Nu fortsätter jakten på checkpoints i Partille

Under söndagen var det premiär för andra säsongen av framgångsrika friskvårdssatsningen ”Hitta ut”. SAIK:s orienterare har återigen placerat ut närmare 80 olika checkpoints runt om i Partille och redan första dagen var succén ett faktum – över hundra deltagare inledde jakten.

ANNONS

I dag finns friskvårdsprojektet Hitta ut på fler än 80 orter runt om i Sverige och drivs helt ideellt. Förra året valde Sävedalens AIK orienterare att också haka på det nationella projektet som spred sig som en löpeld efter att de första initiativtagarna drog i gång i Jönköping för ungefär tio år sedan.

Konceptet, som är helt gratis, baserar sig på en jakt efter olika så kallade checkpoints som placeras ut runt om i kommunen. I år har SAIK:s orienterare placerat ut runt 80 stycken på väl utvalda platser, både i natur- och stadsmiljö.

– Ofta är de placerade på platser som är lite extra fina, eller som har en historisk koppling. Tanken är att Hitta ut ska bli ett sätt för fler att upptäcka nya platser i Partille som man kanske tidigare inte visste fanns i sitt närområde, säger Henrik Nordholm, ordförande för SAIK orientering.

ANNONS

Checkpoints är små rosa stolpar

I förra veckan skickades en papperskarta ut till de flesta hushållen i Partille där alla checkpoints är markerade, men enligt Henrik Nordholm är det allra enklast att ladda ner Hitta ut-appen.

– Där kan man registrera sig helt anonymt och också använda telefonens GPS om man behöver extra stöd eller tappar bort sig. Där finns kartan och också en beskrivning av i vilken typ av miljö som checkpointen befinner sig i, säger han.

En checkpoint känns igen som en mindre liten stolpe som sticker upp ur marken med en rosa Hitta ut-logotyp högst upp. På logotypen står vilket nummer checkpointen har och vilken bokstavskod man ska skriva in i appen för att bevisa att man lyckats hitta den.

Huvudsyftet med satsningen är att fler ska lockas ut i naturen, både på kortare promenader inne i stan men också längre ut i skogen för de som vill prova något mer avancerat.

Olika svårighetsgrader som passar alla

Tillgängligheten har därför varit central i arbetet med att ta fram platserna där checkpoints ska placeras.

Alla checkpoints har därför olika svårighetsgrader som markeras med olika färger. De lättaste, mest tillgängliga för de med barnvagnar och liknande har en grön färg, följt av blå som innebär en något svårare terräng, röd är medelsvår och svart svår.

– Det var viktigt att få med lite lättare checkpoints eftersom vi vill att det här ska vara till för alla. Det kan passa både barnfamiljer och äldre, man kan göra det själv eller tillsammans i grupp, samtidigt som naturen är öppen dygnet runt, säger Ida Augustsson, marknadsansvarig för SAIK orientering.

Tack vare svårighetsgraderna kan banorna anpassas för alla och funkar både till fots, med cykel, rullstol eller barnvagnar.

Över hundra deltagare – bara första dagen

Det står klart att Hitta ut- projektet har varit framgångsrikt under sin första säsong – vilket också tycks leva kvar även in i 2022.

På premiärdagen hade Hitta ut hela 113 personer som registrerade sig i appen, 93 av dessa var ute och letade och totalt var det 876 olika checkpoints som hittades i Partille – bara i dag.

Förra året samlade SAIK upp till 1200 registrerade Hitta ut-deltagare i appen och i år är förhoppningen att de ska kunna bli ännu fler.

– Det är den utvecklingen vi har sett i andra kommuner som startat upp det här. År två och tre brukar det dra i gång ordentligt då ryktet spridit sig, säger Henrik Nordholm.

Jämfört med förra årets checkpoints finns det likheter men också en hel del skillnader.

– De är utplacerade på nya platser. Sen kommer det också komma ut ytterligare 20 checkpoints senare under säsongen, säger Ida Augustsson.

Chans att vinna priser

När säsongen är över räknas alla deltagares prestationer ihop och flera vinnare kommer utses vilka även vinner fina priser.

– Det kommer bli en utlottning, ju fler checkpoints du hittat i Partille mot slutet desto större sannolikhet blir det att vinna, säger Henrik Nordholm.

I hela Sverige har Hitta ut haft 112 000 deltagare som registrerat minst en checkpoint, de deltagarna har tillsammans registrerat 5,5 miljoner checkpointbesök vilket ger ett snitt på 49 checkpoints per person. Men redan på preimärdagen hade en deltagare i Partille slagit den mängden.

– Vi har en topplista som man kan se i appen och där är det en som redan tagit 55 stycken. Vissa blir hardcore på riktigt och åker runt hela Sverige i jakt på checkpoints, säger Henrik Nordholm.

Hitta ut i Partille avslutas i år den 6 november.

Om svårighetsgraderna

GRÖN: MYCKET LÄTT

Gröna checkpoints är placerade i terräng med tydliga och sammanhängande ledstänger så som vägar, stora stigar och öppen mark som du kan följa.

Checkpoints kan placeras vid stigkors, vägförgreningar, ledningsstolpar, byggnader, bäckslut och andra tydliga terrängföremål.

De gröna checkpoints som går att nå med barnvagn, rullstol och cykel är märkta med en hjulsymbol.

BLÅ: LÄTT

Blå checkpoints är placerade i något svårare terräng, men framkomligheten är fortfarande god. Du kan följa ledstänger så som vägar, stigar, staket, vattendrag och öppen mark mellan olika checkpoints.

Checkpoints kan placeras vid svårare terrängföremål, tex högst upp på en tydlig höjd, vid en tydlig sten eller brant. Det finns alltid någon typ av ledstång i närheten av kontrollen (ca 100 m) att gå ut till om du skulle tappa bort dig. Där kan du finna var på kartan du är och göra ett nytt försök att gå in till checkpointen.

RÖD: MEDELSVÅR

Röda checkpoints är placerade i terräng som är lättframkomlig med tydliga detaljer i terrängen.

Checkpoints kan placeras vid svårare terrängföremål, tex tydliga sänkor och åsar, höjder, branter och stenar. Det finns alltid tydliga detaljer i terrängen i närheten av kontrollen (ca 200 m) där du kan läsa in dig. Använd dem för att få en tydlig ingång till checkpointen eller för att hitta var du är ifall du skulle tappa bort dig. Inläsningspunkterna kan vara större höjder, sankmarker eller liknande.

SVART: SVÅR

Svarta checkpoints kan vara placerade i alla typer av terräng. Det kan vara terräng med mycket detaljer eller få detaljer. Det är bra om du behärskar att läsa kartans kurvbild (höjdskillnader) och har en kompass till hands för att kunna hålla rätt riktning.

Checkpoints kan vara placerade vid alla typer av detaljer i terrängen. Avståndet till tydliga inläsningspunkter kan vara större än på övriga svårighetsnivåer.

Källa: www.orientering.se

LÄS MER:Här nappar det – Partilles fem bästa fiskevatten listas

LÄS MER:Partillebor får vägledning hur skogsbad kan tackla stressen

LÄS MER:Välkommet miljöpris till friidrottsklubben i Sävedalen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS