• Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON
  • Bild: JONNA ANDERSSON

Dålig skörd efter kall vår

Partille

Tomt på äppelträdet? Frosten i maj slog hårt mot äppelträdens blommor och pollineringen uteblev till följd av kylan.
– Det är ett exceptionellt dåligt år, säger Le­­if ­Gustavsson på Lexby gård.

För sex år sedan köpte Leif och Kristina Gustavsson in maskiner för mustning till Lexby gård.

– På många av gårdarna här i byn står gamla äppelträd kvar. När vi har sett alla äpplen bara ligga där har vi känt ett ansvar att ta reda på dem, förklarar Kristina.

Därför började Leif och Kristina gå olika kurser för att lära sig mer om äppel­odling.

– Länsstyrelsen har ett fantastiskt utbud av odlingskurser. Under de senaste åtta åren har vi deltagit på massor av kurser, allt från hur man syrar grönsaker till hur man odlar äpplen.   

Leif och Kristina har ingen stor äppelodling. Deras koncept är helt enkelt att ta vara på all frukt från de gamla fina äpplesorterna i trädgårdarna i Lexby by.

– Sen har vi satt tio nya träd och kommer även att sätta tio till. Det blir en liten äppellund, säger Kristina.

– Det gjorde vi för att vi hade en rådgivare här som talade om att de gamla träden inte kommer att klara sig så länge till, berättar Leif.

Bara två träd med frukt

Rådgivaren som kom till gården tyckte att Leif och Kristina skulle anlägga en stor äppelodling med träd i långa rader men några sådana planer finns inte i nuläget.

– Vi kan inte satsa på bara en verksamhet, utan vi måste hålla på med fler grejer för att få gården att gå runt, säger Kristina.

– Därför har vi också lättare att ta en sådan här smäll. De stora äppelodlarna har inte haft det lätt i år. Ett så dåligt år som i år upplever man som odlare kanske bara en-två gånger under en livstid, säger Leif.

De nyplanterade träden har inte börjat ge frukt ännu och av de närmare 30 äldre träden är det endast ett fåtal som bär frukt.

– Vi har två träd som har ordentligt med äpplen. Det är en sen sort som heter Holsteiner, som smakar ananas. Den mognar först i slutet av oktober. Annars är det riktigt dåligt och många av träden saknar frukt helt, berättar Kristina.

Leif och Kristina har valt att fokusera på fem sorter, Filippa, Melon/citronäpple, Holsteiner cox, Ingrid Marie och Folke.

– Vi har testat att göra på olika sätt och kommit fram till att en blandning av sorterna är godast när man gör must, berättar Kristina.

Det är mycket som ska till för att äppelodlingen ska bli riktigt bra. Nästan så mycket att det är avskräckande om du frågar Leif.

– När vi åkte hem efter första kursen tänkte vi ’Det här kommer aldrig att gå’, säger han och skrattar.

Men det gick och med hjälp av deras ”äppelguru”, Kirsten Jensen på Länsstyrelsen, har Kristina och Leif fått snurr på sin förädling av äpplen.

– Det som inte hon kan om äpplen är inte värt att veta. Hon har lärt oss mycket, säger Kristina.

Äpplena frös

I år tog frosten blommorna förra året tog den äpplena istället. När äpplena på träden frös när den plötsliga kylan slog till ringde makarna ­Gustavsson sin guru för råd.

– Vi frågade henne om vi kunde tina dem för att inte gå miste om all frukt, berättar Leif.

Absolut inte blev svaret men Jensen blev eld och lågor när hon hörde att Leif och Kristina hade frusna äpplen.

– Åh, då måste ni göra ice wine sa hon. Och det gjorde vi. Det kunde vi så klart inte sälja, men gott blev det, säger Kristina.

Musten säljer de annars på gården och på olika marknader.

– Vi har fått förfrågningar från olika affärer och kaféer som vill sälja vår must men i nuläget har vi inget tillstånd för det, säger Leif.

– Och så mycket must blir det inte heller, fyller ­Kristina i.

Mycket säljs under årets viktigaste tillställning – skörde­festen, som närmar sig med stormsteg.

– Vi har som mest att göra nu så här veckan innan skörde­festen. Den har bara blivit större och större för varje år, men det är roligt. Vi älskar att få visa upp gården och våra verksamheter. Det är väldigt kul att Partilleborna visar så stort intresse, säger Kristina.

Den 16 september smäller det och i vanlig ordning blir det en dag fullspäckad med aktiviteter.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook