Fick flera hundra tomater – odlingen har blivit ett familjeintresse: ”Jublar varje gång”

I duggregnet på lördagen har några trädentusiaster samlats vid Lexby odlarförening för att byta plantor. En av de närvarande är Maria Vårholm som har hållit på med odlingen i föreningen i cirka åtta år.

ANNONS
LocationLexby||

– Innan dess har jag odlat tomater och blommor i krukor hemma men det här är roligare. Det här blir också större och man får ut det till hela släkten och bekanta, säger hon.

Sedan 2014 har växthuset och en större kolonilott funnits i Lexby efter att Partille kommun fattat beslut att en odlarförening ska finnas i området. Ett beslut som togs emot väl av de aktiva i föreningen.

– Jag jublade när jag kom in i det. Man umgås och har det mysigt, man kan sitta och fika, berättar Maria Vårholm.

Blivit ett familjeintresse

Som pensionär spenderar hon en del av sin tid bland odlingslotterna och har också fått med sig sina döttrar på äventyret.

ANNONS

– Min mellandotter tycker det är så roligt att det inte är klokt. Hon jublar varje gång det kommer fram gröna tomater, säger Maria Vårholm med ett leende på läpparna.

Odling är en bra medicin

Genom att höra på henne märks det att hon är väldigt insatt i odlingen och har en passion som inte går att beskriva. Intresset har alltid funnits och i dagsläget har hon två pallar och en odlingslott som hon ansvarar för och beskriver odling som ett avkopplande moment.

– Det fick mig att bli frisk från utbrändheten. Jag blev utbränd efter att ha jobbat inom vården och när jag fick tillfället, blev jag snabbt frisk av att pilla med jord och blommor, säger hon och tillägger:

– Att man grejar med blommor och grönsaker, det borde alla få göra som är eller har blivit utbrända. Det får man att bli frisk snabbare.

Väder är en utmaning

Tidigare år har hon odlat alltifrån tomater, persikor, gurkor till rödbetor. Men samtidigt är hon också försiktig med att inte blanda de olika grönsaksfamiljerna.

– Potatis får man absolut inte ha inomhus för då dör allting annat. Det är olika växtfamiljer och trivs inte ihop, säger hon.

Ytterligare en utmaning som hon stöter på varje år är att hålla frosten borta. Det som försvårar än mer är att frosten är olika varje år. Hon minns att hennes odling förstördes av frost i maj för några år sedan.

– Man får titta på väderleken varje dag, blir det kallt åker vi hit och täcker över allt med bubbelplast, annars har man inget kvar, säger hon på tal om hur hon håller koll på frost i marken.

Succé ifjol

Men förra året blev det en succé för hennes del när de fick massvis med tomater från sin odling.

– Hundratals tomater är väldigt mycket. Vi åt dem själva men delade också ut dem till släkt och vänner. Sista tomaten tog vi ett par dagar innan jul för de sorterna vi odlar mognar i efterhand, säger hon.

Varför odlar ni?

– Det är mysigt att odla sin egen mat för det är giftfritt, svarar hon.

Tidigare år har hon odlat mycket potatis och vindruvor men i år ska hon testa något nytt. Det ska bli silverlök.

LÄS MER:Alexia och Frida trötta på nidbilder av deras hundar: ”Folk går omvägar”

LÄS MER:Paret följde drömmen – blev olivodlare i Frankrike

LÄS MER:Ugglums skola först ut med revolutionerande odlingsteknik

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS