Såhär kan det se ut när gummibåtarna flyter på Säveån. Rekordåret deltog 500 personer. I juli hoppas arrangören att slå rekordet.
Såhär kan det se ut när gummibåtarna flyter på Säveån. Rekordåret deltog 500 personer. I juli hoppas arrangören att slå rekordet. Bild: Privat

Från Jonsered till Allum på fem timmar – i gummibåt

Det som började som en kul grej med kompisarna har växt enormt. Gummibåtsracet från Jonsered till centrum firar i år tioårsjubileum och lockar till och med deltagare från utlandet.
– Folk ordnar sina semestrar efter det här, säger initiativtagaren Jimmy Nilsson som siktar på tusen deltagande ekipage.

ANNONS
|

Jimmy Nilssons vänner bjöd med honom på en sex timmar lång gummibåttur år 2011 från Jonsered till Gamlestaden. Då var de bara sex personer.

– Det var så himla mysigt. Jag bara kände att det här måste fler få uppleva.

Jimmy Nilsson startade gummibåt-racet år 2012 men började kalla det för Riverrun året därpå. Han ville att fler skulle få uppleva känslan av att gunga på en gummibåt genom ån. Det är inget vanligt race där en vinnare utses, utan handlar snarare om att njuta av naturen på en gummibåt.

Sedan dess har antalet personer som deltagit i evenemanget ökat för varje år. För två år sedan var det 200 personer och i fjol hade siffran ökat till 500. I år har över 1 500 personer anmält sitt intresse till eventet som körs 23 juli.

ANNONS

Riverrun satsar på rekordår

Ryktet om trivsel i gummibåtar har spridit sig över Sveriges gränser och det är till och med flera från Norge som kommer till Jonsered i slutet av juli för att delta i flottracet. Besökarna är ofta återkommande och deltar år efter år. Anledningen till att antalet deltagare ökar varje sommar beror på att de som varit med tidigare, dyker upp igen året därpå och tar med sig några vänner.

– Folk ordnar sina semestrar efter det här så de inte missar eventet, om de varit med en gång tidigare, Säger Jimmy Nilsson.

Funktionärer på plats

Nytt för i år är att det kommer att finnas funktionärer på plats, vilket är ett resultat av hur stort eventet har blivit.

– Vi måste styra upp det lite mer i år för att klara av att ta hand om det.

Tidigare år har han och hans vänner agerat funktionärer där de dagen efter städat upp efter eventet. Med funktionärer på plats kan man minska nerskräpningen och det blir enklare att städa rent, förklarar Jimmy Nilsson.

– Vi är jättenoga med att hålla rent efter oss, men det underlättar att ha några som tar hand om just det.

Vädret spelar roll

Hur lång tid sträckan tar, beror till stor del av vindarna. Ett år tog en kortare sträcka nästan dubbelt så lång tid än året tidigare. Hur strömmarna rör sig påverkar också farten. I år är den planerade sträckan från Jonsered till Allum, men Jimmy Nilsson tror inte att alla kommer nöja sig där.

– Det är säkert några som kommer fortsätta in mot stan.

Om vädret tillåter så blir eventet av, men vid regn kommer racet att ställas in.

LÄS MER:Nu har sommaren kommit till Partille

LÄS MER:Programmet klart för ”Sveriges mysigaste sommarscen”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS