Insändarskribenten sågar de nya scheman som införs för de anställda på Partilles äldreboenden.
Insändarskribenten sågar de nya scheman som införs för de anställda på Partilles äldreboenden. Bild: Shamiram Demir

Ge drägligare tillvaro för våra äldre – inte sämre scheman

Signaturen ”Med föräldrar på Kullegården” anser att nya schemaläggningen på Partilles äldreboenden gör en redan ansträngd situation värre, både för personal och boende.

ANNONS
|

Som anhörig märker jag också av den nya schemaläggningen på äldreboendena, och undrar hur långt det ska behöva gå innan alla anhöriga går samman och sätter press på politikerna för att det ska bli drägligare för våra äldre.

En person med ansvar för alla sju

För det var redan ansträngt innan personalen fick nya scheman, som medfört att de både blir sjuka och säger upp sig. Ofta har jag hälsat på under helger för att märka att en person jobbar själv på avdelningen. Visserligen med ”backup” från en annan anställd, som springer skytteltrafik mellan avdelningar för att hjälpa till vid byten och liknande samtidigt som alla hoppas på att inga ”olyckor” ska hända samtidigt.

ANNONS

Nu verkar det bli mer tid då en person har ansvar för alla sju som bor på avdelningen. I den bästa av världar händer inte mycket, men känslan ”Om det händer något” finns troligen med hos personalen hela tiden tills fler går på. Upplägget hänger på att de boende inte säger ifrån, inte går ut, inte vill göra något utan snällt hänger på sina rum den mesta tiden.

Först ut var Furulunds äldreboende, Partille tidning har redan skrivit om missnöjet bland de anställda och att personal säger upp sig. Nu händer samma sak på Kullegården, de erfarna orkar inte mer och slutar. Fler helger och kvällar, nya avdelningar, de vet inte var de hamnar ens samma dag de kommer. Mindre tid med familjen, mindre kontinuitet med de boende på avdelningarna. Allt samtidigt som äldrevården skriker efter personal. Och de anställda ”får inte prata med anhöriga om förändringen”, som om vi inte märker av den i alla fall.

Boende får hela tiden se nya ansikten

De som anhöriga lärt sig förlita sig på försvinner först, de som kände till speciella behov och egenheter. För det tar tid att lära sig allt ifrån hur man sköter en persons hygien, tvätthantering, hjälpmedel, städning, beställningar, medicinering och så vidare. För att inte tala om de boende, som kommer se nya ansikten hela tiden likt det halvkaos det brukar vara under sommarsemestrarna. Det tar tid att lära sig känna av när boende har urinvägsinfektion, när de behöver nagelvård eller liknande basala hygienkrav som inte sker på daglig basis. Det är svårt nog att få till allt sånt utan dåliga scheman.

När vi fick plats på boendet sa ansvariga att ”vi tvättar håret en gång i veckan, vill du ha oftare får du köpa torrschampo”. Som tur var tyckte enhetschefen annorlunda, men ni som inte har anhöriga på äldreboenden kanske förstår nivån på det hela? Och då var det innan nya scheman infördes.

Så ställ upp för den lilla personal som finns, kräv fler anställda per boende. För de boende. Det är ändå valår.

"Med förälder på Kullegården"

LÄS MER:Anställda larmar om läget på äldreboende: ”Vi går på knäna”

LÄS MER:Nytt schema inom vården – flera har sagt upp sig

LÄS MER:Dela med dig av dina tankar – gör din röst hörd

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS