Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En progressiv fastighetsskatt baserad på marknadsvärde, som Partilles arbetarkommun vill se, kan bli ett hårt slag för husägare, menar Villaägarnas riksförbund. Bild: Mikael Evard
En progressiv fastighetsskatt baserad på marknadsvärde, som Partilles arbetarkommun vill se, kan bli ett hårt slag för husägare, menar Villaägarnas riksförbund. Bild: Mikael Evard

Partille arbetarkommun vill höja fastighetsskatten

En progressiv fastighetsskatt baserad på marknadsvärde, som Partilles arbetarkommun vill se, kan bli ett hårt slag för husägare, menar Villaägarnas riksförbund.

I veckan håller S kongress. Magdalena Andersson ska väljas till ny partiledare. Kongressen ska också besluta om fastighetsskatten.

Tio av 26 partidistrikt samt 16 arbetarkommuner och 18 enskilda motionärer har motionerat till S-kongressen om höjd fastighetsskatt.

En progressiv fastighetsskatt

Partille arbetarkommun vill se en progressiv fastighetsskatt baserad på marknadsvärdet så att högt värderade fastigheter beskattas högre. De skriver att begränsnings- och dämpningsregler bör införas övergångsvis för att hushållen ska kunna anpassa sig.

Att motionen leder till höjd skatt på småhus är lätt att förstå. Idag beräknas fastighetsskatten på taxeringsvärdet, som ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet. De vill att skatten ska beräknas på marknadsvärdet, det vill säga på 100 procent av värdet.

LÄS MER: Dela med dig av dina tankar – gör din röst hörd

Idag är fastighetsskatten 0,75 procent av taxeringsvärdet, men det finns ett tak som i år är 8 524 kronor.

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för ett småhus i Partille 2021 är 4,1 miljoner. Det ger en fastighetsskatt på 8 524 kronor. Men det finns en eftersläpning i taxeringsvärdena och huspriserna stiger.

Huspriserna stiger – skatt kan chockhöjas

Enligt Svensk Mäklarstatistik är marknadsvärdet på småhus i snitt 6,58 miljoner kronor i Partille under den senaste 12-månadersperioden. Med oförändrad procentsats skulle fastighetsskatten för ett småhus i Partille öka till i snitt 49 350 kronor med motionen, jämfört med dagens 8 524 kronor.

Om fastighetsskatten dessutom ska vara progressiv kan höjningen bli ännu kraftigare beroende på vilka procentsatser man väljer.

LÄS MER: Vad händer med slingan runt Prästtjärn?

Partistyrelsen yrkar avslag på förslagen om höjd fastighetsskatt:

”Förutsägbarheten för människors boendesituation är viktig. Kritiken mot fastighetsskatten handlar sällan om vilja att bidra till det gemensamma, utan om rädslan för att behöva lämna sitt hem eller få mycket högre boendekostnader. På så vis har fastighetsskatten och marknadshyror [på hyreslägenheter] betydande likheter.”

Villaägarna håller tummarna för att partistyrelsens förslag vinner. Men vi oroas av alla de motionärer som vill se kraftigt höjd fastighetsskatt.

Lena Södersten

förbundsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.