Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Eftersom Jonseredsvägen genom Jonsered räknas som en vanlig gata och inte huvudled betyder det att på anslutande vägar, som till exempel Jons väg, gäller högerregeln. Bild: Google maps
Eftersom Jonseredsvägen genom Jonsered räknas som en vanlig gata och inte huvudled betyder det att på anslutande vägar, som till exempel Jons väg, gäller högerregeln. Bild: Google maps

En tidsfråga till någon krockar – få vet om att högerregeln gäller

Signaturen Ingegerd Lundgren om trafikproblemet vid Jons väg i Jonsered. Hon vill se omskyltning eller att Jonseredsvägen görs om till huvudled för att undvika att bilar ska krocka.

Eftersom Jonseredsvägen genom Jonsered räknas som en vanlig gata och inte huvudled betyder det att på anslutande vägar (förutom Anna-Stinas Lid) gäller högerregeln. Ett stort problem är korsningen med Jons väg (uppfarten från bland annat Östhjälpen och övre fabriksområdet).

Risk för olyckor på Jonseredsvägen

Det som gäller är att trafiken från Jons väg har företräde ut på Jonseredsvägen enligt högerregeln. Det är en omöjlighet eftersom trafiken på Jonseredsvägen inte iakttar detta. Dessutom är hastigheten på Jonseredsvägen bitvis rätt hög trots hastighetsbegränsning till 30 km/h. Om någon som kommer från Jons väg följer trafikreglerna skulle en olycka ofelbart inträffa men de flesta stannar och släpper fram trafiken.

Skylt om lämna företräde kan vara lösning

Jag har dels via mejl och även telefon till kommunens trafikavdelning påtalat det här och mitt förslag är att man gör Jonseredsvägen till huvudled och skyltar anslutande gator med en lämna företrädesskylt. Då skulle det bli helt tydligt vad som gäller. Att man kör som man gör är väl för att man uppfattar Jonseredsvägen som en huvudled och en ganska bred gata. Men den dag det inträffar en olycka i korsningen blir den drabbade den som kör på Jonseredsvägen utan att lämna företräde. Dessutom är det en cykelbana som korsar Jons väg och skymmande häckar intill varför en lämna företrädesskylt skulle vara bra.

Enligt kommunen är det många överväganden innan man gör en gata till huvudled men just i den här korsningen hoppas jag man kommer till ett beslut snarast. Eller också sätter upp en skylt om att iaktta högerregeln. Sådana skyltar finns på andra platser där det är svårt att veta vad som gäller (gata).

Ingegerd Lundgren

LÄS MER: Kvarterskrog i Jonsered med en del att fundera på

LÄS MER: Bussförarna vill ta paus i Jonsered – har väntat i två år utan resultat

LÄS MER: Vägföreningen stänger parkering vid Bokedalen: ”Vi hade inget val”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.