Elev slog i huvudet på hal skolgård – mamman kritisk

Förra veckan ramlade en elev på Jonsereds skola på den hala skolgården och slog sig i huvudet. Mamman Veronika Kihlberg fick hämta hem sonen och är nu kritisk till att skolgården inte sandades. Skolsköterskan säger att hala skolgårdar är ett återkommande bekymmer.

ANNONS
|

I ett brev adresserat till Partille kommun i förra veckan undrade mamman Veronika Kihlberg över hur kommunen egentligen tar hand om hala skolgårdar.

Hon lämnade den sjuårige sonen på Jonsereds skola klockan åtta på morgonen och noterade då att det var halt på skolgården. Några timmar senare blev hon uppringd av personal att hämta sonen som hade ramlat i halkan och slagit i huvudet.

Hon hämtade sonen vid lunchtid och såg då att skolgården var lika hal som på morgonen.

– Jag kom och hämtade strax efter tolv, då var det inte nånting åtgärdat på skolgården. Det var fortfarande halt, säger Veronika Kihlberg, vars sjuårige son hade halkat och slagit i huvudet.

ANNONS

LÄS MER:Stor chans att lärare i Partille vinner årets guldäpple

Det var under förra tisdagen. Men hon är lite självkritisk också, för sonen hade inte sina vinterkängor på sig då han ramlade och slog i huvudet, vilket han hade resten av veckan. När hon fick samtalet om att sonen ramlat var hon dock inte särskilt orolig, eftersom hon är trygg med personalen på skolan som försäkrade att han mådde bra.

– Han klagade på att han mådde illa och kände sig konstig och ville lägga sig ner. De sa att han får bara gå hem och vila. Även sjuksköterskan var väldigt tydlig med att han behövde vila.

Skolsköterskan gjorde en medicinsk bedömning

Eftersom skolsköterskan är på skolan två dagar i veckan är Veronika Kihlberg samtidigt tacksam över att sonen halkade på just en av de dagarna.

– Det gör att man känner sig trygg för hon gjorde en medicinsk bedömning, men hon är inte där varje dag, lägger hon till.

Sonen halkade och ramlade på grund av halka även på fredagen, trots att det hade lagts flis på skolgården. Halka på skolgården är inget nytt för familjen som har fler barn på skolan – som de för övrigt trivs väldigt bra på.

– Det är första gången han har blivit hemskickad på grund av att han halkat och slagit sig. Men det har han pratat om innan, att det är halt på skolgården, så det har jag tänkt på innan, förklarar Veronika Kihlberg.

Veronika Kihlberg: ”Barnen ska ju vara säkra i alla aspekter när de är på skolan – även i utemiljön”

Hon har förståelse för att det inte är lätt att säkra alla trottoarer och offentliga miljöer när halkan och snön slår till. Men hon vill också att ansvariga ska förstå att det är ett problem med alltför hala och därmed osäkra skolgårdar i kommunen. Därför gjorde hon en anmälan förra veckan.

– Någonstans slutar våran förståelse som vårdnadshavare också, det dras ner i verksamheter och det får effekter utåt i samhället. Barnen ska ju vara säkra i alla aspekter när de är på skolan – även i utemiljön.

Som förälder kan hon se till så att sonen har rätt kläder och skor anpassade till vädret.

– Mer kan jag inte göra. Jag har pratat med honom om att inte springa, men han är ju bara sju, så han springer efter kompisarna och springer överallt.

Veronika Kihlbergs son ramlade två gånger i förra veckan. Hon blev uppringd och fick hämta honom eftersom han mådde illa en av gångerna.
Veronika Kihlbergs son ramlade två gånger i förra veckan. Hon blev uppringd och fick hämta honom eftersom han mådde illa en av gångerna. Bild: privat

Skolsköterska fick ta emot elever som halkat och slagit sig

Skolsköterskan på Jonsereds skola bekräftar att det var en del fallolyckor bland barnen på skolgården i förra veckan när det var frostgrader och halka bildades på marken.

– Jaja, det stämmer. När det är kallt väder så blir det väldigt halt, säger skolsköterskan Tahereh Hosseini, som menar att det är ett återkommande problem varje år vid den här tiden på året.

Det var en del barn som ramlade just i förra veckan, men ingen som skadades särskilt allvarligt, enligt skolsköterskan.

– Jag tror att det bara var en jag behövde skicka hem, säger Tahereh Hosseini.

Tahereh Hosseini: ”Dom behövde mest vila ut hos mig”

Hon är skolsköterska även på Vallhamra skola och menar att barnen gärna leker runt och halkar på skolgården vid frostiga dagar då marken fryser till.

– Det händer varje år nästan, men i år var det lite många ärenden som kom till mig. Dom behövde mest vila ut hos mig, förklarar Tahire Hosseini.

Hon tycker Partillebo borde vara snabbare med att salta skolgårdarna. Under tisdagen, då det snöat en hel del var det dock ingen som behövde uppsöka skolsystern.

Juha Helminen: ”Vi har en prioriteringslista”

Partillebo snöröjer skolgårdar men för de större ytorna i anslutning till skollokalerna har de ett avtal med en entreprenör som sköter jobbet. Det finns en prioriteringslista och där är skolgårdar prioriterade.

– Vi har en prioriteringslista när det kommer snö eller blir halka. Då prioriterar vi vägar fram till busshållplatser och fram till skolor. Men skolgårdarna sköts av en entreprenör som oftast jobbar kvällar och helger och är jour. Men ansvaret ligger fortfarande på oss, säger Juha Helminen, områdeschef för Sävedalen för Partillebo.

Juha Helminen är områdeschef för Sävedalen för bostadsbolaget Partillebo.
Juha Helminen är områdeschef för Sävedalen för bostadsbolaget Partillebo. Bild: privat

En insats efter ett normalt snöfall drar igång inom några timmar. Gångar och stråk snöröjs och flisas, men inte skogårdarna i sig som är ”till för lek” skriver vd:n för Partillebo i ett mejl. Samma rutiner gäller för Jonseredskolan.

Dessutom finns det vaktmästare på skolorna som arbetar dagtid och sköter trappor och annat skolnära väglag. När vädret skiftar med kort varsel är det svårt att hinna med allt.

– Sen om det blir snabba omslag då blir det väldigt besvärligt för oss att vara med och vara överallt, förklarar Juha Helminen.

Kamp mot tiden att hinna med och göra rätt prioriteringar

Det är också en kamp mot tiden att hinna med plogning av snö vid snabba väderomslag. Vilket är aktuellt den här veckan då det snöar mycket på många håll.

– Vi hade en diskussion idag (läs onsdag) på Vallhamraskolan, de hade plogat upp hela skolgården, vilket kändes felprioriterat. Det räcker med att ploga några stråk så folk kan komma fram och använda tiden rätt, säger Juha Helminen.

Ett annat dilemma är om det kommer maskiner in på skolgården, vilket man försöker undvika på grund av säkerheten. Därför jobbar entreprenörer till Partillebo oftast nattetid på skolgårdarna med att ploga och salta.

– Det handlar hela tiden om att prioritera rätt, vinna tid och göra rätt, säger Juha Helminen.

LÄS MER:Kall polarluft drar in över Partille – sju minusgrader i veckan

LÄS MER:Västtrafik om snökaoset: ”Sätter in ersättningsbussar”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS