Tjejerna brassade loss på Kulturum och inspirerar unga

Landets enda kvinnliga brassband gästade Kulturum under söndagen. Éowyn brassband väger upp i en mansdominerad värld och ger unga tjejer förebilder.
– Jag vågar inte spela lika högt, jag vågar inte spela ut, säger Linnea Lindberg som uppträdde med Éowyn brassband på söndagens konsert i Kulturum.

ANNONS
|

Blåsinstrument har varit ett ”fult” instrument för kvinnor att spela på genom historien. Historiskt ansågs det inte passa att en tjej använda ett instrument som placerades vid munnen. Det har lett till en skevhet i i vilka som spelar ett bleckblåsinstrument. Att spela i ett brassband är till stor del fortfarande en mansdominerad värld.

– Flöjt gick bra, för det var åt sidan, men trumpet som låter mycket, det gick inte för sig, förklarar Josefin Nordlund som är trumpetpedagog på kulturskolan och som också uppträder med Éowyn brassband.

Hon kallar olika instrument för ”könskodade” utifrån om de tar stor plats nyansmässigt i rummet och musiken eller inte.

ANNONS
Josefin Nordlund undervisar på Kulturskolan i Partille och är  med i Éowyn brassband som uppträdde med elever från Kulturskolan under söndagen i Kulturum.
Josefin Nordlund undervisar på Kulturskolan i Partille och är med i Éowyn brassband som uppträdde med elever från Kulturskolan under söndagen i Kulturum.

Andra instrument som varit mansdominerade , och fortfarande är, är tuba, trombon, cornette. Men även att stå framför orkestern och dirigera har inte passat sig för en kvinna under tidigare århundraden.

– Ta alla maktpositioner inom musiken, de styrs och ges oftast till en man, förklarar Josefin Nordlund.

Orkestern utspridd över landet

Men allt detta har Éowyn brassband som vision att ändra på. De vill inspirera till mångfald inom brassbandsvärlden och uppmuntra alla, men särskilt kvinnor, att spela i just brassband. Éowyn brassband har varit här tidigare. De uppträdde på Kulturums stora scen även innan pandemin slog till och spelade dessutom på brassbands-SM i Värnamo år 2020. Reaktionerna från de som lyssnar brukar vara positiva.

– Det låter bra och vi är tajta, det är det som är så roligt. Även om vi inte träffas och det är så långt emellan gångerna så känns det som att vi känner varandra som musiker, säger Josefin Nordlund.

De som ingår i bandet är musiker från hela landet, det kan vara tjejer som spelar på fritiden eller som undervisar på olika skolor, men även jobbar som musiker. Éowyn brassband vill skapa en balans i en annars mansdominerad brasspelande orkestrar. De åker runt om i Sverige och vill inspirera kvinnor och flickor att ta ton.

– Det finns ett glapp i de professionella orkestrarna, kanske kan därför Éowyn inspirera unga att i framtiden förändra och jobba på jämställdhet och 50-50 tänk, och nu även transpersoner och hbtqi, säger Josefin Nordlund.

100-tal besökare under söndagen

Ett knappt hundratal besökare i olika åldrar droppar in i till den stora scenen i Kulturum. Söndagens konsert är gratis. Tre kulturskolor uppträder, förutom Partille så är det elever från Hisingen och från Lerums kulturskolor på plats för att spela upp medleys av både Astrid Lindgren och Avicii. Konserten inleds med ett stycke av bandets egna stycke "Daughters of Éowyn" skrivet av Martina Norén. Charmen med att spela i ett brassband är klangbredden.

– Det är en väldigt varm klang, det är härligt att lyssna på. Sen finns den mörka tuban som ger botten och så har vi soprankornetten som ligger längst upp som ett glitter, så det blir ju hela registret förgyllt. Sen blir det övertoner på det, det klingar väldigt bra när det stämmer, förklarar Josefin Nordlund.

Manlig dirigent under söndagens konsert

Dagens dirigent är dock en man. Mattias Hjortlingers insatser för att få bandet att bli samspelta är viktiga, menar Josefin Nordlund, som ser positivt på att det är en man som leder orkestern just den här gången.

– Vi vill också ta in dirigenter som vi tycker är bra och som kan inspirera bandet att komma till nästa nivå, så därför frågade vi Mattias Hjortlinger.

Det finns också ett intresse att dirigera det kvinnliga brassbandet som är unikt i landet. Men det finns även duktiga kvinnliga dirigenter som till exempel Berit Palmkvist.

Är det skillnad på att lyssna till ett kvinnligt brassband kontra vanligt brassband?

– I huvudet och i sinnet så finns nog fördomarna kvar, jag tror att de kan krossas lite när vi spelar, för det låter ju samma.

Linnea Lindberg om att känna sig begränsad i ett brassband där killarna dominerar: ”Jag vågar inte spela lika högt, jag vågar inte spela ut.”

13-åriga Linnea Lindberg har spelat trumpet i fem år via Kulturskolan. Hon tycker om instrumentet och har uppträtt flera gånger på Kulturum tillsammans med Afro-ensemblen. Det är första gången hon uppträder ihop med Éowyn brassband som hon övat tillsammans med ett par gånger under helgen.

– Det känns lite nervöst med en så stor orkester, säger hon inför uppträdandet på söndagseftermiddagen.

Hon går i årskurs sju på Stadsparksskolan intill. Att det enbart är tjejer i orkestern inspirerar henne till att våga ta för sig mer på scenen.

13-åriga Linnea Lindberg har spelat trumpet sedan fem år tillbaka och uppträdde på söndagen konsert.
13-åriga Linnea Lindberg har spelat trumpet sedan fem år tillbaka och uppträdde på söndagen konsert.

– Om jag blir, eller när jag blir äldre, då skulle jag gärna gå med dem. Jag känner mig mer välkommen med att inte vara ensam tjej.

Men hur känns det när du spelar i den andra orkestern jämfört med här?

–Jag vågar inte spela lika högt, jag vågar inte spela ut riktigt.

Varför inte det?

– Det känns som de ska döma mig, det är bara en känsla för de gör ju inte det.

LÄS MER:Premiär och avslutning för musikalgänget i Jonsered

LÄS MER:Jazzcafé med jultoner - Amanda Andréas tar inte bara fram myset

LÄS MER:Miriam Bryant och A36 spelar på spårvagn – Way Out Västtrafik sålde slut på tio minuter

Éowyns brassband startades 2013

Namnet kommer från Tolkiens karaktär Éowyn, som förklädd till man strider mot ondskans armé och motbevisar allas tankar kring kvinnor i krig när hon istället blir hjältinna på slagfältet.

I ett brassband ingår alla slags blåsinstrument, förutom valthorn, där ersätts det med althorn. Cornette, althorn, tuba, trombon, baryton, eufonium (en variant av bleckblåsinstrument), sopra-cornette och slagverk ingår i brassbandet.

Brassbandet går i g-klav, det vill säga att man kan hoppa emellan stämmorna. Man kan läsa noterna trots att att man spelar olika tonarter.

Den norska trumpetaren Tine Thing Helseth är en förebild för många kvinnliga brasspelare.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS