Stammis. Matilda Andréasson är precis som många andra deltagare veteran på Partille-Lanet som anordnats varje år sedan 2003.Bild: JOHANNA LUNDSTRÖM
Stammis. Matilda Andréasson är precis som många andra deltagare veteran på Partille-Lanet som anordnats varje år sedan 2003.Bild: JOHANNA LUNDSTRÖM

Inte bara spel på Wintergate

PartilleSköna människor, ­kreativa tävlingar och lite sömn. På Wintergates Lan är det inte datorspelen som är huvudsaken.

Sovpaus. Bildsalen har fått bli ett vilorum för de deltagare som inte orkar vara uppe dygnet runt.Bild: JOHANNA LUNDSTRÖM

Rummet är mörkt, de enda ljuskällorna är ljuset från bildskärmarna och några färgglada ljusslingor som sitter på väggarna. Ur högtalarna strömmar elektronisk musik och överallt står det staplar med energi­drycker och colaburkar.
Vi befinner oss på Wintergate, en Lan-träff som hålls varje vinter i Partille. Runt 70 personer har tagit med sina datorer till Ungdomens hus för två dygn av umgänge, spel och tävlingar.
– Är man teknikintresserad så umgås man inte lika mycket i fysisk form, som om man till exempel håller på med fotboll. På ett Lan får man möta en massa människor med samma intressen och kan komma härifrån med 100 nya kompisar, säger David Wirdehäll på BIG Network, som arrangerar evenemanget.

Just det sociala förefaller vara huvudsaken för deltagarna i Wintergate.
– Här kan man träffa så sköna människor, säger 16-åriga Matilda Andréasson, som normalt spelar Counter-strike, men som är på Lanet främst på grund av umgänget och de olika aktiviteterna som anordnas dygnet runt.
För Wintergate handlar inte så mycket om att sitta och spela mot varandra i nätverk, berättar David Wirdehäll. I stället anordnar man en rad olika turneringar som inte har något med datorspel att göra, som pristävlingar i grafik, musik, film och programmering.
På scenen finns också en stor bildskärm med hela tiden uppdateras med information och filmklipp.
– Det ska alltid finnas något kul att se där, det hör till, säger David Wirdehäll.

En annan sak som hör till Lan är att försöka sova så lite som möjligt, så att man inte missar något av det roliga. Matilda Andréasson tillhör de som sovit sparsamt det senaste dygnet, hon sitter inlindad i en filt och ser lite trött ut efter att bara ha sovit några timmar – hon gick och lade sig halv nio på morgonen. På datorn bredvid henne står dryga dussinet burkar med energidryck av märket Powerking, det självklara valet för många sedan Jolt-colan slutat säljas i Sverige.

18-åriga Arian Niroozab föredrar dock att dricka vaniljcola när han sitter och spelar World of Warcraft, ett spel som har hållit på med i tre år.
– Det är som livet, man får slita för att ta sig uppåt, säger Arian som klassar sig som lite över medelranking i det populära datorrollspelet.
Klockan börjar närma sig 14.00 och det är dags för dagens första aktivitet – twister. Fyra frivilliga kommer upp på scen och börjar placera ut sina händer och fötter på de färgglada cirklarna efter vad pilen på hjulet visar. En efter en ramlar de ur.
– Vi har alltid med många tävlingar, det kan vara allt från att dricka cola snabbast till sumobrottning med tangentbordet, säger David Wirdehäll.

I söndags klockan 12 tog härligheten slut och deltagarna fick gå ut i vintersolen igen. Nästa Lan går av stapeln i sommar och heter då Summergate.

Fotnot: Lan är en förkorting av local area network.

  • Johanna Lundström
En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. spel eller programmering

    Ja, spel är inte main grejen på LAN. Iaf inte imo. Jag känner folk som mest sitter och kodar eller programmerar på LAN. Gamers är en grupp för sig. Folk tar nästan för givet att det är fullt av gamers på LAN, vilket ju är fel… MYSA ftw!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook