MMA-proffset som blev lärare – nu slår Rami nya rekord

Rami Bladlav lockade alla blickar till sig när han nyligen slog nordiskt rekord i att hålla andan under vattnet under SM i fridykning. Nu berättar han om den långa resan från fotbollsplanen i Biskopsgården till MMA-burarna världen över och hur han sen lämnade allt bakom sig – för att bli lärare på Oxledsskolan i Sävedalen.

ANNONS
|

Rami Bladlav häller upp ett glas vatten och lutar sig tillbaka i fåtöljen hemma i lägenheten i Sävedalen. Det är bara två dagar sen han tävlade i SM i fridykning där han tog hem två guldmedaljer, ett brons och ovanpå allt det också lyckades slå, inte bara det svenska rekordet, utan det nordiska i fridykningsgrenen ”static apnea” – konsten att hålla andan under vattnet.

– Det är lite bakvänt, men att gå tillbaka till jobbet måndag morgon blir som vila för mig, säger han.

Just nu undervisar han som lärare på Oxledsskolan i årskurs fyra till sex, med fokus på de naturvetenskapliga ämnena. Efter att ha haft praktik där under lärarutbildningen blev han sen kvar som fast anställd tidigare i år.

ANNONS

Men att han skulle hamna bakom katedern i ett klassrum var inte alls självklart för bara några år sedan.

LÄS MER:Rami Bladlav höll andan i över nio minuter – slog nordiskt rekord

Har levt tre liv

När man frågar Rami Bladlav om vilka vägar han tagit i livet och hur han lyckats hamna där han är i dag, med två diametralt skilda sportprestationer, säger han att man kan sammanfatta det med att han har levt tre liv.

– Jag brukar se det så, ett liv är tiden då jag kom till Sverige som elvaåring, spelade fotboll och bodde ute i Biskopsgården. Det andra är hur jag hittade till kampsporten och MMA-karriären och det tredje lever jag i nu som fridykare och lärare, säger han.

Tiden som barn beskriver han som tuff, han gick i Sjumilaskolan där man för några år sedan i SVT-programmet Uppdrag granskning kunde konstatera att var tredje elev längre fram i livet skulle förekomma i brottsregistret.

– Det var antingen fotbollsplanen eller att hänga med de kriminella killarna ute på gatan. Jag tror jag klarade mig så bra tack vare fotbollen, säger han.

LÄS MER:Så långt efter är svensk handboll för att utmana i Europa

Men när han var 15 år tog den utstakade vägen en ny riktning efter att en kompis tog med honom på en kampsportsträning.

– Jag ville bli starkare som fotbollsspelare och tänkte därför bara testa, men jag fastnade direkt. Där var jag inte beroende av andra i ett lag för att nå målen. Jag har alltid varit en tävlingsmänniska och det här var en fantastisk adrenalinkick, säger han.

"Blev kanske lite mycket”

Tränaren började snart anmäla honom till allt fler tävlingar och när han fyllde 18 stod internationella MMA-organisationer på kö för att skriva kontrakt med honom.

– Jag blev signad på dagen jag fyllde, säger han.

Efter det reste han världen runt och tävlade intensivt från 2009 till årsskiftet 2015. Han hann också förlova sig med sin fru Diana och 2014 och 2015 kom deras två döttrar till världen.

Det ställde nya krav på vardagslivet och tid med familjen fick en annan betydelse. Något annat som också legat och grott i bakhuvudet en längre tid började bli allt starkare hos Rami Bladlav.

När han berättar om den tiden då han närmade sig beslutet att bryta med MMA-karriären får rösten en aningen annorlunda ton.

– Det blev kanske lite för mycket. Det var en tuff bransch där man alltid förväntades prestera. Vann du fick du all uppmärksamhet i världen, alla ringde dig. Men om du förlorade kunde din tränare inte ens höra av sig.

LÄS MER:Cheerleadingtävling återvänder till Partille Arena

Tre stora livsförändringar – på bara en vecka

Alla långa resor, intensiva träningspass och tävlingar tog tid. Rami Bladlav hade också ända sen han lämnade Biskopsgården vetat att han ville studera vidare, men aldrig haft möjligheten.

I samband med att hans döttrar föddes valde han därför att göra flera stora livsförändringar. Med proffskarriären skulle han inte kunna vara den pappa han ville vara.

– Jag tror att jag egentligen tog alla beslut inom loppet av en vecka. Jag fick mitt antagningsbesked från universitetet och tackade ja, sa upp mig från mitt deltidsjobb som säljare och ringde min MMA-organisation och sa att jag lägger av helt, säger han.

Förvåningen lät inte vänta på sig. Han var då 25 år gammal, en ålder då många börjar en proffskarriär inom sporten, valde han i stället att sluta.

LÄS MER:Thaiboxaren om fighten på hemmaplan i Partille arena

– Det enda sättet att bryta kontraktet var att sluta med MMA helt och jag var beredd på att det skulle bli tufft, säger han.

Han hade hört om andra proffs som lagt av helt och visste att han skulle behöva ersätta MMA-träningen med något annat utöver studierna de kommande fem åren. Därför började han träna triathlon.

– Jag läste att man ofta inte mår så bra, och det var jobbigt för mig psykiskt en period men genom att skifta mitt inre fokus mot att bli färdig lärare och triathlon gick det lättare. Jag behövde heller inte lämna familjen för att träna då jag hade en träningscykel ståendes på balkongen, säger han.

LÄS MER:Nina Koppang utgick skadad när Sävehof föll mot Metz

Hittade kärleken till vatten

I och med det lärde han sig också att simma, vilket han aldrig lärt sig som barn. Det gjorde också att han insåg hur mycket han trivdes i vattnet. Och liksom med kampsporten visade det sig att det även här var en kompis som skulle dra med honom i rätt riktning.

– Han tyckte jag skulle testa fridykning. Samma kväll kom jag hem och kollade flera klipp om hur man blir bäst på Youtube, säger han.

Sen var det ingen återvändo. Han började träna mer intensivt och fick proffsklubbars uppmärksamhet när han skrev sitt personbästa på den första tävlingen i fridykning han ställde upp i.

Nu har det snart bara gått två år och under SM vid Valhallabadet överraskade han alla genom att hålla andan stillastående i nio minuter och åtta sekunder – vilket slog alla rekord i hela norden.

Pratar med hjärnforskare och marinbiologer

Bredvid sig har han också sin coach, frun Diana som spelar en avgörande roll. Sporten ställer också krav på att hålla koll på små detaljer, vilket fascinerar Rami Bladlav.

– Jag har pratat med alltifrån hjärnforskare till marinbiologer om hur man gör det här på bästa, säkraste sättet för att inte skada sig. Även sånt som vattnets temperatur blir betydelsefull på tävling, säger han.

Nu kräver träningen inga långa resor. Ofta ligger han i sängen och håller andan innan familjen vaknar för att öva upp koldioxidtoleransen. En leksakslåda i barnens rum får också tjäna som vattenbad när det behövs.

– Det ser nog ganska galet ut när man står och håller andan i den, säger Rami Bladlav och skrattar.

LÄS MER:Klubbarna i Västra Götaland tjänar mest på bingolotter

Förmedlar lärdomarna till sina elever

På avstånd hejade alla hans elever på Oxledsskolan när han ställde upp i SM. När han kom tillbaka till klassen på måndagen var det också ett stort överraskningsfirande som väntade.

Det märks att hans elever är stolta över honom. Han berättar också att han själv försöker se till att dela med sig av alla sina lärdomar som han fått på resan.

– Jag ser framförallt till att ge positiv feedback även om de misslyckas eller har motgångar. Det är från våra misstag vi kan lära oss något och bli bättre, säger han.

Under året har Rami Bladlav inte bara slagit nya rekord utan också nått målet med att bli färdigutbildad lärare. Ingenting tycks vara omöjligt när han väl bestämt sig.

Nu siktar han på VM och tvekar inte att sätta nya mål.

– Jag kan nog klara tio minuter, säger Rami Bladlav och ler.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS