De 300 hönorna på Ekåsens gård i Jonsered måste nu tas in och hållas inomhus till följd av strängare restriktioner av oro för fågelinfluensan igen.
De 300 hönorna på Ekåsens gård i Jonsered måste nu tas in och hållas inomhus till följd av strängare restriktioner av oro för fågelinfluensan igen. Bild: Shamiram Demir

Ekåsens gård drabbas hårt av restriktioner – kan få slå igen

Fågelinfluensan och riskerna det medför att ha sina fjäderfän utomhus i länet kräver tuffare restriktioner. Emma Börjesson som är en lokal producent av grönbetesägg i Jonsered lider när hon måste ha sina 300 höns inne på obestämd tid. Hon är orolig för att tvingas slå igen om restriktionerna fortsätter vara ett återkommande inslag.

ANNONS
|

I slutet på förra veckan skärpte Jordbruksverket åter skyddsnivån från nivå ett till nivå två i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar. Vintern förra året var den allvarligaste fågelinfluensasäsongen hittills i Sverige, och fortfarande har smittläget inte återgått till det normala. Det märker lokalproducenten i Partille av.

– Det är ju jättetråkigt. Hela förra året var en väldigt lång transportsträcka från november till juni, då vi var tvungna att hålla våra höns inne i vår lada, säger Emma Börjesson, lokal producent av grönbetesägg och som driver en hönsgård med 300 höns i Råhult.

Hon driver gården ihop med sin sambo sedan några år tillbaka. Förutom äggförsäljning har de lokalproducerade grönsaker som de säljer.

ANNONS

LÄS MER:Oves gatukök har blivit Sveriges bästa korvkiosk

Oro för ett förvärrat läge tvingar in hönorna

Rapporter om fågelinfluensa har fortsatt under sommaren och hösten från flera europeiska länder. Med fågelflytt-strömmarna har den smittsamma sjukdomen newcastlesjuka drabbat fåglar i Sverige. Oron är att läget förvärras än mer under hösten med flyttfåglarna.

Lokalproducenten: ”Hönsen behöver vara utomhus för att ha sysselsättning och leta föda, det är det naturliga beteende hos dem.”

Under helgen har Emma Börjesson gjort om sitt växthuset för att ta in sina 300 höns och följa rekommendationerna från Jordbruksverket. Hönorna fick vara ute i det fria hela helgen tills växthuset blev färdigställt under måndagen. Men inga ägg har sålts under dessa dagar – eftersom det inte är tillåtet om hönsen fått vara ute samtidigt med restriktionerna som kom i slutet på förra veckan. Under hösten lägger hennes höns cirka 200 till 230 ägg om dagen, medan de under sommaren är mer produktiva och lägger 270 ägg om dagen.

– Hönsen behöver vara utomhus för att ha sysselsättning och leta föda, det är det naturliga beteendet hos dem.

Emma Börjesson är orolig för att hålla inne hönsen alltför lång tid, eftersom det påverkar deras mående. Och för att det dessutom strider mot hela grundtanken med att hon satte igång sin verksamhet för några år sedan.

– Restriktionerna är ett större slag mot oss som är mindre äggproducenter, fortsätter hon.

Hon konstaterar att de stora äggproducenterna har sina tusentals höns inne året om och att restriktionerna kanske inte påverkar dem på liknande sätt. Tillsammans med andra mindre producenter av ägg har hon försökt få Jordbruksverket att ta hänsyn till deras önskemål.

– Vi som har höns på det här sättet har haft en dialog med Jordbruksverket under hösten där vi efterfrågar lösningar på restriktioner där man kan ha in-nätade utegårdar. Eftersom våra höns är vana att vara ute och sen blir instängda, så blir omställningen för stor för hönsen, säger hon.

Hur påverkades hönsen när de var inne förra vintern?

– De blir ju rastlösa, mer stressade och har svårt att hitta sysselsättning. De får inte utlopp för sitt naturliga beteende så man får jobba mycket med att hålla dem sysselsatta.

LÄS MER:Paret Börjesson på Kåhögs gård – nominerade till Årets Partillebo

Hönsen får kämpa för att leta mat

Emma Börjessson berättar hur de fick vara påhittiga för att kunna få hönsen att fortsätta vara aktiva och leta sin egna mat – även när de hölls inne.

– Vi hängde upp vitkålshuvuden och morötter i taket, så dom fick hoppa upp lite. Vi fyllde petflaskor med krossad majs, med små hål, så när de puttade på dem kom det ut lite majs. De fick kämpa lite för sin föda, summerar hon.

Det blev ett drygt halvår hennes höns fick vara inne förra vintern. För hur länge det kommer bli den här gången vet hon ännu inte.

– Det är det som är så jobbigt, förklarar hon.

Emma Börjesson: ”Klart man är orolig för smittan, men jag är ju också bekymrad över deras välmående av att vara instängda.”

Fortsätter det såhär kan hon få slå igen hela sin verksamhet. Men om hon skulle drabbas och få in fågelinfluensan bland sina fjäderfän kan hela beståndet behöva avlivas och gården försättas i karantän.

– Klart man är orolig för smittan, men jag är ju också bekymrad över deras välmående av att vara instängda.

Emma Börjesson konstaterar också att restriktionerna som blivit återkommande varje år de senaste två åren kan tvinga henne att fatta ett beslut hon inte vill ta. Att slå igen verksamheten.

– Anledningen att vi har hönsen såhär är att vi inte vill att hönsen ska vara instängda. Då faller poängen med hela vår verksamhet.

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar men som också kan sprida sig till tamfåglar. Nu är det höjd risk för smitta i hela Sverige. I vissa län i södra Sverige är risken extra hög och där gäller nu skyddsnivå 2 vilket bland annat innebär att du ska hålla fjäderfän inomhus.

Om detta undantagsvis inte går att genomföra, eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute. D

Risken bedöms vara förhöjd i hela landet, men extra hög i Blekinge län, Gotlands län, Hallands län, Kalmar län, Skåne län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Västra Götalands län, Örebro län och Östergötlands län. Även delar av Jönköpings län bedöms ha en högre risk och då särskilt inom cirka 20 kilometer från sjön Vättern.

Källa: Jordbruksverket

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS