Här är de vanligaste sommarskadorna i Partille

Sommaren, svenskarnas favorittid på året, är inte bara fylld av god glass, sol och bad. Men för vården innebär den soliga årstiden en ökning av så kallade ”sommarskador”. Eva-Karin Segerlöv på Partille vårdcentral berättar för oss mer om fenomenet.
– De flesta skador orsakas av att folk går utan skor och långbyxor, säger hon.

ANNONS
LocationPartille||

I en tid då växtligheten blomstrar, barnen leker som mest och lukten av grillmat doftar så ljuvligt är det lätt att glömma de risker som finns när man vistas extra mycket utomhus under de varma sommarmånaderna.

Varje år söker sig personer till vården för att de skadat sig i samband med sommaraktiviteter. Eva-Karin Segerlöv, enhetschef för Närhälsan Partille vårdcentral, berättar om de vanligaste skadorna som sker under sommarmånaderna och som kräver vård.

– Vi kallar dem sommarskador då de inte förekommer i lika stor utsträckning vintertid eller resten av året.

– De vanligaste skadorna brukar vara sårskador, urinvägsinfektioner, vaxproppar, fästingbett och nageltrång.

ANNONS

Risker både på land och i vatten

De vanligaste förekommande skadorna sker i samband med sommardopp i havet. Segerlöv uppger att ett stort antal av patienterna som besöker dem under sommaren har sårskador på fötterna, oftast orsakat av vassa föremål såsom havstulpaner.

– De flesta skador sker utomhus på sommaren. Det sker såklart alltid skador inomhus året om men dessa så kallade ”sommarskador” sker som följd av att folk vistas mer utomhus.

Vädret har också en viss påverkan, menar Eva-Karin Segerlöv. Det varmare klimatet får oss att bära mindre kläder och exponera mer av våra känsliga kroppar.

– De flesta skador orsakas av att folk går utan skor och långbyxor.

På sommaren är det många som arbetar i trädgårdar eller vandrar i skogen vilket innebär en viss risk då naturen kryllar av blodtörstiga insekter.

– Man gör ju lite andra saker på sommaren och jag tror inte folk är lika medvetna om de risker som finns. Folk är ovana på sommaren tror jag.

Den fästingburna virussjukdomen TBE är något man borde ta på allvar om man rör sig mycket i skog och mark och Västra Götalandsregionen rekommenderar därför att man vaccinerar sig om man planerar att göra det.

Expertens tips

När Eva-Karin Segerlöv fick frågan om vad man bör undvika under sommaren, för att minska risken för skador, så utgår hon från det hon alltid sagt till sina egna barn:

– Mina barn fick aldrig gå barfota på sommaren just för att vi fick in så många patienter med sårskador.

Dock anser Segerlöv att man inte kan begränsa sig för mycket utan man måste utnyttja det fina vädret under sommarens tre underbara men korta månader.

– Man får ju riskera lite och njuta av den härliga sommaren. Det är inte värt att undvika att leva.

Säsongsrelaterade skador

Vaxproppar

En vaxpropp är en klump med öronvax som täpper igen hörselgången. Öronvax har som uppgift att hålla hörselgången ren men ibland bildar vaxet en propp som behöver tas bort. Du kan ofta få bort vaxproppen själv, men ibland behövs behandling.

Nageltrång

Nageltrång orsakas av för trånga skor eller felklippta naglar. Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden och orsakar ett sår. I såret kan bakterier eller svamp tränga in och växa till. Du kan oftast själv lindra och förebygga besvären.

Getingstick

Ett stick av geting, bi eller humla brukar ge en intensiv och pulserande smärta i området där du har blivit stucken. Kort därefter kan man uppleva rodnad, svullnad, svida och klia. Getingstick går oftast att lindra själv med hjälp av kräm, salva, gel eller is.

Fästingbett

Fästingar är små spindeldjur som finns främst i skog och högt gräs. De biter sig fast i huden för att suga blod. Ett fästingbett ger oftast inga besvär, men ibland kan de sprida sjukdomar som borrelia och TBE. Därför är det viktigt att ta bort en fästing så fort som möjligt.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektioner orsakas av bakterier som kommer in i urinröret och urinblåsan. Symptom kan vara att man behöver kissa ofta och det kan svida. Besvären minskar oftast inom tre dagar och brukar försvinna inom en vecka.

Sårskador

Det finns flera typer av sårskador såsom skrubbsår, skavsår, blödningar och trycksår. Om man får ett stort sår behöver den undersökas av vårdpersonal då det kan finnas risk för att senor, muskler, blodkärl och nerver blivit skadade.

Källa: 1177.se

LÄS MER:Dramatisk ökning av TBE i Västra Götaland

LÄS MER:Experten: Så ska du hantera ett positivt snabbtest för corona

LÄS MER:Skolan står ut när läsarna listar viktigaste valfrågorna

ANNONS