Följ med in i kraftverket – som varit igång i 119 år

Kanalsystemet invigdes av kvinnotjusarkungen Oscar II 1901. När kraftverket i Jonsered skulle invigas ett år senare för att omvandla vatten till el var skeptikerna övertygade om att hela byggnaden skulle glida rätt ner i Säveån. Så blev det inte och 119 år senare jobbar generatorerna fortfarande på och en av dem har hängt med ända från början.
– Det kan säkert hålla igång i över 100 år till, säger Lars-Inge Stomberg, ordförande i Jonsereds hembygdsförening.

ANNONS
|

Industrimagnaterna Gibson och Keiller använde sig från och med starten av Jonsereds fabriker 1833 utav vattenkraft. Ifrån den egenbyggda Keillers kanal gick tre mindre intag till själva fabriken. I varje intag satt ett gigantiskt hjul på nio meter i diameter, som med hjälp av remmar drev maskinerna.

När man närmade sig sekelskiftet 1900 kände dock fabriksledningen att det var dags att modernisera systemet och man tänkte att det var lika bra att smälla på stort.

– 1896 började man bygget av en ny kanal, som skulle förse den nya kraftkällan med vatten. Under den här tiden fanns en ingenjör vid namn Molin på fabriken och han fick i uppdrag att åka ner till Schweiz och studera de senaste landvinningarna inom vattenkraft, säger Lars-Inge Stomberg, ordförande i Jonsereds hembygdsförening.

ANNONS
Lars-Inge Stomberg, ordförande i Jonsereds Hembygdsförening.
Lars-Inge Stomberg, ordförande i Jonsereds Hembygdsförening. Bild: Alfred Dikalow

Schweizarna, som i dag mest förknippas med klockor, ostar och ljusskygga bankkonton var vid den här tiden Europamästare på att bygga elektriska generatorer. Samtidigt som Molin var nere och lärde sig dåtidens version av högteknologi i absolut världsklass fortsatte knegarna i Jonsered att bygga den nya kanalen på gammalt hederligt vis – med blod, svett och dynamit.

LÄS MER:Därför hamnade Jeriko i Partille

– Den gick bra att gräva och spränga fram tills dess att man kom fram till berget. Där den gamla kanalen så att säga strök längs med. Då fick man helt enkelt spränga en tunnel in igenom berget. Det blev Europas första vertikala vattentunnel för vattenkraftsdrift.

Oscar II invigde kanalen

Ungefär där bron som i dag går över kanalen till herrgården går stannade man upp för att börja bygga det kraftverk som fortfarande står kvar i dag.

1901 var själva kanalsystemet klart och den 14 september samma år invigdes den av självaste kung Oscar II.

Oscar II var barnbarn till nuvarande kungafamiljens första anfader i Sverige, Jean-Baptiste Bernadotte. Under sin levnadstid såg Oscar II landet göra stora teknologiska framsteg och gå från bonde- till industrisamhälle. Han var också mycket förtjust i andra damer utöver sin hustru. Bland annat lär han ha haft skådespelerskor, operasångare och till och med en kvinna som sålde biljetter på Nationalmuseum som älskarinnor.

LÄS MER:Partilleförfattare prisas för årets bästa hembygdsbok

Året därpå stod själva kraftverket klart. I byggnaden fanns frukterna av Molins arbete: En sprillans ny schweizisk generator.

– Vid invigningen fanns ingenjörer och annat folk från hela världen här och slogs utav framsyntheten man hade haft. Dels att man kunde bygga den här nya kanalen parallellt medan den gamle var i drift men också att man hade byggt kraftverket och generatorn för växelström redan då, 20 år innan det blev standard i samhället, säger Lars-Inge Stomberg.

Man trodde att det skulle glida rätt ner i Säveån

Men de fanns också de som tvivlade på det hela skulle gå vägen.

– I och med att man byggde kraftverket på blålera så tyckte belackarna att det var vansinne att bygga en stor huskropp på ett antal tusen ton. Man trodde att det skulle glida rätt ner i Säveån så fort man släppte på vattnet. Man kan bevisligen säga att 119 år efter att man öppnade luckorna så står kraftverket fortfarande kvar.

LÄS MER:Loppisfyndet innehöll dold fotosamling: ”Kul att bli igenkänd”

Sedan dess har kraftverket varit i drift. Genom åren har nyare generatorer ställts in för att öka effekten, men den gamla schweiziska maskinen rullar fortfarande på som om den vore ny.

– Den nyaste generatorn är från 1950-talet, så ungdomen är alltså 70 år.

Lars-Inge Stomberg berättar att kraftverket i dag fortfarande har en god effekt när det gäller elproduktion.

– Kraftverket levererar idag el motsvarande 800 eluppvärmda villor. Det är fortfarande väldigt kraftigt.

Dansade med döden – när han dammsög

Hans egna historia med kraftverket inleddes 1975, när han gick på gymnasiet.

– Parallellt med mina studier började jag min praktik som elektrikerlärling. Verkmästaren Holger Karlsson tog med mig in i kraftverket vid flera tillfällen för att lära mig att köra det. När de gamla maskinisterna gick i pension så skulle driften gå över på elektrikerna.

En sommar när kraftverket skulle underhållas var Lars-Inge med om en skräckupplevelse, när han ombads att städa under generatorerna.

– Jag skulle dammsuga och göra rent där under. Rätt var det var så började det surra i generatorerna och då tänkte jag att min sista stund var kommen.

Att vattnet i kanalen tömts ut under underhållsarbetet och att generatorerna därför inte fungerade egentligen hade han helt glömt av.

– Vi tömde ju den varje sommar för underhåll, men i den sekunden tänkte jag bara att jag var rökt. Så blev det det tack och lov inte.

Mycket är fortfarande helt i original

Men Lars-Inge Stomberg fick aldrig köra kraftverket. Istället såldes det till Vattenfall och Lars-Inge gick vidare i sin yrkesbana.

I dag ägs kraftverket av Partillebo, men när Partille Tidning var på besök brummade generatorerna på precis som de gjort i drygt ett sekel.

LÄS MER:Spökvandringen i Jonsereds trädgårdar siktar på rekord

Tegelfasaden och klinkergolvet ser ut precis som det gjorde då och kombinationen med de gamla maskinerna är enormt tilltalande – och ovanlig.

– Det är en helt fantastisk anläggning och den är så vacker med sin granit på utsidan och sitt vackra tegel. Klinkergolvet i maskinhallen är i original. Det är fantastiskt.

Och för Lars-Inge Stomberg finns inga tvivel, kraftverket är här för att stanna.

– Det kan säkert hålla igång i över 100 år till.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS