Smittan har kommit in på Furulunds äldreboende – igen

I slutet på förra veckan hade ytterligare två personer på äldreboendet Furulund bekräftats smittade i covid-19. Äldreboendet har drabbats av corona nyligen, men hade blivit kvitt smittan. Elliot Pilo arbetar på våning två där två av de boende är smittade.
– Man får vara lite på tå för man vet inte var det kommer i från, säger han.

ANNONS
LocationPartille||

Nu har ytterligare två boende på äldreboendet Furulund fått covid-19. Det konstaterades i slutet på förra veckan. Nyligen skrev Partille Tidning om att smittan hade tagit sig in efter sommaren på äldreboendet med cirka 135 personer.

LÄS MER:Personal misstänks ha smittat äldre på boende

– Det är samma boende men inte samma enhet som tidigare, konstaterar Erika Hägg, förvaltningschef för vård och omsorgsförvaltningen i kommunen.

Erika Hägg, vård- och omsorgschef i Partille, kan inte säga hur smittan kommit in på Furulunds äldreboende.
Erika Hägg, vård- och omsorgschef i Partille, kan inte säga hur smittan kommit in på Furulunds äldreboende. Bild: Sanna Tedeborg

Hur smittan tagit sig in den här gången är oklart.

Är det någon anställd möjligtvis?

– Det vågar jag inte säga, förklarar Erika Hägg.

LÄS MER:Personal misstänks ha smittat äldre på boende

Tidigare i september hade tre boende smittats – då fanns misstanke om att det kunde vara en anställd som haft sjukdomen.

ANNONS

Vårdbiträdet Elliot Pilo kommer ut för att ta en snabb paus från arbetet på äldreboendet Furulund. Han arbetar på andra våningen på den enhet där två boende har konstaterats smittade av covid-19 i veckan.

– Man får vara lite på tå för man vet inte var det kommer ifrån, vi har inte fått det konstaterat och därför måste vi vara försiktiga på alla sätt och vis, säger Elliot som arbetat på boendet sedan i somras.

Vårdbiträdet Elliot Pilo har tagit sina båda vaccin tidigt i våras.
Vårdbiträdet Elliot Pilo har tagit sina båda vaccin tidigt i våras. Bild: Shamiram Demir

Anställda isoleras

Avdelningen där han arbetar är en så kallad ”tvilling-enhet”. De anställda kan då samarbeta om tunga lyft och annat vid behov. Men det går inte att göra nu, eftersom avdelningarna på våningen nu isoleras från varandra för att inte sprida smittan vidare.

– Ibland är det personalbrist för att folk är sjuka på grund av corona och då finns det ingen som kan komma in och då är det alltid svårt, säger Elliot Pilo.

De som arbetar med de smittade på den drabbade avdelningen kan inte blanda sig med övriga anställda. Det är stängda dörrar mellan de anställda nu.

– Vi har ingen nära kontakt med dem som vårdar de smittade, man får ha dialog och planering över telefon när man ska hämta mat och såna saker. Det handlar mycket om samarbete helt enkelt, summerar Elliot Pilo.

LÄS MER:Här har pandemin slagit hårdast – antal döda på äldreboende

Har inga ovaccinerade kollegor – som han vet om

Han är 20 år men har hunnit ta två sprutor och är fullt vaccinerad sedan i våras. Hur många av hans kollegor som är ovaccinerade vet han inte – det är inget de pratar om. Han själv är säker på vaccinets skydd.

– Jag tycker det är jättebra att man vaccinerar sig, det är väldigt viktigt.

Vad tycker du om att det finns anställda som inte vill vaccinera sig?

– Det är ett val, jag tror inte på tvång för det hade försvårat hela problemet. Det handlar om att man måste gå ut med mer information så att folk förstår allvaret i sjukdomen.

Tycker du att det är egoistiskt att inte vaccinera sig om man arbetar på en plats där man ska vårda gamla och sköra personer?

– Det är helt upp till personen. Men jag tror på vaccinet.

Pratar ni mycket om de här frågorna därinne?

– Just nu pratar vi mycket om hur vi ska lägga upp dagarna. Men vår arbetsgivare uppmanar till att vi ska vaccinera oss.

All personal på boendet erbjuds också att ta ett antigentest innan arbetspasset börjar. Vilket Elliot gör varje arbetsdag.

– Det är inget krav, men det gör jag ändå för det har hänt att man har varit sjuk och inte fått nåt symptom och då är det viktigt att man vet om det så att man inte fortsätter jobba och sprider vidare, säger han.

Hur ska man få fler inom vården att vaccinera sig tycker du?

– Det handlar i grunden om information och om allvaret. Jag har till exempel hört på internet att om man har varit sjuk innan så har man tillräckligt med antikroppar, men det är inte säkert.

Boendet är öppet för besökare och en kvinna släpps in med sin hund. Men anhöriga uppmanas att hålla sig på rummet och att använda munskydd och desinfektionsmedel för händerna. Elliot Pilo vill utbilda sig till läkare i framtiden. Under coronaåret och som anställd inom äldrevården har han lärt sig en hel del.

– Hur viktigt det är att tänka på alla grupper i samhället. Ibland kan man tänka bort hur viktigt det är att tänka på sina äldre och hur utsatta de som bor här är mitt i en pandemi.

LÄS MER:Coronasmittan minskar i Partille

Hoppet står till en tredje vaccindos

Kommunen vet fortfarande inte hur många av de cirka 850 kommunanställda inom vårdomsorgen som är vaccinerade. Men just nu pågår ett samarbete med flera vårdcentraler för att få fler vårdanställda att ta sprutan.

Skyddet för de äldre som alla har tagit sina två doser kan ha minskat med tiden.

– Det vi kan säga är att de som blir smittade inte blir så sjuka för att de är vaccinerade. De drabbas inte lika hårt helt enkelt, säger Erika Hägg.

Samtidigt hoppas hon att de gamla ska erbjudas en tredje vaccindos för att bättra på skyddet.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS