Efter utbildningen erbjuds de fast anställning i hemtjänsten

18 personer inom vården utbildas just nu till undersköterskor. De kommer att erbjudas fast anställning inom hemtjänsten och på äldreboenden. En första kull har redan klarat av studierna inom Äldreomsorgslyftet som regeringen satsat på. Vi träffar några av dem i skolbänken.

ANNONS
|

Äldreomsorgslyftet ska ge fler anställda inom vården runt om i landet chansen att vässa sina kunskaper och höja utbildningsnivån. På schemat finns allt ifrån anatomi, sociala kunskaper och psykisk ohälsa. Personal inom vården erbjuds sedan ett par år att utbilda sig på halvtid, samtidigt som de arbetar halvtid, och får full lön. Efter studierna erbjuds man också fast anställning i Partille.

– Vi vill minska andelsanställda och ha mer ordinarie anställda, säger Daniel Pus, som är avdelningschef inom äldreomsorgen på Vård- och omsorgsförvaltningen.

I satsningen skjuter staten till pengar med hälften av lönen, och kommunen sätter till resterande. Utbildningen riktar sig till alla, men det motiverar många timvikarier och månadsanställda att nappa.

ANNONS

– Det är bra, då höjer vi kompetensen inom vården, fortsätter Daniel Pus.

LÄS MER:Personal omplaceras för att klara vården av gamla

13 har fått fast jobb – och fler ska det bli

Satsningen drog igång under 2020. Den första kullen på 13 personer har redan klarat av studierna i december förra året och erbjöds fast anställning som undersköterskor både inom hemtjänst och på äldreboenden. Under hösten har ytterligare 18 personer hoppat på den ettåriga satsningen. Av dessa är åtta vikarier som kan erbjudas fast arbete.

– Om de har slutfört sina studier och det inte finns några bekymmer så får de fast anställning, lovar Daniel Pus.

Och i detta nu pågår en inventering där ytterligare 15 personer ska erbjudas få börja utbildningen till hösten.

Daniel Pus: ”Det är en stor insats som gör skillnad och skapar möjligheter.”

Daniel Pus är områdeschef för hemtjänst och äldreomsorg
Daniel Pus är områdeschef för hemtjänst och äldreomsorg Bild: Marie Ullnert

I år kommer satsningen även att göra det möjligt för åtta undersköterskor att få läsa till specialistundersköterska inom områden som palliativ vård och välfärdsteknik. Enligt Daniel Pus är det en bra rekryteringsväg för att få in fler personer inom vård och omsorg, eftersom det är allt svårare att hitta personer med rätt utbildning.

– Det är en stor insats som gör skillnad och skapar möjligheter.

Fick inte jobb som maskiningenjör

Några av dem som hoppat på äldreomsorgslyftet vid vuxenutbildningen i Mölnlycke är Anton Löfborg och Joel Makonnen. De är timvikarier och arbetar i vanliga fall som vårdbiträden i Björndammens hemtjänst.

– Jag tycker mycket om jobbet och ville gärna vara kvar inom yrket, så jag ville vidareutvecklas och kunna vässa mig, säger Joel Makonnen.

Han är sedan tidigare utbildad maskiningenjör i Etiopien, där han också arbetade i några år. Han kom till Sverige 2014 och har inte lyckats få arbete inom sin bransch. När pandemin slog till fick han chansen att arbeta inom vården och här trivs han.

Joel Makonnen får sitt första fasta jobb efter utbildningen är klar.
Joel Makonnen får sitt första fasta jobb efter utbildningen är klar. Bild: Shamiram Demir

För kompisen Anton Löfborg var det inte lika självklart att sätta sig i skolbänken.

– Det lät som en rolig utmaning och i och med att jag varit här såpass länge så tycker jag ju att jobbet är roligt. Men för två år sen trodde jag inte att jag skulle läsa det här.

Anton Löfborg: ”Det är mycket grejer som man lär sig och man får en tankeställare på varför man gör det man gör”.

De har båda en del erfarenhet av vården med sig i bagaget, men här får de mer kunskap. De undervisas en dag i veckan och har eget arbete någon dag, dessutom arbetar de andra hälften av veckan. För det får de full lön. I dag är fokus på olika stomitpåsar, som används för personer som inte klarar att själva gå på toaletten.

– Det är mycket grejer som man lär sig och man får en tankeställare på varför man gör det man gör, säger Anton Löfborg.

Han tar som exempel att han lärt sig mer om varför man tar blodtrycket.

– Du ser trycket för hur hjärtat fungerar i viloläget eller i arbetsfas och med hur mycket kraft hjärtat pumpar ut blod i kroppen.

Joel Makonnen: ”När jag utför mina insatser om dagen så känner jag mig mer trygg och säker med det jobb jag gör.”

Joel Makonnen känner att utbildningen stärker honom i arbetet med äldre.

– När jag utför mina insatser om dagen så känner jag mig mer trygg och säker med det jobb jag gör.

Han har jobbat inom hemtjänsten på Björndammen i tre år nu och trivs bra.

– Jag lär mig mycket om livet av dem som jag träffar varje dag, och det är något som jag gillar.

LÄS MER:Utbildningarna i Partille – så mycket kan du tjäna

Han vässar också sina svenska kunskaper med termer han inte har använt tidigare. Innan har han fått använda engelska ord eller googla fram rätt ord i stunden. Efter avklarad utbildning får han fast arbete – det blir hans första fasta jobb.

Psykisk ohälsa nytt på schemat

Utbildningen i Härryda samlar elever från tre olika kommuner. Nytt för i år är också att eleverna får mer undervisning i psykisk ohälsa. Det ska göra att man bättre kan möta behoven inom äldrevården.

– Det mesta av vården ska skötas i hemmet för det blir bäst visar statistiken, säger Marion Englaborn, lärare inom vård och omsorg och samordnare för utbildningen i Mölnlycke.

MArion Englaborn är lärare inom vårdutbild ingen i Mölnlycke. Hon ser att eleverna kommer från andra branscher sedan pandemin slog till och inte som tidigare att de arbetet länge inom vården.
MArion Englaborn är lärare inom vårdutbild ingen i Mölnlycke. Hon ser att eleverna kommer från andra branscher sedan pandemin slog till och inte som tidigare att de arbetet länge inom vården. Bild: Shamiram Demir

Annat elevunderlag efter pandemin

Hon har sett att elevunderlaget har ändrats. Tidigare hade eleverna som kom arbetat flera år inom vården. Men pandemin slog till och i dag har ungefär hälften av eleverna stor erfarenhet av längre arbete inom vården.

– Vi har många från flyget, flygvärdinnor, som är jätteduktiga studenter och många från restaurang och servicebranschen.

De flesta klarar utbildningen, men några få hoppar av studierna. Den vanliga vårdutbildningen där eleverna studerar på heltid har fått pausas till förmån för Vårdlyftet. Det finns ett tryck på utbildningen som kombinerar studier med arbete.

– Vi skulle kunna ta in fler klasser samtidigt, men vi har inte det utrymmet på skolan.

Lärarlaget har dock vuxit och skolan satsar på en yrkeshögskoleutbildning till specialistsköterskor inom vården till hösten.

Anton Löfborg: ”Jag ändrar mig lite varje dag på vad jag vill bli när jag blir stor. Just nu känns det här helt rätt.”

Anton Löfborg tycker att det är en bra chans som Partille kommun erbjuder vårdpersonal att både studera och arbeta med full lön samtidigt.

– Det är jättebra. Det finns vissa som ångrar att de inte läst på gymnasiet som får chansen. Nu läser jag det här och kan jobba med det här, men i framtiden kan det vara en grund för många andra utbildningar inom vården där det finns en massa andra yrken.

Vad kan det bli för annan utbildning?

–Jag ändrar mig lite varje dag på vad jag vill bli när jag blir stor. Just nu känns det här helt rätt.

Äldreomsorgslyftet – det ingår i utbildningen

Utbildningen är på deltid och över tre terminer. För 2022 får Partille närmare 5,5 miljoner kronor av staten för att utbilda personal till vårdbiträde eller undersköterska.

Lerum, Partille och Härryda samsas om studierna som erbjuds på Vuxenutbildningen i Mölnlycke.

30 platser finns varje termin. 27 personer klarar utbildningen under våren.

I undersköterskeutbildningen ingår: Steg 1 i omvårdnad och steg 1 i social omsorg. Andra terminen får eleverna läsa steg 1 i anatomi och fysiologi. Därefter följer psykologi och psykiatrikurser del 1 och 2 som sträcker sig över sommaren. Sista terminen undervisas eleverna i funktionalitet – och får lära sig mer om personer med fysiska och psykiska funktionshinder. Utbildningen avslutas med ett fördjupningsarbete.

En ny satsning är också att eleverna ska ut på praktik till akutsjukvården, det kan handla då om både vårdcentraler och sjukhus i regionen.

Cirka 500 personer är fast- och månadsanställda inom äldreomsorgen i Partille, då ingår hemtjänst, äldreboende samt dagverksamhet för personer med demenssjukdom. Cirka 100 av dessa är timanställda med kortare vikariat.

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS