Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

SPF Seniorerna är inte nöjda med nivån på den allmänna pensionen.  Bild: Nora Lorek
SPF Seniorerna är inte nöjda med nivån på den allmänna pensionen. Bild: Nora Lorek

Det måste löna sig att arbeta ihop sin pension

SPF Seniorerna är inte nöjda med nivån på den allmänna pensionen. I debattartikeln uppmanar de politiska partier att våga ta en ordentlig debatt och ta ansvar för att förbättra situationen.

Den allmänna pensionen måste ge alla en rimlig pensionsnivå och i högre grad återspegla de pensionsavgifter man betalat in under yrkeslivet. Idag är pensionssystemet istället på god väg mot ett grundtrygghetssystem där alla får ungefär samma låga allmänna pension.

Avsaknad av helhetssyn för pensionssystemet

Från statens sida saknas helhetssyn och övervakning av hur pensionssystemet förhåller sig till omställningar i samhället och hur pensionerna står sig – ingen verkar ta ett övergripande ansvar.

Politiken behöver föra en betydligt mer öppen debatt kring pensionerna och politiska skiljelinjer måste framkomma – idag tycker partierna ungefär samma sak och för det mesta handlar det om att försvara systemet snarare än att utveckla det.

Tre uppmaningar till politikerna

SPF Seniorerna har därför tre enkla uppmaningar till alla politiska partier:

– Det måste löna sig att ha arbetat. Pensionssystemet måste förstärkas för de som arbetat ihop sin pension, systemets legitimitet hänger på detta. Vi vill se högre pensionsavsättningar som når brett samt kommer både dagens och framtidens pensionärer till del.

– En total översyn av systemet behövs och nödvändiga förändringar ska kunna göras i alla dess delar. Systemet behöver renoveras och ha löpande tillsyn, inte raseras och försummas. Upphör med lappa-och-laga-åtgärder utanför systemet.

– Pensionsfrågorna förtjänar en ordentlig och ärlig politisk debatt. Partierna måste berätta vad de vill och vilka olika förslag de har, väljarna ska kunna utkräva ansvar.

Ann-Christine Baar

Distriktsordförande SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Eva Eriksson

Förbundsordförande SPF Seniorerna

LÄS OCKSÅ: Ingen lyssnar på personalen – var finns politikerna som vill göra skillnad?

LÄS OCKSÅ: Inför ett nytt äldrefridsbrott

Så här prenumererar du och hämtar apparna:

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.