Succén Spelets hus växer

För snart tre år sen pitchade fritidsledaren John Carlsson idén till det som skulle komma att bli Spelets hus. Sedan dess har det vuxit så det knakar med ökade öppettider, fler datorer, ett nytt VR-rum och flera kommande spelturneringar.
– Det bästa med att man kan gå hit och spela är gemenskapen man får med folk som bor här i närheten, säger Liam Nordström, en av besökarna.

ANNONS

I Ungdomens hus i Kulturum hörs på avstånd lågmälda röster. Vid en första anblick tycks det inte finnas någon där, men bakom ett gäng gråa rumsavdelare rör det sig. Där sitter ett helt gäng med ungdomar tillsammans med de tre fritidsledarna Jonas Arvidsson, Lejla Hadzic och John Carlsson.

Det finns en spänning i luften, alla förbereder de sig inför kvällens spelomgång av Warhammer. Ett slags rollspel som de ganska nyligen börjat med i den verksamhet som de valt att kalla för Spelets hus.

Varje tisdag, torsdag och var tredje helg håller de öppet för alla spelintresserade ungdomar som vill komma.

ANNONS

– Att börja med rollspelen var ungdomarnas egna idé, och det visade sig vara riktigt populärt. Det går ut på att man sitter tillsammans runt ett bord, slår en tärning och blir en karaktär som sen får olika uppdrag att utföra i spelvärlden, säger Jonas Arvidsson.

LÄS MER:Stor chans att lärare i Partille vinner årets guldäpple

Når ungdomarna genom spelintresset

Både han och John Carlsson är själva också väldigt spelintresserade privat, vilket de tror bidragit stort till Spelets hus framgångshistoria.

– Vi kan liksom prata med ungdomarna på deras egen nivå, när de kommer hit och nämner ett spel så vet vi ofta vad det handlar om vilket gör att vi kan börja prata och bygga relationer på ett helt annat sätt, säger han.

”Man kommer ju bort från allt här om man har det svårt hemma till exempel. Här är det ingen som är elak eller så.”

Fröet till Spelets hus såddes 2019 då John Carlsson pitchade idén till kommunen om de han valt att kalla ”de osynliga ungdomarna”.

– Jag syftade på den gruppen ungdomar som har ett stort spelintresse och ofta ett stort umgänge online men inte i verkliga livet. Vi ville skapa en fysisk mötesplats för de som gillar det digitala livet, säger John Carlsson.

LÄS MER:Den oväntade effekten av pandemin – en ny världsstjärna?

Han såg hur de fanns otaliga mötesplatser för de som hade ett sportintresse men fanns ett stort glapp för de som gillade just spel.

– Jag tror vår målgrupp för Spelets hus är ett gäng som är ganska tysta och lite bortglömda. Det är otroligt viktigt att de också kan ha en plats där de kan känna trygghet, öva ögonkontakt, kroppsspråk och samarbete, säger John Carlsson.

Något som de också är vana vid är att arbeta med ungdomar som har andra svårigheter, som de på autismspektrat, vilket de sett till att ta hänsyn till genom att inte ha för starka färger i lokalerna. Även rumsavdelarna är till för att dämpa ljudnivån och intryck, eftersom det lätt kan bli för mycket.

LÄS MER:Ungdomar väljer bort det egna gymnasiet

”Flera besökare har gjort en fantastisk resa här”

De arbetar också aktivt inkluderande med HBTQi- frågor, och deras aktiva medvetna arbetssätt med att se alla som väljer att komma på besök har visat sig få ett enormt genomslag.

– Det slog bättre ut än vad vi trodde. Vi har haft flera besökare som har gjort en fantastisk resa här. Det kan handla om elever som slutat gå till skolan men här får de äntligen ett sammanhang där de känner att de passar in och får en gemenskap, säger Jonas Arvidsson.

Alla fritidsledarna är noga med att se alla som kommer dit. Hemligheten bakom att de som kommer sen väljer att stanna tror de ligger i att de faktiskt tar sig tid med alla.

– Bemötandet är nyckeln, att ge de som kommer uppmärksamhet och vara inlyssnande i allmänhet.

LÄS MER:Bokaktuella Therese vill ha psykisk hälsa på skolschemat

Köper in ny spelutrustning

Sedan starten 2019 har de vuxit i snabb takt, först utvidgades verksamheten från att vara öppen en dag i veckan till två och var tredje vecka också på helgen. Innan coronapandemin slog till kunde de ha över 80 besökare per tillfälle vilket sedan minskade, men nu är på väg att återhämta sig igen.

Nu satsar de ytterligare på verksamheten med att köpa in ännu fler datorer till spelrummet och inom kort öppnar deras nya digitala skaparrum tillägnat Virtual Reality, med både green-screen, mikrofon och ritplatta.

– Här inne är det tänkt att man ska kunna bli riktigt kreativ. Det är otroligt vad tekniken kan göra i dag och vi försöker hänga med så gott vi kan. Här kan man till exempel använda Google Earth för att virtuellt resa vart man vill i hela världen, säger Jonas Arvidsson och demonstrerar en tur till Rio de Janeiro.

LÄS MER:Stöd hemifrån viktigt för höga betyg – här erbjuder de gratis läxhjälp för alla

”Jag fastnade direkt”

Och att Spelets hus lämnar lite för ungdomarna att sakna håller Liam Nordström, 17 år, med om. Han hittade själv till Spelets hus efter ett tips från en kompis under sommaren för ungefär två år sedan – sedan dess har han kommit varje vecka.

– Det blev så att vi hängde här efter sommarskolan varje dag det sommarlovet. Jag fastnade direkt. Det var bra personal här, speciellt Jonas, John kan vi snacka om, säger han och ler bort mot de två fritidsledarna.

Att de har en speciell kontakt märks långa vägar, vilket också är en stor anledning till varför Liam Nordström rekommenderar andra att ta chansen att komma förbi.

– Det är bra personal, alla är jättetrevliga och man har bara kul här. Man kommer ju bort från allt här om man har det svårt hemma till exempel. Här är det ingen som är elak eller så. Man kan ju skämta ibland men mobbning eller något sånt finns inte, säger han.

LÄS MER:Jessica föreläser om adhd hos flickor – fick kämpa för att dottern skulle få rätt hjälp

Ungdomarna är med och styr verksamheten

Just nu anser han att Spelets hus har allt man kan önska inom spelvärlden och enligt ledarna kan det delvis bero på att de ofta tar hjälp av ungdomarna själva när de ska utveckla verksamheten.

– Vi frågar hela tiden vad de vill och de är hela tiden involverade i planeringen av olika typer av projekt. Snart ska de till exempel anordna en turnering senare i höst, säger John Carlsson.

Det står med andra ord helt klart att Spelets hus fortsätter att växa tillsammans med sina deltagare. Men det som trots utveckingen fortsätter att vara allra bäst med Spelets hus är det enligt Liam Nordström ingen tvekan om.

– Det bästa med att man kan gå hit och spela är gemenskapen man får med folk som bor här i närheten. Att man kan komma hit och spela tillsammans så man har något att göra.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS