Antalet anmälda brott har ökat i Partille under 2021.
Antalet anmälda brott har ökat i Partille under 2021. Bild: Partille kommun/ Polisen

Här är brotten som ökade i Partille under 2021

Preliminära brottsstatistiken för 2021 visar att 3 869 brott anmäldes i Partille kommun under året som gått – det är den högsta siffran på sex år. Här är de brottstyper som ökat respektive minskat i kommunen där man enligt kommunpolis Robert Björklund kan se ett mönster.
– Det finns definitivt en pandemikoppling, säger han.

ANNONS
|

I Partille kommun anmäldes förra året 3 869 brott enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Sett i relation till folkmängden är det 9 795 per 100 000 invånare, vilket ligger i topp tre bland de övriga kommunerna i Storgöteborg, bara Alingsås och Göteborg har ett större antal anmälningar under 2021.

När man däremot granskar kommunstatistiken mer i detalj visar det sig att det inte är de typiska brottstyperna som ökat i Partille.

Anmälningarna av stölder och rån, som historiskt sett legat högt i kommunen, har det lägsta antalet på sex år. Även skadegörelsebrott och trafikbrott har gått ner.

ANNONS

Enligt kommunpolis Robert Björklund ser de på polismyndigheten tydliga kopplingar till pandemin och dess effekter på samhället även i brottsstatistiken.

– Det finns definitivt en pandemikoppling, fler har varit hemma både från jobbet och skolan vilket får konsekvenser. Det gör ju dels att färre åker bil vilket minskar viss del av trafikbrotten, dels att det blir svårare att göra inbrott i hemmen, säger han.

LÄS MER:Tjuvar sågade sig in och stal för tiotusentals kronor – i Öjersjö

Bedrägerierna ökar

Men samtidigt som pandemin minskat och försvårat för vissa brott att begås har den också öppnat nya dörrar för kriminella. Bland annat har antalet anmälningar av bedrägerier skjutit i höjden i Partille under 2021,

– Bedrägerierna har ökat nationellt och det finns massor av olika typer. Det är en bransch där någon utger sig för att vara någon annan och kan kapa någons identitet eller lura till sig kortuppgifter, säger Robert Björklund.

Även brott som förskingring har ökat och sådant som olovlig identitetsanvändning, vilket innebär att någon kapar ett konto på till exempel sociala medier och utger sig för att vara någon annan.

LÄS MER:Här ska du vara extra försiktig när du parkerar i Partille

Relationsvåldet allt vanligare

Något som också ökat är anmälningarna om brott mot frihet och frid, vilket inkluderar ofredande, olaga tvång, olaga hot, människohandel, kvinnofridskränkning och dataintrång.

Även relationsrelaterat våld har ökat under pandemin vilket enligt Robert Björklund kan ha sin grund i att många isolerats mer och påverkats psykiskt av det.

– Pandemin har tärt på många. Det påverkar alla på något sätt och jag kan tänka mig att det varit en orsak till att man går på varandra på nerverna mer. Alltifrån karantäner till att man inte kan ha barnen på skolan, man ska ändå få ihop livspusslet. Jag kan tänka mig att det har en del i att misshandelsfallen har ökat i hemmen, sen vet vi inte hur omfattande det verkligen är, det kan finnas ett stort mörkertal, säger han.

I spåren av pandemin är polisen beredd på att fler anmälningar kan komma, då det är svårt att kunna anmäla när man är i en utsatt situation.

Ta siffrorna med en nypa salt

Mörkertalet är alltså sannolikt stort, och som med all statistik poängterar Robert Björklund att man ska tolka siffrorna med en nypa salt.

– Ett brottstillfälle kan representeras av fem olika brottstyper. Polisens egna insatser mot vissa typer av brott påverkar också i hur stor utsträckning de upptäcks och anmäls. Det kan hända att man väljer att läsa siffrorna så det passar en själv, som politiker, men det gäller att man har kunskapen bakom.

LÄS MER:Inbrott i Jonsered – krossade ruta med tegelsten

Något som å andra sidan har minskat under pandemin är bostadsinbrotten. I takt med att fler tagit med kontoret hem har färre tjuvar vågat sig fram. Nu när restriktionerna har hävts räknar polisen däremot med att de ökar igen.

– Vi tar höjd för att det bland annat kan komma fler anmälningar, sen väljer vi alltid att jobba med ta det förebyggande och man bör höja garden som ägare av en bostad. Det finns en ökad risk nu för bostadsinbrott, då behöver man se över sitt skydd och se över hur grannsamverkan fungerar, säger Robert Björklund.

Under kommande året 2022 har polisen ögonen öppna för hur situationen utvecklar sig, de tittar däremot lite extra åt relationsvåldets håll.

– Vi fortsätter jobba utifrån läget så som det utvecklar sig. men brott i nära relation är och har varit en i allra högsta grad prioriterad fråga.

Så är brotten kategoriserade

Stöld, rån m.m.: Kapitel 8 i brottsbalken. Innehåller bland annat inbrott, bil- och cykelstöld, stöld från fordon och butik, fickstöld och rån.

Skadegörelse: Kapitel 12 i brottsbalken. Bland annat bilbrand, klotter och annan skadegörelse.

Brott mot frihet och frid: Kapitel 4 i brottsbalken. Bland annat ofredande, olaga tvång, olaga hot, människohandel, kvinnofridskränkning och dataintrång.

Narkotikabrott: Brott mot narkotikastrafflagen. Inkluderar överlåtelse, innehav, eget bruk och framställning av narkotika.

Bedrägeri och annan oredlighet: Kapitel 9 i brottsbalken. Innehåller utöver olika typer av bedrägerier även häleri och utpressning.

Brott mot liv och hälsa: Kapitel 3 i brottsbalken. Bland annat försök till mord, misshandel, vållande till annans död.

Trafikbrott: Brott mot trafikbrottslagen. Inkluderar grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och smitning.

Förskingring och annan trolöshet: Kapitel 10 i brottsbalken. Bland annat förskingring, trolöshet mot huvudman och tagande och givande av muta.

Brott mot allmän verksamhet: Kapitel 17 i brottsbalken. Innehåller våld och hot mot tjänsteman, övergrepp i rättssak och våldsamt motstånd.

Sexualbrott: Kapitel 6 i brottsbalken. Bland annat våldtäkt, sexuellt övergrepp, sexuellt ofredande, grooming, köp av sexuell tjänst och koppleri.

Om statistiken

Statistiken är deskriptiv och ger inga fördjupade förklaringar till nivåer eller de förändringar som skett över tid.

Eftersom den endast omfattar brott som kommit till rättsväsendets kännedom genom anmälningar ger den heller ingen säker bild av det totala antalet brott som begåtts under 2021.

Statistiken visar inte heller hur många brott som klarats upp och hur många av anmälningarna som lett till fällande domar.

Hit kan du vända dig om du utsatts för våld i nära relation

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Stödcentrum för män i Partille: Nås via kundcenter 031-792 10 00

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS