Hon blev ”Årets uppstickare” – gör succé med modeinspirerade bärsjalar

Anna Lonntorp prisas av Partille kommun som ”Årets uppstickare”. På bara tre år har hennes ekologiska bärsjalar för nyblivna föräldrar gjort succé, både i Sverige och internationellt.
– Det gör så mycket att bära sitt barn, det stärker både anknytningen och ger mamma och barn en bättre hälsa, säger hon.

ANNONS

Det var under Partille kommuns näringslivskväll som det avslöjades vilken entreprenör i kommunen som under de senaste fyra åren gjort stora framgångar med ett nystartat företag.

Konkurrensen var stor då det varje år startas upp emot 250 nya företag i Partille. Men under torsdagskvällen stod det klart, i år går priset till det bärsjalstillverkande företaget Coracor som grundades för tre år sedan av entreprenören Anna Lonnstorp.

Utmärkelsen, som delas ut av kommunen i samarbete med Företagarna Partille kom med följande motivering:

”Vinnaren av priset Årets Uppstickare 2021 har på ett mycket målmedvetet och kreativt sätt kombinerat sin bakgrund och erfarenhet med sin passion. Med stort mod och klokhet, i kombination med modernt företagande och miljötänk, har företaget på kort tid vuxit och med lönsamhet. Här finns stor potential att utvecklas ytterligare. Produkten är moderiktig och i den bär vi det viktigaste vi har – vår framtid!”

ANNONS

LÄS MER:Friskolejakt skymmer skolans verkliga problem

Utbildad textilekonom och doula

Det var en glad och överraskad Anna Lonntorp som tog emot priset under torsdagskvällen. Hennes förhoppning är nu att ännu fler ska kunna upptäcka fördelarna med att bära sitt barn i sjal, precis som hon själv gjorde tiden innan affärsidén till Coracor föddes.

– Det gör så mycket att bära sitt barn, det stärker både anknytningen och ger mamma och barn en bättre hälsa, säger hon.

I grunden är hon utbildad textilekonom och arbetade länge för modeföretaget Monki med inköp, men med tiden växte hennes intresse för graviditet och förlossning sig allt starkare. Ett tag funderade hon på att utbilda sig till barnmorska, men det blev i stället en kompromiss.

– Jag vidareutbildade mig till doula, en person som stöttar gravida kvinnor både före, under och efter en förlossning, säger hon.

LÄS MER:Jessica föreläser om adhd hos flickor – fick kämpa för att dottern skulle få rätt hjälp

”Jag blev så fascinerad”

Vid det laget hade hon själv redan fått en son för några år sedan och var gravid med sin dotter, och det var under den utbildningen som hon fick upp ögonen för bärsjalar.

– Det var under ett kurstillfälle i USA som jag stötte på flera kvinnliga deltagare som gick runt där hela dagarna och hade med sig sina små spädbarn i bärsjalar. Det var liksom inga problem, de sov i sjalen, fick mat, tittade sig omkring och grät nästan ingenting. Jag blev så fascinerad, säger Anna Lonnstorp.

Hon beslutade sig för att bära sjal efter sin egen förlossning och upplevelsen tillsammans med hennes dotter blev enligt henne helt fantastisk.

– Det är ju så mycket anknytningshormoner som släpps fria vid kroppskontakten. Det är också något som barn instinktivt gör, de föds med en reflex att klamra sig fast vid sin förälder. Det innebär en enorm trygghet för dem som sen håller i sig hela livet, säger hon.

LÄS MER:Högstadieelever i Partille forskar om pollen – på riktigt

”Blir en slags symbios”

Hon förklarar att många nyblivna föräldrar kan känna sig låsta i soffan med sitt nyfödda barn, och att så fort de lägger barnet ifrån sig en stund börjar de gråta. Det blir helt annorlunda med bärsjal.

– Du får ju två händer fria och kan samtidigt som du är nära ditt barn också gå omkring och göra annat. Både barn och förälder blir mindre stressade och det blir en slags symbios, säger hon.

I dag gör hon också besök på förlossningsavdelningar för att instruera nyblivna föräldrar i hur de ska knyta sjalen och använda sen, vilket är viktigt ur säkerhetssynpunkt. I sitt arbete upplever hon att hon kan hjälpa och göra skillnad.

– Jag försöker påverka både i liten skala med det jag gör själv, och med företaget i större skala. Nu finns vi i över tio länder i Europa och jag har också personer i både New York och Santiago, Chile, som har hört av sig med intresse. Det är enormt roligt, säger hon.

LÄS MER:Charlotte sätter fokus på kvinnokroppen – med hjälp av BH:ar

Ville ha en moderiktig bärsjal

En annan profil hon också riktat in sig på är att vara hållbar. Bärsjalarna ska vara ekologiska, men också framförallt moderiktiga, med ett pris från 849 kronor och uppåt.

– Det var väl där jag såg den största luckan på marknaden innan jag drog i gång. Det fanns ingen som kommunicerade användandet av bärsjal på ett modernt sätt. Det var något alternativt och bohemiskt och svårt för många att identifiera sig med, säger hon.

Tack vare hennes bakgrund som textilekonom kunde hon kombinera sin passion för graviditet och förlossning med modebranschen. Med flera olika mönster och färger vill hon nu att bärsjalen ska bli ett modeplagg för både mammor och pappor.

– Det snyggaste du kan bära är ditt barn, säger hon och ler.

LÄS MER:De talar 30 språk - nu får de Partilles Barnkonventionspris

På bara tre år har hennes företag Coracor flerdubblat sin omsättning, hittat till den internationella marknaden och på lång sikt hoppas hon att de kan fortsätta att expandera.

– Filosofin är att att bidra till att stärka bandet mellan förälder och barn. Stärka kvinnor i deras graviditet och tiden efter födelsen. Kroppskontakten och närheten till barnet som sjalen möjliggör är oerhört betydelsefull.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS