Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Furulundsrondellen, från när arbetet med att bygga om den startade. Bild: Jonas Rindefjell
Furulundsrondellen, från när arbetet med att bygga om den startade. Bild: Jonas Rindefjell

Replik: Rondeller anpassas till att gynna flora och pollinerande insekter

Samhällsbyggnadschef Sofia Hellberg om planerna att ha ängsblommor och ängsgräs i cirkulationsplatserna för att gynna pollinerande insekter.

Svar på insändaren Triss i sandlådor – rondeller behöver mer utsmyckning.

Det är Trafikverket som äger och förvaltar Landvettervägen. Därmed ansvarar de också för formgivningen av cirkulationsplatserna på vägen. På statliga vägar rör det sig ofta om enklare utsmyckningar som tillgodoser trafiksäkerhetskraven.

Ska gynna floran

För att gynna floran och pollinerande insekter har Trafikverket planerat ytorna i cirkulationsplatserna vid Furulund, Osbäcksvägen och Nya Öjersjövägen som ängar, med en fröblandning till hälften av svenska ängsblommor och till hälften av ängsgräs. Trafikverket kommer att slå ängsytorna och samla in slåttern varje år för att få ängsblommorna att trivas. Eftersom det är just ängssådd, tar det tid innan resultatet syns. Viss växtlighet kommer att växa upp redan i sommar, bland annat ettåriga örter. Men det dröjer innan ängsmiljön är helt etablerad.

Partille kommun avser inte att skjuta till kommunala medel till att smycka Trafikverkets anläggningar utan använder istället resurserna till att göra kommunens egna allmänna ytor så trevliga och välkomnande som möjligt.

Partille tillämpar inte enprocentsregeln

Vi tillämpar inte den så kallade enprocentsregeln för finansiering av offentlig utsmyckning i Partille. Men kommunen satsar på att göra den offentliga miljön spännande och vacker på andra sätt. Runt om i Partille kan du se vackra skulpturer och andra konstverk. Gå gärna in på kommunens webbplats och titta på vår digitala konstrunda i Partille.

Sofia Hellberg

Samhällsbyggnadschef i Partille kommun

LÄS OCKSÅ: Funktion före form: Så blir rondellen på Landvettervägen

LÄS OCKSÅ: Lägst peng för skolmat i Partille – bedrövligt!

LÄS OCKSÅ: Arbetare förena er – tillsammans är vi starka

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.