Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Att jaga och attackera friskolor är fel fokus om man vill komma tillrätta med problemen i skolan, anser regionfullmäktigeledamoten Stefan Svensson (KD).  Bild: Ronny B Nilsson
Att jaga och attackera friskolor är fel fokus om man vill komma tillrätta med problemen i skolan, anser regionfullmäktigeledamoten Stefan Svensson (KD). Bild: Ronny B Nilsson

Friskolejakt skymmer skolans verkliga problem

Sverige har halkat efter i såväl läsförståelse som matematik och naturvetenskap. Pojkar presterar sämre än flickor. Dessutom utbildas alltför få lärare vilket resulterar i en för hög andel obehöriga lärare. Att då jaga och attackera friskolor är fel fokus, anser regionfullmäktigeledamoten Stefan Svensson (KD).

Det går knappt en dag utan att den socialdemokratiskt ledda regeringen attackerar friskolorna i Sverige. Det innebär en oro för alla föräldrar som gjort ett aktivt val och valt en friskola för sina barn. Det är illa nog. Än värre är att de verkliga problemen inom skolan hamnar i skymundan. Vikten av en syndabock tjänar ett syfte – att dölja regeringens egna tillkortakommanden.

LÄS MER: Oeniga politiker bromsar beslut kring Engelska skolan i Partille

16 procent av alla elever går i en friskola

Sanningen är att endast 16 procent av alla grundskoleelever idag går i en friskola. 84 procent gör det inte. Av Sveriges 28 sämsta skolor är endast två friskolor. Vad de återkommande PISA-mätningarna däremot visat är hur svensk skola presterat allt sämre under 2000-talet. Den smärre förbättring som skönjdes 2018 visade sig vara ett luftslott då ett felaktigt antal utrikesfödda elever plockats bort, i strid med OECD:s officiella regelverk.

LÄS MER: I spåret av Pride önskar vi acceptans för alla

Sverige har halkat efter i såväl läsförståelse som matematik och naturvetenskap. Pojkar presterar sämre än flickor. Dessutom utbildas alltför få lärare vilket resulterar i en för hög andel obehöriga lärare. Lägg till detta att såväl bristande arbetsro i klassrummen som sena ankomster och skolk alltjämt är vanligt förekommande och problembilden blir en annan än den Socialdemokraterna vill förmedla. Siffrorna talar sitt tydliga språk. 15,2 % av eleverna i Västra Götalandsregionen (VGR) lämnade i våras grundskolan utan gymnasiebehörighet och bekräftar de utmaningar som även övriga Sverige har.

Tidiga insatser påverkar det framtida skolresultatet

VGR tar skolans utmaningar på allvar och driver, tillsammans med kommunerna, ”Kraftsamling fullföljda studier”. Tidiga insatser för familjer i behov av stöd påverkar möjligheterna till goda resultat i skolan. För att nå bästa möjliga kvalitet på dessa insatser krävs att skola, elevhälsa, socialtjänst och sjukvård samverkar väl.

Om även Socialdemokraterna kunde agera konstruktivt vore mycket vunnet. Att använda skolan som ett politiskt slagträ och attackera icke-kommunala huvudmän kanske kan ge några marginalröster, men gynnar inte svensk skola. Vi kristdemokrater betackar oss för den typen av vulgär retorik. Istället bedömer vi skolor utifrån dess resultat, inte utifrån vem som driver dem.

Stefan Svensson (KD)

Ledamot i regionfullmäktige

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.