Partilleorienterarna kämpar för att rädda liv i Ukraina

Under gårdagskvällen gick ryska trupper in Kherson och uppgifter om explosioner figurerar i media. Sävedalens AIK:s orienterare från den drabbade nationen berättar om volontärinsatser och kalla skyddsrum.
– Jag hoppas att gårdagen kommer att vara den svåraste, säger Feia Tsyvilska.

ANNONS

LÄS MER:Partille cup säger nej till ryska lag

Det senaste dygnet har raketattacker träffat universitetsbyggnader och ryska fallskärmssoldater har nått Charkiv. EU-kommissionen föreslår att krigsflyktingar från Ukraina ska få ett utvidgat, tillfälligt skydd inom EU. Samtidigt har Sverige på kort tid skänkt 100 miljoner kronor till behövande i Ukraina och de som flyr landet. Sävedalens AIK samlade under förra torsdagen in 30 000 kronor till de ukrainska orienterare som är medlemmar i Sävedalens AIK. Pengarna swishades till ledaren Therese Wikström som senare under dagen skickade över pengarna.

– Vi ville få iväg det så snabbt som möjligt för att de skulle få tag i pengarna och använda dem för att lämna Kiev den dagen, berättar Sävedalen AIK:s ledare Therese Wikström.

ANNONS

Sedan dess är insamlingen stängd men Therese Wikström uppger att om de behöver mer pengar så görs det en ny insamling. När Partille Tidning är i kontakt med de ukrainska orienterarna från Sävedalens AIK uppger de att de än så länge inte är i behov av mer pengar.

– Vi har nog med pengar och mat, uppger orienteraren Feia Tsyvilska som befinner sig i Kherson.

LÄS MER:Kaos i Kiev – Sävedalens orienterare flyr huvudstaden

Bomberna i Kherson

Sedan ryska trupper under gårdagskvällen gick in i Kherson har hon och hennes familj återigen spenderat tid i en av stadens skyddsrum.

– Vi gick dit för att det var flera bomber nära vårt hem.

Efter att ha stannat i skyddsrummet i fem timmar begav sig och hennes familj tillbaka till deras hem.

– Vi kunde inte stanna i skyddsrummet för att det var kallare än tidigare. Det var kanske 15 grader i rummet.

Hur var det inne i skyddsrummet?

– Det var först väldigt många personer, mestadels kvinnor, barn, äldre och familjer. Barnen lekte med andra barn och husdjuren som även fanns där stannade nära deras ägare.

300 meter utanför hade fiendens stridsvagnar stannat. Feia kunde från skyddsrummet höra bomber och skott från handeldvapen. Efter ett tag, när läget var lugnare, lämnade många skyddsrummet för att ta sig hem.

– Förhållandena i skyddsrummet är inte särskilt bra. Jag hoppas att gårdagen kommer att vara den svåraste av dagar.

LÄS MER:Dagen efter krigsförklaringen – nu söker Sävedalens orienterare skydd i Ukraina

Förberedelserna i Tjerkasy

Orienteraren Vitalii Hychko hör av sig vid halv tre-tiden på tisdagen. ”Enbart” två sirener har hörts under dagen i Tjerkasy. Han och flickvännens familj har precis blivit klara med att barrikadera igen fönsterna på andra våningen. Under dagen har de än så länge inte behövt att vara i skyddsrummet.

– Idag har några av handlat, några lagat mat och några byggt skydd. Vi ska fortsätta att göra föremål av järn som vi kan kasta på vägen framför ryska armén, men det är svårt att få gjort något alls. Vi tänker mycket på situationen och på när kriget kommer att sluta.

När han får frågan om han är i behov av mer pengar svarar han:

– Jag tror det. Kanske inte idag precis men om några dagar. Vi är sex personer här och man vet aldrig när den ryska armén kommer närmare. Vid den tiden kommer produkter ta slut väldigt snabbt. Jag fick 7 432 kronor och nu är det 1616 kronor kvar.

LÄS MER:Efter hot om kärnvapen: ”Det är nu man börjar tänka på att man måste ta hand om sig själv”

Hjälpcentret i Lviv

Efter att läst om en insamling på sociala medier åkte orienteraren Mariia Tymoshchuk under tisdagen till i ett volontärcenter i centrala Lviv.

– Projektet som går ut på att samla in kläder, mat, mediciner och andra förnödenheter har precis börjat. Förhoppningsvis blir den mer organiserad snart för det var många som gjorde samma uppgifter. Insamlingen kommer senare att skickas till Charkiv då det är hemskt i östra Ukraina.

För Mariia och hennes vänner som befinner sig strax utanför Lviv tog det en timmes bilfärd, inklusive bilköer, för att ta sig till stadskärnan. Väl på plats hjälpte de under fyra timmar till med att köpa och sortera mat.

– Det är ganska okej i Lviv just nu men när vi handlade så hörde vi sirener så vi fick gömma oss i ett skyddsrum under en parkeringsplats.

I utkanten av Lviv där Mariia befinner sig är det för tillfället lugnt.

– Det är ganska tyst så vi försöker att arbeta, att träna och att leva ett normalt liv så länge vi kan. Situation ändras så snabbt i Ukraina så snart kan vi gömma oss i ett skyddsrum. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss.

Om läget blir värre finns det ett skyddsrum 200 meter från deras hus, i en gammal brandstation.

– Vi får då ta med oss mat men det är brist på pasta, ris, ja egentligen allt som kan förvaras. Alkohol är förbjudet och kött och mjölk är även bristvaror. Förutom livsmedel är ljus och facklor bristvaror i affärerna vid oss.

Barn bör prioriteras

Tidigare har orienteraren berättat att hon natten till tisdagen inte kunnat sova efter svep av nyheter om bombningar. Idag mår hon som tur är bättre.

– Jag sov ganska okej inatt. Överlag så sover vi mer än vanligt. Man är omedvetet stressad och när vi vaknar läser vi nyheter i tio timmar. Mängden nyheter är stor och vi alla här har släktingar i Kiev. Ens sinne är helt annorlunda.

LÄS MER:Utmattade Partilleorienterare barrikaderar sig och samlar järnföremål

Vilken skulle ni säga är den förnödenheten som behövs mest akut där ni befinner er?

– Hjälp för yngre barn. När vi var på volontärcentret i Lviv nämnde de att det är det brist på barnmat och blöjor. Det är enklare för vuxna då de kan äta normal mat. Insulin till diabetiker fanns det inte heller så mycket innan detta bröt ut och nu är det ännu värre.

Finns det något ni vill tillägga som är viktigt att lyfta fram?

– Säkerheten är mycket värre än vad som visas i media. Visa riktiga bilder. Exempelvis hade det bombats där vi bodde innan så hela huset är helt förstört. Men vill vi också tacka alla som supportar oss i Ukraina och som skickar förnödenheter, tack så mycket.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS