Mat vid en oväntad kris – så preppar Partilleborna

Krisberedskapsveckan är i full gång och myndigheterna rekommenderar invånarna att preppa för oväntade kriser. När Partille Tidning frågar folk i centrum visar det sig att vissa oroar sig inte alls medan andra ser prepping som en naturlig del av vardagen.

ANNONS
|

Prepping. Precis som ordet antyder handlar det om förberedelse. Preppare har alltid funnits men fler har blivit erfarna i samband med pandemin och den osäkra situationen i omvärlden.

När man preppar förbereder man sig för att kunna klara en krissituation. Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en viss hemberedskap. Man kan behöva klara sig utan el, internet, vatten och värme under en längre tid. Ett sätt att förbereda sig är att se över den egna beredskapen i hemmet.

Preppar Partillebor?

Partille Tidnings reporter beger sig ut på kommunens gator en solig dag i september för att fråga olika Partillebor om och hur de preppar hemma. En tendens bland kommunens invånare är att de preppar men gör oftast inte det medvetet.

ANNONS

Mångåriga Partillebon Sten Eliasson berättar att han preppat hela sitt liv. Han upplever att prepping är något som länge varit aktuellt och att den omskakande situationen i omvärlden inte rubbar hans vanor. Han berättar att han oftast köper lager av saker som är på rea.

– Det handlar inte om snålhet, utan om att tänka smart. Jag handlar alltid varor med lång hållbarhet på rea och då varar de länge och är dessutom billiga, säger Sten Eliasson.

De matberedskapsvaror som han har hemma är bland annat mjöl, havregryn, kaffe och bröd. Sten beräknar att han hade klarat sig i cirka två veckor om en kris skulle inträffa.

Marianne Dust är en annan Partillebo som också är en erfaren preppare. Marianne beräknar att hon hade klarat sig i ungefär en veckas tid.

– Prepping är en gammal vana för mig. Jag har gjort det hela livet. Det är bra att ha extra mat hemma, man kan ju inte gå och handla hela tiden, säger hon.

Många ovilliga preppare

Trots situationen i omvärlden med ett försämrat säkerhetsläge och ökad oro, finns det en hel del människor i Partille som inte känner någon mening med att preppa. Bland annat sticker Magnus Hjelte ut som en motvillig preppare. Han konstaterar att han inte upplever något behov.

– Nej, jag preppar inte. Jag är inte den oroliga typen, säger han.

En annan motvillig preppare är Partillebon Anne Björhag.

– Jag har redan vistats många gånger i svåra förhållanden, så jag hade klarat mig, säger hon.

Hon har ägnat över tio år av sitt liv i Kongo, Afrika när hon jobbade som barnmorska i ett land som präglades av osäkerhet och folkmord. Efter den tuffa erfarenheten vet hon hur hon ska klara sig om ett kris skulle inträffa i Sverige.

– Jag känner inget behov av att preppa överhuvudtaget. Sverige är ett tryggt land och som ett litet barn jämfört med resten av världens länder. Jag tror inte vi skulle vara med om sådana omständigheter. Vi är skyddade, säger Anne Björhag.

Krisberedskapsveckan i Sverige

Mellan den 26 september och den 2 oktober pågår Krisberedskapsveckan i Sverige. Kampanjen sker på en nationell nivå och har som syfte att visa hur man ska hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Kampanjen leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som lyfter mat som årets tema. Invasionen av Ukraina, pandemin och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap.

Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för att klara sig i minst en vecka. Den vanligaste åtgärden bland svenskar är att bunkra upp med extra mat.

– Om till exempel en viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar så behöver var och en som kan vara förberedd för att klara sitt behov av till exempel mat, vatten och värme en vecka, säger Kim Westerberg, beredskapssamordnare i Partille kommun.

Checklista – mat att ha hemma inför kriser

Potatis, kål, morötter, ägg

Bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor

Mjukost, messmör och andra pålägg på tub

Havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver

Matolja, hårdost

Snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver

Färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk

Krossade tomater att till exempel koka pasta i

Konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor

Fruktkräm, sylt, marmelad

Färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur

Kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön

Källa: MSB

Checklista – hemberedskap

Radio som går på batterier eller med vev/solceller.

Ficklampa och pannlampa med extra batterier.

Flaskor och dunkar med rent vatten.

Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.

Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.

Sovsäckar, filtar och varma kläder.

Tändstickor, stearinljus, värmeljus.

Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.

Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.

Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.

Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.

Extra batterier, laddade powerbanks.

Kontanter, om betalkort slutar fungera.

Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.

Källa: MSB

LÄS MER:Preppervaror slut – då höjer Biltema priset

LÄS MER:Partilleborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

LÄS MER:Här döljer sig över 200 skyddsrum i Partille – men inget i Öjersjö

ANNONS