Bokaktuella Therese vill ha psykisk hälsa på skolschemat

Skolan måste erbjuda unga verktyg att hantera den psykiska ohälsan som allt fler upplever. Det anser bokaktuella partillebon Therese Albrechtson som led av ångest och utbrändhet för några år sedan.
– Jag har själv gjort en hälsoresa, säger hon.

ANNONS
|

Det var i samband med att hon skrev på sin andra bok ”Dålig mamma eller superkvinna” som partillebon Therese Albrechtson fastnade i ämnet psykisk ohälsa.

–Jag hade själv problem efter att jag varit med om en olycka där jag fick skador på hjärnan som gjorde att jag fick mycket ångest och panikattacker, förklarar hon på sitt favoritfik i Sävedalen, där hon bor med sin familj.

för ett antal år sedan halkade hon i trappan till bostaden och slog i bakhuvudet. Resultatet blev hjärntrötthet, ångest och panikattacker.

– Det var en jättetuff tid. Och när jag fick mitt andra barn så kände jag att kroppen inte orkade det som hjärnan ville, summerar hon.

ANNONS

LÄS MER:Så blev Partille ett mecka för unga klättrare: ”Vill inspirera fler att våga utmana sig själva”

Tredje boken av företagaren med stark anknytning till Partille

Sin första bok skrev hon om entreprenörskap och positivt tänkande. Den andra boken skrev hon för fyra år sedan, den handlar om barn och karriär och hur man kombinerar de båda delarna. Resan fram till sin tredje bok beskriver hon som tuff. Den släpptes i förra veckan och även denna har journalisten Maria Otterling hjälpt till att skriva. Under de två åren det tagit har Albrechtson läst in sig på forskningen om psykisk ohälsa. Fokus ligger på hur stress och krav från omgivningen kan sluta i utbrändhet.

– Vi är Europas mest stressade folk över att få ihop familjeliv och arbetsliv, säger hon och hänvisar till forskning.

En ambition med att skriva boken har varit att få upp ögonen för ”folksjukdomen” hon kallar det och försöka hjälpa andra som mår dåligt. Samtidigt som boken blev en personlig resa.

– Det var skönt att skriva, det blev en reflektion för hur min egen situation var.

Vad ska man känna som läsare efter att ha läst boken?

– Att man ska få en massa verktyg till att må bättre, men också sätta igång och göra nånting åt det. Man ska försöka ta små steg i rätt riktning för att må bättre, hoppas Therese Albrechtson.

Hennes egna små steg har varit att fokusera på rörelse och kost. Men hon är noga med att förtydliga att det kan vara olika för olika personer. Det finns inget enkelt svar.

– Det var det jag åsidosatte mycket, jag jobbade mycket och mat och träning blev av om jag hann men det var inget jag prioriterade, minns hon.

”Jag tänkte nu ska jag bli bra, för jag hade drabbats av sjukdom efter sjukdom”.

En avgörande sak var att skriva in ”de små stegen” i kalendern. Några minuters promenad i samband med att lämna barnen på skolan eller till lunchen. Therese Albrechtson gick både i stresskola och på regelbunden hjärnrehabilitering. Meditation och fysisk aktivitet var i fokus.

–Jag tänkte nu ska jag bli bra, för jag hade drabbats av sjukdom efter sjukdom.

LÄS MER:Boende på Oluff Nilssons väg misstror vaccinets verkan

Under flera år försökte hon göra något åt sin situation, men hon lyckades inte helt.

– Jag bara åt skräpmat, stressade och rörde mig ingenting, då blev det ännu mer en negativ spiral, summerar hon.

När det var som värst tog hon en hel del mediciner för olika fysiska åkommor. När läkarna varnade henne och sa ifrån om mängden tabletter blev det en väckarklocka.

– En del är garanterat otur. Men en del beror nog på att jag hade en väldigt stressig miljö omkring mig, eftersom 80 procent av våra sjukdomar är livsstilssjukdomar, konstaterar hon.

”I dag mår jag jättebra, jag äter inga mediciner”

Sedan dess har det blivit en hel del förändringar.

– I dag mår jag jättebra, jag äter inga mediciner – men om man behöver det ska man självklart göra det utan att nån dömer oss, lägger hon till.

En rad kända personer berättar i boken om psykisk ohälsa. Tidigare socialministern Annika Strandhäll berättar om hur det gick till när hennes exman tog livet av sig, om skulden och skammen hon kände. TV-profilen och programledaren Jessica Almenäs berättar om hur hon upplevde en krasch under en direktsändning, men körde på tills hon gick in i väggen. Även komikern och programledaren Karin Adelsköld berättar om sin psykiska ohälsa.

LÄS MER:Skördefesten i Lexby lockade storpublik

Hur ska man som anhörig kunna hjälpa om man nu ser att nåt inte stämmer?

– Spontant tänker jag att det är viktigt att få den anhöriga att komma till insikt om vad som kan hända om man inte tar hand om sig själv. Men det är svårt för jag vet hur jag själv ignorerade det från mina anhöriga.

Vill ha psykisk hälsa på skolschemat

Nu driver hon eget och föreläser om stress och psykiska hälsa för unga på bland andra skolor. Hon har skrivit till den tidigare utbildningsministern Gustaf Fridolin om att införa psykisk hälsa på schemat i skolorna.

– Jag brinner mycket för unga för de har hela framtiden framför sig men har inte verktyg till hur man ska tänka och må bättre, det har jag försökt påverka lite.

Hon hoppas att det blir obligatoriskt på skolorna att läsa om psykisk hälsa, eftersom det är viktigt att förebygga och stärka våra unga som har många krav från sin omgivning.

– Ämnet finns redan på skolschemat sedan 2018 i Norge, argumenterar hon.

Sätter digitala gränser och äter rätt

Hon har lärt sig att sätta digitala gränser för att kunna hantera vardagsstressen. Mejllådan finns inte på telefonen så hon slipper känna sig uppkopplad konstant. Och hon lägger gärna bort telefonen när hon är ledig.

– De sociala medieapparna till exempel har jag lagt längst bort i min mobil, så jag hinner tänka ”måste jag gå in dit nu” så det inte blir slentrianmässigt, för det är så lätt att fastna i det, säger hon.

Du själv är i balans idag?

– Ja, det är jag. Bara det här med kosten har jag ju lagt om jättemycket, det hade jag inte insett innan hur viktig den är för den psykiska hälsan. Utseendet bryr jag mig inte om, men insidan mår mycket bättre när jag äter rätt och rör mig mycket.

Böcker av Therese Albrechtson

1. Våga, Vårda Vinn. 2009.

2. Dålig Mamma... eller Superkvinna? Barn och karriär? Så klarar du de orimliga kraven. 2017.

3. Fuck Psykisk Ohälsa– vägen till bättre mående. 2021.

Psykisk ohälsa hos befolkningen i Sverige

År 2020 var det totalt 41 procent av befolkningen 16–84 år som svarade att de har besvär av ängslan, oro eller ångest.

Av dessa var det 6 procent som uppgav att besvären var svåra, resten svarade att de hade lätta besvär.

Bland kvinnorna var det närmare hälften, 49 procent, som uppgav besvär av ängslan, oro eller ångest.

Andelen bland männen var 33 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS