Här finns den sämsta luften i Partille

Runtom i Partille har det under den senaste tiden mäts luftvärden. På Utbyvägen, där risken för luftföreningar var högst, har det satts ut en årsmätare som man inte tidigare tagit till bruk.
– Det kan förvärra ens tillstånd för stunden, säger Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket.

ANNONS
|

Under 2019 gjordes en mätning under fyra månader för att mäta luftföroreningar i Partille kommun. Mätningen fick en högre mängd kvävedioxid jämfört med tidigare mätningar, vilket enligt lag gör att man just nu utför en helårsmätning.

– Vi har inte gjort en årsmätning tidigare men månadsmätningen från 2019 visar att det finns en risk att överskrida den mängd kvävedioxid som enligt lag får finnas i luften, säger Linda Dahmm, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Partille kommun.

I samtliga kommuner är det lag på att göra luftmätningar men huruvida de görs kan variera.

Gör regelbundna mätningar

Partille kommun ingår i Luftvårdsförbundet som gör regelbundna mätningar eller beräkningar för att kartlägga luftmiljön i kommunen. Innan mätningen 2019 gjordes en mätning överlappande år 2008 och 2009. Resultaten jämförs sedan med resultatet från en luftmätare i Gårda.

ANNONS

Under 2021 gjordes sedan ytterligare tio mätningar under två veckor, runt om i kommunen, för att bestämma var risken för luftföreningar är som högst. Resultatet visar att de högsta värdena uppmättes vid Utbyvägen.

Varför är det dålig luft vid Utbyvägen?

– Ja, att vi valde Utbyvägen är för att det är väldigt trafikerat där. Det är uppstår också köbildning när det är rusningstrafik. Att det är byggnader vid båda sidorna av vägen gör att föroreningarna blir mer koncentrerade.

Personer med astma kan påverkas

Enligt Siiri Latvala, handläggare på Naturvårdsverket, krävs dock inte höga halter kvävedioxid för att människor kan påverkas.

– De som påverkas mest är de som har lungsjukdomar som astmatiker. Det kan betyda att man får astmaanfall eller att man får känningar redan vid låga halter så det behöver inte vara något extremt för att man ska reagera. Bara om man är ute några timmar som en känslig individ kan det förvärra ens tillstånd för stunden.

– Kväveoxid skapar även ozon vilket har ännu mer påverkan på hälsan, tillägger Helena Sabelström, även hon handläggare på Naturvårdsverket.

Hittills kan miljö- och hälsoskyddsinspektören Linda Dahmm inte uttala sig om luften överskrider det enligt lag tillåtna värdet då man är mitt uppe i en årsmätning. Under tidigare år har det dock inte krävts en årsmätning.

Vad händer om värdet är för högt?

– Då gör man ett åtgärdsprogram men hur det ser ut får man komma fram till det då.

LÄS MER:Mötet mellan elever och politiker inställt – för få anmälda

LÄS MER:Så blev Partilleborna galna i närproducerat: ”Godare”

LÄS MER:Efter soppatorsken – nu skänks ambulansen till Ukraina

Mätningar av kvävedioxid

Enligt Luftkvalitetsförordningen får kvävedioxid inte förekomma mer än:

1. i genomsnitt 90 mikrogram per kubikmeter luft under en timme (timmedelvärde),

2. i genomsnitt 60 mikrogram per kubikmeter luft under ett dygn (dygnsmedelvärde), och

3. i genomsnitt 40 mikrogram per kubikmeter luft under ett kalenderår(årsmedelvärde).

Detta för att skydda människors hälsa.

Hur går en mätning till?

"IVL kommer dit och gör regelbundna kollar. Det är inte något vi i kommunen sköter utan vi har köpt in den tjänsten", säger Linda Dahmm.

Mätaren på Utbyvägen är placerad intill busshållplatsen vid Artles torg.

Källa: Luftkvalitetsförordningen, riksdagen.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS