Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Hägg, Förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, Partille kommun, beklagar de inträffade händelserna på ett äldreboende och inom hemtjänsten. Bild: Andreas Olsson, Sanna Tedeborg
Erika Hägg, Förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, Partille kommun, beklagar de inträffade händelserna på ett äldreboende och inom hemtjänsten. Bild: Andreas Olsson, Sanna Tedeborg

Replik: ”Vi beklagar och ser mycket allvarligt på det som har skett”

Svar på insändaren: ”Tänk att avsluta sista åren av sitt liv som ett mobbningsoffer”.

Vi beklagar och ser mycket allvarligt på det som har skett. Vi vill att brister i vår verksamhet ska rapporteras så att vi kan åtgärda dem omgående. På grund av chefsbyte i den aktuella enheten har tyvärr de åtgärder som borde ha gjorts inte vidtagits.

När allvarliga missförhållande uppstår inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet anmäler vi det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som genomför en granskning. Det förekommer även att IVO granskar verksamheten på eget initiativ eller efter att närstående har hört av sig med synpunkter.

LÄS MER: Ordföranden om bristerna i vården: ”Blir ledsen”

IVO är den myndighet som har till uppgift att granska både verksamheter och personal inom hälso- och sjukvårdsområdet. IVO:s tillsyn motsvarar därmed den externa granskning som efterlyses i insändaren. Även kommunens revision granskar kontinuerligt delar av vår verksamhet. Vi har även ett klagomåls- och synpunktssystem där bland annat närstående kan påtala brister. Under kommande år kommer kommunen införa en visselblåsarfunktion dit medarbetare anonymt kan anmäla eventuella brister och oegentligheter i organisationen.

LÄS MER: Kränktes i åratal – inom äldrevården: ”Varför dör du inte?”

Internt arbetar vi aktivt med värdegrunds- och kulturarbete, för att våra medarbetare ska känna till och följa de rutiner och riktlinjer som gäller och som ytterst bygger på lagstiftning. Det är ett arbete som måste pågå kontinuerligt både vid nyrekryteringar och för dem som arbetat länge i organisationen. Vi rekryterar även ytterligare en chef och har utökat med omsorgshandledare i syfte att kunna arbeta nära medarbetare och stärka kvaliteten.

LÄS MER: Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Vi tar allvarligt på brister som framkommer, men vi vet också via boende och närstående att stora delar av verksamheten fungerar väl. Många medarbetare får beröm och vi får även positiva synpunkter kring den vård och omsorg som ges i våra verksamheter.

Erika Hägg

Förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, Partille kommun

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.