Skräcksiffran inför jul – så många barn lider av föräldrar som dricker

Butikschefen på Systembolaget i Partille vill nå ut till familjer där barnen drabbas av alkoholens baksidor under julen. Kampanjen ”Barndom utan Baksmälla” ska påverka fler föräldrar att dricka mindre, men besökare till butiken tycker att fler vuxna som ser barn fara illa ska agera.

ANNONS
|

Bris, Barnens rätt i samhället kom i dagarna ut med en ny rapport som visar att drygt vart femte barn i Sverige har haft minst en förälder med alkoholproblem under sin uppväxt. Det får konsekvenser för dessa barn i livet, och många barn har inte tillgång till stöd och hjälp. Rapporten från Bris bygger på över 4 000 kontakter med barn om föräldrars alkoholproblem, men också aktuell forskning.

LÄS MER:Skinkan och även havskräftor måste finnas på julbordet

Alkoholen flödar mer än vanligt kring julen i vissa hem. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO har dragit igång sin årliga Vit jul-kampanj som de har haft sedan år 2007. Kampanjen går ut på ”att alla barn har rätt att se fram emot, och få uppleva, en trygg och mysig jul.” Verksamhetsutvecklaren Malin Westergren är ute och föreläser för olika socialtjänster och träffar på en mängd tjänstemän som arbetar mot barn som utsätts för alkoholens baksidor under julhelgen. En enkel sak hon brukar lyfta fram är till exempel att man ska fundera ett varv kring vad det är man ger bort vid ett besök hos vänner under julen.

ANNONS

– Att inte ge bort alkohol i julgåva är något att tänka på, säger Malin Westerberg.

Hon poängterar att det inte är barn man ska bearbeta utan vuxna som måste ändra sitt beteende.

– Barn kan inte påverka vuxna. Det är inte deras ansvar om vuxna dricker.

Att prata om problemet är viktigt

Hon möter också nyblivna föräldrar för att prata om hur vuxna kan bete sig och vilket ansvar man har gentemot barnen.

– Jag har mött många poliser som pratar om att det är viktigt att vi fortsätter med vår vår verksamhet. Om att vi behövs, säger hon.

LÄS MER:Julbordet ställs in för andra året på rad för de mest behövande

Julen är en ”stängd högtid”

Julen är också en högtid där det är familjer, eller nära släktingar som umgås. Vilket försvårar för andra vuxna att se om barn far illa.

– Det är den mest ”stängda högtiden” man har skulle jag vilja påstå. För just under julhelgen är det oftast bara släkt och familjer som umgås.

Hon uppmanar vuxna som ser att barn far illa – då barnens föräldrar dricker mer än vad de klarar av – att agera.

– Är man på ett firande där man ser att föräldrarna inte är nyktra, då känner jag att du som vuxen har ett ansvar och ska vara ställföreträdande vuxen som kan gå in, säger Malin Westerberg.

Det gör man som bäst genom att själv avstå alkoholen så att barn som är oroliga kan söka sig till en trygg vuxen.

– Då vet barnen att man kan vända sig till dem. Barn känner minsta lilla och märker av om en vuxen blir förändrad i sitt beteende, menar hon.

Under pandemin har många aktiviteter fått ställa in. Men trots det har rörelsen någonstans kring 300 till 400 aktiviteter över hela landet som riktar sig mot barn och unga och deras familjer. De umgås och har pyssel, julbord eller åker kanske på en kortare resa.

– Man försöker på alla sätt och vis nå barnen som har det tuffast.

Systembolaget vill få föräldrar att dricka mindre

Även Systembolaget har lanserat en kampanj för att informera om att det finns många barn som växer upp i familjer där vuxna dricker mer än måttligt, och där barn far illa av det. Kampanjen ”Barndom utan baksmälla” finns i form av en broschyr vid entrén till butiken i Partille. Kampanjen är ett samarbete mellan Systembolaget, IQ och barnrättsorganisationerna Bris, Maskrosbarn, med flera. Butikschefen i Partille tror det gör skillnad att kampanja på det här sättet.

– Vi pratar och lyfter frågan. Och vi kan till exempel upplysa om att det finns alkoholfria produkter att välja på, säger butikschefen Annika Gustafson.

Hur gör ni det?

– Det beror på situationen. Ibland kan man fånga en kund utan att kunden känner sig åsidosatt och prata.

Kunder som handlar ovanligt mycket är en signal

Det händer att hon själv ser kunder som handlar ovanligt mycket – en signal om att allt inte står rätt till.

– Det är stora mängder alkohol som säljs, så man undrar ibland, herregud hur får man i sig allt det här. Men det är så det är, säger Annika Gustafson.

Rapporten från Bris visar alltså att cirka 20 procent av alla barn i Sverige har en förälder med alkoholproblem, en siffra som visar på problemets omfattning. Och på det lokala Systembolaget i Partille gör personalen vad den kan för att påverka kunder som är i farozonen.

– Det handlar om att våga prata med dem. Vi säljer inte om kunden är märkbart berusad, men annars har vi inte rätt att inte sälja, förklarar Annika Gustafsson.

LÄS MER:Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

Besökare tror inte kampanjen når till dem det berör

Flera besökare till Systembolaget i Partille har missat kampanjen ”Barndom utan Baksmälla” med broschyrer intill entré inne i butiken. Men de tycker det är bra att det pratas om problemet.

– Dom gör väl ingen skada i alla fall kampanjerna, sen vet jag inte hur mycket dom hjälper, säger Jenny Jonasson.

Jenny Jonasson tycker det är bra att försöka nå både barn och föräldrar där det dricks alltför mycket alkohol kring julen.
Jenny Jonasson tycker det är bra att försöka nå både barn och föräldrar där det dricks alltför mycket alkohol kring julen.

Hur ska man nå ut till familjer där det dricks för mycket tror du?

– Svår fråga, men det är viktigt att man försöker göra nåt, att man försöker nå både barnen så dom ser var man kan få hjälp men också nå föräldrar och andra vuxna och uppmärksamma dom på deras beteende.

Birgitta Brusberg: ” Man får börja med sina barn när dom är små och fostra dom och försöka få dom att avstå från alkohol”

Birgitta Brusberg ska in i butiken och har uppmärksammat kampanjen.

– Det är förfärligt, man kan inte säga annat. Själv har jag sluppit vuxna som druckit för mycket i min närhet som liten och jag är väldigt väldigt glad och tacksam för en god barndom för det är viktigt för hela människan.

Det gäller att påverka barn redan när de är små, så de blir ansvarstagande vuxna som inte dricker i överflöd inför sina barn längre fram i livet, tror Birgitta Brusberg.
Det gäller att påverka barn redan när de är små, så de blir ansvarstagande vuxna som inte dricker i överflöd inför sina barn längre fram i livet, tror Birgitta Brusberg.

Skulle du reagera om du såg barn som far illa av alkohol i din närhet?

– Ja, det skulle jag reagera på. Man kan ta hand om barnen och ta in dem till sig själv och se till att det blir lugnt och skönt. Och man kan anmäla föräldrarna tycker jag, man har en skyldighet som förälder, absolut.

Men hon tror inte man når ut till dem det är riktat till i kampanjen på Systembolaget, utan det handlar om att påverka från tidig ålder.

– Man får börja med sina barn när dom är små och fostra dom och försöka få dom att avstå från alkohol och att dom är rädda om sina barn, för jag tror att det går i arv.

Osmond Nilsson: ”Jag tror det är ett bra ställe att ha en sån här kampanj på".

Osmond Nilsson som kommer ut från Systembolaget med två fulla kassar i händerna tror att det är svårt att nå ut till föräldrarna som dricker för mycket.

– Men jag tror det är ett bra ställe att ha en sån här kampanj på, säger han.

Han är yngst i släkten och har inga egna barn ännu. Men som liten har han sett vuxna dricka omkring sig, även om det inte varit i omåttliga mängder.

– Inte så man har tagit skada av det, tycker jag inte, nej. Men det är en svår balans tycker jag.

LÄS MER:Därför är det fortsatt tomma hål i Ikeas hyllor

Hur ska man nå dom här familjerna tycker du?

– Det är väl viktigt att vänner och större familj ser och kan uppmärksamma och hjälpa till. Sen är väl såna här kampanjer bra och att det säljs alkohol via Systembolaget bara är väl också bra så man inte kan gå ut och köpa mer alkohol på julafton.

Osmond Nilsson tycker det är bra att Systembolaget kampanjar för att barn inte ska utsättas för fulla vuxna under julen.
Osmond Nilsson tycker det är bra att Systembolaget kampanjar för att barn inte ska utsättas för fulla vuxna under julen.

Skulle du agera om du såg att det dricks för mycket kring ett barn?

– Ja, det skulle jag absolut göra. Jag skulle prata med den som dricker mycket eller försöka ta hand om barnet tänker jag.

Berätta för någon vuxen hur du har det. Det kan göra att det känns lättare och att du får hjälp.

Du kan till exempel prata med skolsköterskan, en skolkuratorn, en lärare, en kompis förälder, en släkting eller någon annan vuxen som du känner.

Ibland kan det vara lättare att prata med någon du inte alls känner. Du kan börja med att kontakta en chatt- eller telefonjour. Du behöver inte berätta vem du är. Det kallas för att vara anonym.

Här är några exempel:

Bris – Barnens rätt i samhället telefonnummer 116 111. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Du kan också chatta eller mejla.

Jourhavande kompis är en chatt där du kan vara anonym.

Jourhavande medmänniska öppet sent på kvällen och på natten, telefonnummer 08 – 702 16 80.

Våga vara den som gör något

Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen. Har någon annan redan visat omsorg gör det ingenting.

Du behöver inte lösa allt på en gång

Det som ofta gör störst skillnad för barnet är inte att du försöker lösa allt utan att du finns tillgänglig. Att du frågar hur det är och stannar upp och lyssnar på svaret är viktigt för att barnet ska känna sig sett.

Våga fråga (och fråga igen)

Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, fråga igen. Många barn tycker det är svårt att berätta med en gång. Det är också vanligt att barn känner skuld för den vuxnes drickande eller vill skydda genom att inte berätta för utomstående hur det egentligen är hemma.

Var lugnet i stormen

För många barn som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är det oförutsägbarheten i tillvaron som skrämmer mest. Du kan göra skillnad bara genom att vara du – en vuxen att lita på. Försök att behålla ditt lugn när och om barnet väljer att berätta för dig hur hen har det.

Källa: Bris, Barnens rätt i samhället

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS