A-kassorna fortsatt nere – då kan pengarna komma

A-kassorna ligger fortfarande nere efter förra veckans cybersäkerhetsrelaterade incident. Prognosen för veckans utbetalningar är oviss.
– Totalt är 39 000 personer drabbade, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

ANNONS
|

Det var tidigt i fredags A-kassornas system stängdes ned efter att en cybersäkerhetsrelaterad incident upptäckts hos en av de totalt 24 anslutna a-kassorna.

Sedan dess har arbetet med att ta reda på vad det är som har inträffat – och hur problemet ska lösas – pågått med högsta prioritet.

Fortfarande på måndagsförmiddagen fanns inte svaret på någon av dessa frågor.

– Systemen är fortfarande nedstängda, eftersom vi fortsätter utredning och analys som vi satte i gång med i förra veckan, för att utreda den säkerhetsrelaterade incident som vi upptäckte då, säger Johan Ahlgren, som är kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

39 000 medlemmar får vänta på sina pengar

Av den anledningen har a-kassornas branschorganisation valt att skjuta på den kommande utbetalningen av arbetslöshetsersättning, som var planerad till på torsdag.

ANNONS

Totalt berör förseningen uppskattningsvis 39 000 medlemmar och rör belopp i storleksordningen 283 miljoner kronor.

Betalningarna kommer istället för på torsdag ske ”så fort som möjligt”, uppger kommunikationschefen på Sveriges a-kassor.

– Inte osannolikt på fredag. Det är ingen garanti, men vi jobbar mot det, säger Johan Ahlgren.

När fattas ett sådant beslut?

– Det vet jag inte. Alla jobbar mot en snabb lösning.

Situationen har väckt oro bland a-kassornas medlemmar, där ungefär en procent – eller 39 000 – väntar på utbetalning.

– Medlemmar hör i första hand av sig till sin a-kassa. Frågorna som ställs är om de kommer få sin ersättning om de är medlemmar och om de kommer att få rätt ersättning, säger Johan Ahlgren.

Johan Ahlgren är kommunikationschef på Sveriges a-kassor.
Johan Ahlgren är kommunikationschef på Sveriges a-kassor. Bild: Sveriges a-kassor

Exakt vad det är som har hänt kan Sveriges a-kassor inte säga i nuläget.

– Det rör sig om en omfattande incident. Utredningen gör vi tillsammans med vår driftsleverantör och särskilda säkerhetsexperter och handlar om vad det är som har hänt, varför och hur det kan ha hänt. Jag kan inte gå in på vad det egentligen är som har hänt, säger Johan Ahlgren.

Vad ska vi kalla det för?

– Vi har valt att använda cybersäkerhetsrelaterad incident. Att säga cyberattack är att ringa in det lite för mycket. Dataintrång har också använts, säger han.

ANNONS

Sveriges a-kassor: Vilka skador kan det här åsamka oss?

När den cybersäkerhetsrelaterade incidenten upptäcktes i fredags var en a-kassa mer utsatt än övriga. Så var fallet även när beslut om nedstängning fattades.

Vad om vem ligger bakom? Främmande makt?

– Jag kan inte säga något om det heller. Det är därför vi gör den här fördjupade analysen och gör den så noga som vi kan. Vad är det som har hänt? Vad är det för syfte? Vem står bakom? Vilka skador kan det här åsamka oss? Hur avstyr vi dem?

Sveriges a-kassor har efter den misstänkta it-attacken enligt TT lämnat en redovisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt gjort en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten. Förutom Sveriges a-kassor drabbades förra veckan även Försvarsmakten och Norrköpings kommun av misstänkta angrepp.

Enligt MSB finns det inget som tyder på att fallen hänger ihop, men myndigheten följer händelserna.

LÄS MER:Försvarsmakten utsatt för cyberattack

LÄS MER:A-kassepengar försenas efter attack

LÄS MER:MSB om it-angreppen: Ser inget samband

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS