en lång och framgångsrik fotbollskarriär.
– Men det här är sista säsongen, säger han.

PROFILEN: TEDDY LUCIC Ålder: 37.Familj: Sambo, tre barn.Bor: Öjersjö.Intressen: ”Jag har inte tid för intressen, men blir det någon över ägnar jag mig åt trav. Jag är delägare i två hästar”.Meriter: 86 landskamper. VM 1994 (fast då hängde jag bara med), VM 2002, VM 2006, EM 2000, EM 2004. SM-guld med IFK Göteborg 1996. Teddys VM-tips: ”Det får bli ­Argentina.”

Mitt under brinnande VM och kort efter en tysk förnedring av det engelska landslaget är det lätt att dra sig till minnes den 24 juni 2006. Den gången var det Sverige som låg under med 2–0 i åttondelsfinalen mot ett Tyskland som fortsatte lägga hård press framåt. Teddy Lucic bildade mittbackspar med Olof Mellberg och båda fick slita ont mot Miroslav Klose och
Lukas Podolski, två snabba och starka anfallare. Lucic fick ett gult kort i en tveksam situation, snart följt av ytterligare ett i en tröjdragningsduell mot Klose. Den brasilianska domaren
Carlos Simon drog med ett leende upp det röda kortet. Det var just det där leendet som fick varenda tv-tittare i Sverige att sätta i vrångstrupen. Lucic själv gick med sänkt huvud av planen, det var hans första utvisning i landslagströjan.
– Jag kände mig helt tom. I själva situationen såg jag inte att han log, det såg jag först på bilderna efteråt. Jag hade bara väldigt svårt att förstå varför jag ens fick de gula korten.
Sedan känns det bittert för laget i den situationen, man vill att det ska vara elva mot elva i en åttondelsfinal.
Det är ett bittert minne, men det finns ett bittrare när Teddy Lucic erinrar sig de VM-turneringar han spelat.

– I Japan var vi i riktigt bra form och fick en fin lottning. Allt kändes så bra. Så när vi åkte ut mot Senegal i åttondelen var det riktigt tungt. Det var nog den värsta stunden jag haft i landslaget, säger han.
– Annars är det bara ljusa minnen. Tiden i landslaget har gett mig jättemycket, det har varit roliga samlingar och jag har fått resa och se världen.
Teddy Lucic satt på bänken under VM 1994 och såg sina landslagskollegor bärga det svenska bronset. Sedan dess har han varit ordinarie i det svenska försvaret, först som ytterback, sedan tog han ett kliv in och bildade defensivt mittpar med Olof Mellberg i EM 2004 och VM 2006.
– Det kräver fullt fokus att spela i landslaget. Är man inte med till hundra procent så
smäller det med en gång. Det är skillnaden mot allsvenskan där man kan komma undan med någon miss, säger han.
Hans pappa är kroat, mamma är finska. Det i kombination med proffssejourer utomlands har gett honom en diger språkbank, han talar kroatiska, finska,
engelska och tyska.
– Men italienskan var svår, den kommer jag inte ihåg
särskilt mycket av.
Han växte upp i Biskops­gården och började spela fotboll i Lundby som sjuåring. Det stora genombrottet kom när han värvats till Västra Frölunda. Då blev det spel i både junior- och U21-landslaget – där Tommy Söderberg var tränare.

– Alla tränare jag haft har gett mig något. Tommy var
väldigt bra på fotbollen och vad han ville med den. Men han var också fantastisk på allt runt omkring, att hålla uppe stämningen och engagera sig, säger Teddy Lucic.
– Det var väl med spel i U21 som man började tänka att man kanske var tillräckligt bra. I Lundby fanns det annars flera andra som var duktiga och som verkade ha ljusare framtids­utsikter än jag. Men då började det rulla på för mig och det ena har gett det andra. Man lever så mycket i nuet som fotbollsspelare.
Det har rullat på till ganska många olika klubbadresser
genom åren. De 86 matcherna han gjort i landslagströjan är fler än vad han gjort för en enskild klubb.
– Tiden när man värvades till en klubb och sedan stannade där är över. Fotbollen är mer av ett yrke i dag.

Efter Frölunda gick han till IFK Göteborg, där han var med och vann SM-guld 1996, ”vi hade ett så bra lag att det hade varit riktigt dåligt om vi inte vunnit allsvenskan det året”, och där­ifrån till italienska Bologna.
– Italiensk fotboll är lite
speciell, det är mycket en touch och passningar fram och tillbaka, fram och tillbaka innan det händer något framåt. Som försvarare är det frustrerande med alla filmningar också, de faller som furor.
I början fick han spela en hel del i Bologna, men så småningom blev Lucic bänkad allt mer permanent. Då var det dags att lämna.
– Jag vill spela, det har aldrig varit min grej att stanna i
en klubb där man får sitta på bänken, säger han.
Mest intresserade var AIK. Han kom dit 2000 och två år
senare blev han utlånad till Leeds. England och Premier League passade Lucic som
handen i handsken.
­­– Jag trivdes otroligt bra i Leeds. Det var ett bra och kul lag så det funkade väldigt bra både på plan och i livet utanför. Dessutom föddes vårt äldsta barn där, det känns speciellt.
Från Leeds gick flytten till Bundesliga och Bayer Leverkusen. Tyskland var ingen hit för Lucic. Den sköna tillvaro han haft i England var som bortblåst. Han flyttade hem och tog plats i Häckens försvar till säsongen 2005. Sedan 2008 är han i Elfsborg. Men nu blir det ingen ny klubbadress, enligt Lucic.

– Jag var på väg att sluta
redan i julas, men kände att det fanns sug kvar att spela.
Men jag har varit halvskadad länge och får väl acceptera att kroppen inte håller längre. Förr var man tillbaka för fullt efter fem veckor när man fått en bristning, nu tar bara rehaben åtta veckor.
Vad han ska göra sedan, när fotbollen inte längre tar upp större delen av hans tid, vet han inte ännu, ”jag gillar trav så kanske något inom det”. Men allra först vill han vara ledig något halvår och spendera tid med familjen. De bor i Öjersjö och bara för en vecka sedan
föddes yngsta sonen.
– Vi har två flickor också så nu är det full fart, ler Teddy.

  • Sandra Hansson
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det