Mobilisera mot heders­kultur i Partille kommun

Debatt​I Sverige, för drygt 100 år sedan var det vanligt förekommande att föräldrarna satte sin heder på dotterns oskuld och valde vem hon skulle gifta sig med mot hennes vilja. Hundra år av kamp för demokratiska fri och rättigheter, för unga kvinnors och mäns rätt att bli kära i vem man vill.  Ändå lever mer än 100 000 unga människor idag under samma slags hedersförtryck som då enligt statens utredning från 2014. Mörkertalet tros vara stort! Ur ett samhällsperspektiv är hedersförtryck tillsammans med klantänkande och radikalisering allvarliga hot mot den öppna liberala demokratin i det svenska samhället så även i Partille.

Vår kommun behöver mobilisera för att informera, utbilda och stödja de människor som lever i miljöer där hederskultur kan förekomma. Lärare i skolan, elevhälsovård och socialtjänst behöver få verktyg att känna igen uttryck för normer i familjer som kan kopplas samman med heder. Detta för att unga tjejer och killar och deras föräldrar ska våga bryta med hedersförtrycket. Ingen pojke ska misshandlas och hotas att dödas för att de inte vill låsa in sina systrar. Ingen flicka ska tvingas att hoppa från en balkong av sina släktingar på grund att hon är kär i fel kille. Ingen pappa ska mördas för att han vägrar att döda sin son eller dotter. Varken i Partille eller någon annanstans. Låt oss samla alla goda krafter för att försvara grundläggande mänskliga rättigheter mot förlegade traditioner som bygger på heder- och klanförtryck i vårt lokala samhälle.

Ett första steg är att gå och lyssna på Amineh Kakabaveh, ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad, på måndag klockan 18.30 på Kulturum. 2016 blev Amineh utnämnd till årets svensk med följande motivering: ”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.”

Linus Johansson
Medlem Vänsterpartiet Partille

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook