LISTA: Här är de bästa förskolorna i Partille 2022 – enligt föräldrarna

Föräldrarna har sagt sitt. Partilles bästa förskola är en friskola och ligger i Öjersjö. Den sämsta finns i Anneberg. Partille Tidning listar vilket betyg kommunens förskolor fått i årets rykande färska förskoleenkät för 2022.

ANNONS
|

De senaste sex åren har föräldrar och vårdnadshavare fått tycka till om sina barns förskolor genom att svara på en enkät som Göteborgsregionen skickar ut årligen. Där får de säga sitt om hur de upplever alltifrån förskolans miljöer till värdegrund och bemötande.

Utifrån de svaren betygsätts sedan kommunernas förskoleverksamhet i sin helhet på en skala från 1 till 5, där 5 är toppbetyg.

Nu har årets resultat presenterats och medelvärdet för Partilles alla förskolor landade på 4,4, en minimal minskning jämfört med föregående år då betyget blev 4,41.

Om man jämför Partille med de övriga 14 kommunerna som ingår i Göteborgsregionen är det relativt jämt lopp, men i topp hamnar ändå Öckerö följt av Kungsbacka och sedan Härryda. Partille tar sjundeplatsen.

ANNONS

På kommunal nivå spänner helhetsomdömena om förskolorna från 3,81 i botten till toppbetyget 5 på förstaplatsen.

Förskolan som i år vunnit föräldrarnas hjärtan är ingen mindre än Viljansviks förskola i Öjersjö. En friskola som huserar i ett lugnt villaområde vid Kåsjöns strand.

Lilla förskolan i villaområdet

Förskolan startades på initiativ av fyra förskollärare för 18 år sedan, varav tre fortfarande jobbar kvar och de har fortfarande inga planer på att sluta.

– Vi stormtrivs med varandra, vi är så tacksamma att vi har möjligheten att ha det här tillsammans. Men det ligger mycket jobb bakom och det har tagit tid att bygga upp, säger Malin Claesson, förskollärare.

Till skillnad från övriga förskolor som drivs i friskoleform i Partille är de inget föräldrakooperativ utan ett så kallat personalkooperativ. Ingen av de tre har mer inflytande än den andra och de turas om med att vara rektor från år till år.

I år är det förskolläraren Sara Astebergs tur.

– Ja, just nu är det jag som är chefen, säger hon och tittar på sina kollegor innan de brister ut i skratt.

Det är tydligt att det inte är någon hierarki i arbetsgruppen, alla är på samma nivå. Utöver förskollärarna arbetar också kokerskan Anna Johansson på Viljansvik, men hennes ansvarsområden sträcker sig också utanför köket.

– Vi äter alltid alla tillsammans och när mina uppgifter i köket är klara då kommer jag ut och är med barnen jag med, säger hon.

Lyssnar på barnen

Att maten lagas på plats på förskolan är också något som förskollärarna tror är en stor del av framgångskonceptet.

– De ger en helt annan känsla för både barn och föräldrar att kunna känna lukten av köttbullar som tillagas när de kommer, säger Malin Claesson.

Andra fördelar förskolan har menar de är läget. Det vita huset ligger lugnt inbäddat i villaområdet utan någon trafik att tala om. Barngruppen är liten, bara 19 barn ingår just nu vilket gör att alla känner alla.

En liten förskola öppnar också upp för korta beslutsvägar menar Malin Claesson.

De driver ingen särskild pedagogisk inriktning, men arbetar mycket med sång och rytmik och utnyttjar det naturnära läget vid Kåsjön så ofta de kan. Miljö och natur är viktiga delar de arbetar med, men också betydelsen av att vara en bra kompis och att barnen förstår att de har ett värde i sig själva – självkänsla.

I övrigt arbetar de temainriktat med inlärningen, vilket syns när man besöker lokalerna. I taket hänger massor av små planeter och solar från en trädgren i taket.

– Senaste temat var rymden, nu har vi precis hunnit byta till påsktemat, säger Anna Hammarsten, förskollärare.

Friskolor i topp

På plats två och tre i listan över de bästa förskolorna i Partille, enligt föräldrarna, placerar sig ytterligare två friskolor – Casa Montessori på 4,89 och Mammut förskola 4,85. Båda bedrivs som fristående föräldrakooperativ där föräldrarna själva även har ett visst ansvar för verksamheten.

Bland de kommunala förskolorna hamnar Stora Terrassens förskola i topp, då de kniper fjärdeplatsen med 4,82 i betyg.

Den förskola som däremot placerar sig i botten är återigen Annebergs förskola på 3,81 i betyg. Även förra året placerade de sig sist och när dåvarande rektorn Ulrika Salwén kommenterade föräldrarnas omdöme pekade hon mycket på utmaningar kring flerspråkighet.

På förskolan kan pedagogerna möta upp till 20 olika språk i sin vardag, vilket är en utmaning.

I år har Ulrika Salwén lämnat sin post, i stället har Ingela Löfgren, tidigare rektor på Stora Terrassens förskola, tagit över som tillförordnad rektor på Annebergs förskola.

Förbättringsarbete tar tid

Genom att både ha erfarenheter från dels förskolan i topp, dels förskolan i botten kan hon ana vilka delar som kan bidra till att skilja dem åt.

– Jag kan tycka att det är lite orättvist att bedöma förskolorna utefter detta. I samma område som Anneberg finns tre andra förskolor med liknande förutsättningar. Det är förskolor med potential, säger Ingela Löfgren.

Hon förklarar att de länge arbetat med prioriterade mål och satsningar, men att det ofta tar tid att se resultaten.

– Det tar flera år att nå fram med ett förbättringsarbete i ett visst område. Jag har varit med och arbetat upp andra förskolor i kommunen och det har tagit närmare fem år. Lika lång tid som det tar att nå botten tar det att vända upp igen.

Ska inte ”bara” åka rutschkana

Något som kritiserats tidigare år av föräldrar är förskolornas utemiljö. Även i år får de hård kritik när en femtedel anser att de är oinspirerande.

Enligt Ingela Löfgren kan det däremot vara svårt för vårdnadshavarna att se på utegårdarna med pedagogens ögon.

– En förälder kan komma in på en förskolegård och vilja se en lekplats, medan vi som pedagoger mera vill att det ska vara pedagogiska miljöer. Du ska inte ”bara” åka rutschkana och gunga, det behövs som komplement till mycket annat. Som rollekar, måla, lera, estetiska lärprocesser, motorik och liknande. Men mycket av det syns inte, säger hon.

”Ska inte döma ut Anneberg”

När Ingela Löfgren tittar på skillnaderna mellan Stora Terrassens förskola och Annebergs förskola betonar hon framförallt storleken.

– Man får titta på förutsättningarna, Stora Terrassen är en liten förskola med två avdelningar i områden där vårdnadshavare och barn bor mitt i villaområdet. Är det litet blir det familjärt, säger hon och fortsätter:

– Stora Terrassen är populär och de har en stabil personalgrupp, så jag förstår det goda omdömet. Det är roligt att de hamnar i topp, men man ska inte döma ut Anneberg för det. Det är vår äldsta förskola och den har potential. Sen får man jobba på många flanker.

Enligt Ingela Löfgren pågår ett aktivt förbättringsarbete som hon har ett stort förtroende för.

– Vi får med spänning se hur resultatet blir nästa år, om det går hem bland vårdnadshavarna.

LÄS MER:Förskola i paviljonger under hela våren – minskar köerna

LÄS MER:Förskolepersonal har fått nog av skadegörelse – vill ha ökad bevakning

LÄS MER:Här är den bästa och sämsta skolkommunen i Göteborgsregionen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS