Två inställda fullmäktige i år: "Drabbar Partilleborna”

Nästa kommunfullmäktige om en vecka är inställt. Förklaringen är att endast ett ärende har inkommit. Inställda fullmäktige har i regel hänt vid minst ett tillfälle varje år på senare tid. I år är det nu det andra som ställs in – ett fenomen som oroar ordföranden.

ANNONS
|

LÄS MER:Kronprinsessparet ringde – för att kolla läget i Partille

Inger René (M) är ordförande för kommunfullmäktige sedan år 2010. Hon ser med oro på att det kommer in alltför få ärenden till fullmäktige. Det blir då heller inte befogat att sammankalla de 51 ledamöterna för att diskutera en enda fråga.

– Att dra ihop fullmäktige till ett sammanträde som inte ger någonting tycker jag inte är försvarligt, säger Inger René om det inställda mötet den 23:e november.

Bild: Shamiram Demir

51 personer sitter i fullmäktige och alla brukar komma på mötena. Ett inställt möte betyder cirka 53 000 kronor i sparade medel för kommunen. Men det är framför allt demokratiaspekten som ordföranden oroas över.

ANNONS

– Jag tycker att det är olyckligt. Fullmäktige är ”kommunens vardagsrum”, här ska man dryfta frågor som är aktuella för kommunen och man ska vara tydlig med ideologiska bakgrunder till ställningstaganden man tar, så att man ser att det är skillnad på en socialdemokrat, en moderat eller en vänsterpartist.

Hon har en personlig uppfattning till varför det blir för få ärenden som kommer in till kommunfullmäktige.

– Jag tycker mig se att fler och fler ärenden i dag hanteras på tidigare instanser, alltså i nämnder eller i kommunstyrelsen. Om man har delegation på ett ärende i till exempel kommunstyrelsen då kommer det inte upp i fullmäktige utan då beslutas det i kommunstyrelsen.

Vad blir problemet då?

– Problemet är att den information som Partilleborna kan få av de beslut som vi gör och som ni skriver om blir på en nivå att de inte går ut, man ser dem inte.

LÄS MER:Nu händer det – så öppnar Partille efter pandemin

En demokratifråga som i förlängningen drabbar vanliga Partillebor, anser Inger René. Enligt henne är det fler ordföranden i andra närliggande kommuner som upplever att inställda fullmäktigemöten har blivit ett problem på senare tid.

– Jag tycker att det är allvarligt.

Inger René: ”Det var mer omfattande möten och det gjorde att man kunde möta folk på ett annat”

Under 80-talet var Inger René också ordförande för kommunfullmäktige innan hon hamnade i riksdagen och arbetade där i ett par decennier. Sedan år 2010 är hon åter ordförande i plenisalen i kommunhuset. Hon har märkt av en förändring genom åren.

–Det var mer omfattande möten och det gjorde att man kunde möta folk på ett annat sätt i affärer eller i samhället som undrade över saker som man hade tagit upp och såna saker är ju kanske gömda och glömda idag.

Finns det risker med detta?

– Risken blir att samhällsmedborgarna blir mer och mer distanserade som jag ser det.

KF ordförande: ”Jag skulle önska att folk ”störde oss politiker i större utsträckning”

Hon menar dessutom att det demokratiska uppdraget kan påverkas och skulle önska att fler medborgare stoppade henne på gatan och tog en diskussion om sådant som de funderar över.

– Jag skulle önska att folk ”störde” oss politiker i större utsträckning. Det händer att nån lägger krokben för mig när jag är ute och handlar till exempel och samtidigt så säger de ”Oh förlåt att jag stör dig”. Jag säger att de inte stör mig, det är mitt uppdrag.

SKR har inte märkt av ett ökat antal inställda KF

På Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, finns ingen uppfattning om det skulle ha blivit ett ”fenomen” med inställda kommunfullmäktigemöten. Däremot kan de konstatera att antalet inplanerade fullmäktige skiljer sig åt. Medan en en del kommuner har tio eller fler möten under året, har andra istället ett begränsat antal med sex till sju inplanerade möten om året.

– Det är relativt vanligt att det ställs in möten och oftast beroende på att det är för få ärenden, säger Björn Kullander som arbetar på demokratisektionen för SKR.

Björn Kullander arbetar på demokratisektionen på SKR.
Björn Kullander arbetar på demokratisektionen på SKR.

SKR gick i samband med pandemin ut med en enkät och frågade om antalet inställda möten för år 2020.

Under pandemin ställde fyra av tio kommuner in sina fullmäktige

Enkätsvaren sammanställdes under våren och det framkom att fyra av tio kommuner hade ställt in något kommunfullmäktige och åtta av tio hade haft ett minskat antal ledamöter på mötena. Men det var också vanligt att befintlig teknik användes för att uppfylla sitt uppdrag.

– Man ställde inte in utan man ställde om till digitala möten, förklarar Björn Kullander.

Han känner däremot inte till att inställda kommunfullmäktige skulle ha ökat på senare år runtom i landet.

– Förutom i början av pandemin har vi inte märkt av att fler möten ställts in under senare år men vi har å andra sidan inte gjort motsvarande undersökning tidigare.

Problemet är om det skulle ställas in möten i ”väldigt hög utsträckning” och enligt Björn kan det vara intressant att följa upp frågan och den oro för demokratin som ordförande i Partille uttryckt i samband med de inställda fullmäktigemötena.

– Inställda möten är något vi skulle kunna följa upp med fler undersökningar framöver, säger Björn Kullander.

LÄS MER:Kameror följer anställda i Partille och fler ska upp

Inställda kommunfullmäktige i Partille 2017-2021

2021: 2 (mars, november)

2020: 1 (oktober)

2019: 1 (maj, därefter ett extra sammanträde i juni)

2018: 1 (januari)

2017: 1 (september)

Källa: Partille kommun

51 ledamöter deltar i kommunfullmäktige. Ordföranden och vice ordföranden får ett fast arvode för hela året, oavsett hur många KF det blir. Resterande ledamöter får betalt för två timmars inställelse och för ytterligare två timmars sammanträdestid för varje KF. Ledamöterna får 269 kronor per timme. Längden på ett sammanträde styr alltså kostnaden. så ersättning påverkas då av hur långt sammanträdet blir.

Ersättningen för alla ledamöter för det senaste sammanträdet den 19 oktober var totalt 53 800 kronor.

Kostnaden styrs av ett förtroendemannareglemente.

Källa: Kommunen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS