Skördefesten i Lexby lockade storpublik

Intresset var stort när Lexby bjöd in till skördefest – alltifrån lokala grönsaksproducenter till biodlare samlades tillsammans med både får, hästar och bruksföremål från förr. Emilia Malmqvist, 10, var en av besökarna som passade på att testa lintillverkning.
– Jag tyckte verkligen om att göra det här, säger hon.

ANNONS
|

Hela Lexby kryllade av människor under lördagens skördefest. Efter ett års uppehåll var den årliga tillställningen åter tillbaka och det märktes att saknaden hade varit stor.

Vid Lexby gård såldes närproducerad mat till tonerna av bandet Windrock som stod för underhållningen. Både lokala biodlare och grönsaksförsäljare var på plats och en bit bort valde många att testa på att rida tillsammans med Lexby ridklubb.

LÄS MER:Regionen satsar på vaccinationsdag den 2 oktober: ”Enklare att vaccinera sig”

Strax intill kunde man hälsa på fåren, något som var populärt bland de yngre besökarna.

– De var en riktig hit att hälsa på alla djuren, säger Linda Blomdahl som besöker Lexby tillsammans med dottern Sia, 2 år.

ANNONS

"Sålde slut direkt”

En annan familj som sökte sig dit var Anna Martinik och Göran Nylén tillsammans med dottern Klara. Förutom att hälsa på djuren passade de på att köpa både nyskördad mangold och grönkål.

– Det är kul att det händer något. Det är en lantlig gemenskapskänsla samtidigt som man kan ta del av allt säsongen har att erbjuda, säger Anna Martinik.

LÄS MER:Coronafallen minskar i Västra Götaland – första gången på tio veckor

En av de odlare som passade på att sälja sin skörd var Ekåsens gård i Jonsered. Eftersom de också har runt hundra hönor fanns det också en hel del ägg att köpa, men trots att de kört fyra bilar fulla med varor för försäljning tog det snabbt slut i lagret.

– Det har varit ett enormt intresse. Vi sålde slut direkt och det är så go stämning, folk kommer gärna fram och pratar om recept och ger varandra tips, säger Jennie Gustavsson som tar emot kunderna tillsammans med Inez Anklev.

Stor skörd i år

Förutom grönsaker som körts till Lexby öppnade också ekologiska odlarföreningen ”Mat för alla” upp dörrarna för försäljning av överskottet från årets skörd. Här odlar upp till 12 olika familjer sina egna grönsaker på varsin odlingsplätt utomhus och i pallkragar i de mer skyddade växthuset.

En av odlarna är Helena Vårholm som har engagerat sig i odlarföreningen i närmare sju år. När hon visar upp sin grönsaksodling skymtar alltifrån zucchini till lök och gurkor.

LÄS MER:Lisebergs Halloweensatsning: Nytt skräckhus

– Jag får bli vegetarian varje sommar för att hinna äta upp allt. I år har vi nog skördat runt 900 tomater och upp till 30 kilo zucchini, säger hon.

Genom åren har hon blivit duktig på att ta tillvara på det mesta, bland annat med egna inläggningar och genom att laga mycket av favoriträtten lecsó, en ungersk grönsaksgryta.

Mamma Maria Vårholm odlar också i föreningen.Tillsammans hjälps de under lördagen åt att ta emot besökarna i Lexby som snabbt köper upp det som ligger på försäljningborden även här.

LÄS MER:Så hamnade Biltemas flaggskeppsvaruhus i Partille

Lintillverkning som förr i tiden

Förutom grönsaker bjöd dagen också på en hel del aktiviteter och hantverk. Vid Kulturboden passade besökarna Jessica och Emilia Malmqvist på att testa hur lintillverkning gick till förr i tiden.

På plats fanns arrangörerna Elisabet Nilsson samt Gunilla och Morgan Olausson som visade hur man skulle göra.

– Vi har ställt ut gamla redskap som användes här för väldigt länge sen. Här får besökarna verkligen prova på och göra något istället för att bara titta, vilket vi tror är mycket roligare, säger Gunilla Olausson.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen skickar vaccinations-sms för att nå fler invånare

Och det kan Emilia Malmqvist, 10 år, instämma med. Hon var först tveksam till om hon ville åka till Lexby men efter att ha upptäckt lintillverkningen ångrar hon inte en sekund att hon valde att åka dit.

– Jag tyckte verkligen om att göra det här, det är inget jag provat förut, säger hon.

Mamma Jessica Malmqvist uppskattar att de här kan få möjligheten att uppleva hur det kunde vara förr i tiden.

– Jag hade nog gärna gått med i hembygdsföreningen för att göra mer sånt här. I dag omger vi oss av så mycket teknik, det här blir väldigt avstressande i kontrast till det, säger Jessica Malmqvist.

Läs mer om Partille:

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS