Här förbereds de nyanlända barnen inför skolgång i Partille

Enheten för flerspråkighet i Partille hjälper nyanlända barn upp till gymnasieåldern med förberedande kunskaper innan de ska in i det svenska skolsystemet. Här får eleverna lära sig allt från hur man säger hej, till hur den svenska demokratin går till.
– De anställda här talar tillsammans 30 språk, det är något vi är stolta över, säger Erik Martinsson.

ANNONS
|

Partille Tidning får en plats bakom eleverna i klassrummet. En glad, en ledsen, en arg och en rädd gubbe sitter fastklistrade på whiteboardtavlan. Mundhir frågar eleverna, vad gör dig glad? Han pekar på den glada gubben. Associationer är viktigt. En nyanländ pojke från Ukraina säger fotboll, att det gör honom glad.

Hos enheten för flerspråkighet i Partille finns det i nuläget sex stycken elever som förbereds innan de ska vidare på andra skolor. Två av de nyanlända är från Ukraina, två från Indien och två från Albanien. Här kartläggs elevernas kunskaper och lite av den grundläggande svenskan lärs ut. Dessutom annat som kan vara bra att lära sig innan eleverna sedan slussas in i det svenska skolsystemet.

ANNONS

Slussas vidare till skolan efter en månad

Eleverna på enheten ska efter en månad vidare till skolorna där de blivit placerade och kommer gå i klasser med elever som har svenska som sitt modersmål eller första språk. Inför detta arbetar de med både analoga och digitala läromedel. Där lärs det ut enklare ord och fraser så att de senare enklare ska förstå innehållet i kommande sammanhang, men även den kulturella biten.

– Förutom språket lär vi eleverna hur den svenska demokratin fungerar, och så enkla saker som att köa i matsalen, för det är ju helt främmande för vissa, säger Mundhir Hajir, en av två lärare om undervisar klassen på Enheten för flerspråkighet i Partille.

Hur fort lärandet går för eleverna ser väldigt olika ut och skolplikten vi har i Sverige är ny för många av eleverna som börjar.

– Det finns flera faktorer som påverkar i vilket tempo eleverna lär sig och hur mycket stöd de behöver i arbetet. Det handlar ofta om vilket bakgrund eleverna har, som socioekonomisk bakgrund eller om de gått i skolan tidigare.

Tolkar saknas

Erik Martinsson, enhetschef för verksamheten, har jobbat på stället sedan 2017. Han berättar att det har gått i vågor hur många elever som finns på enheten. Just nu är det en relativ liten klass, men de har tidigare varit uppåt 20 elever, alla från olika ställen med elever från grundskoleålder upp till gymnasiet.

Inga tolkar är tillgängliga under undervisningen, men de anställda på enheten talar tillsammans 30 språk, allt från ryska till arabiska.

– Vi har inte tillgång till en tolk just under undervisningen men vi har människor här som arbetar med modersmål och som hjälper till under handledning. De anställda här talar tillsammans 30 språk, det är något vi är stolta över.

Tia är tio år gammal och är nyanländ i Sverige. Hon berättar om nervositeten inför första dagen men upplevde att lärarna tog väl hand om henne och hennes lillasyster.

– Mundhir och Linnea är jättesnälla, och de har gett mig mer självförtroende inför att börja skolan nu. De känns som mina kompisar.

Mer än skola

Tillsammans med sin lillasyster har hon gått på enheten sedan februari. Förutom att studera svenska får de umgås med de andra eleverna och hitta på andra aktiviteter.

– Det är väldigt kul. Vi får pyssla, spela pingis och biljard med varandra under rasterna. Vi alla är med varandra även fast vi inte kände varandra sedan innan.

Tia och hennes lillasyster ska snart börja på en skola i Vallhamra och är båda exalterade på att komma vidare och träffa fler människor.

– Två av dem som gick här innan blev jag jättebra vän med, och de går på den skolan där jag också ska börja. Jag hoppas att fler av oss kommer gå ihop sen.

LÄS MER:De talar 30 språk - nu får de Partilles Barnkonventionspris

LÄS MER:Flyktingbarnen från Ukraina ska läsa på Furulundsskolan

LÄS MER:SFI-elever inspireras av kvinnors möjligheter i Sverige

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS