• Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU
  • Bild: BJÖRN DINAU

Livfullt i Jonsered studios

Kultur:

Sedan i maj förra året har huvuddelen av tv-serien Vår tid är nu spelats in i återuppväckta Jonsered studios. PT fick följa med in bakom kulisserna och se hur inspelningen går till.

På utsidan av Jonsereds fabriker kan man inte ana att en av SVT:s största satsningar i modern tid pågår sedan ett år tillbaka. TV-serien Vår tid är nu är en familjekrönika som utspelar sig med start fredagen den 7 maj 1945 och flera decennier framåt.

I rollistan märks kända namn som Susanne Reuter, Adam Lundgren, Mattias Nordkvist, Hedda Stiernstedt och Peter Dalle. Det finns dock en kategori personer som en serie av den här digniteten inte klarar sig utan och det är alla statister. De har ofta långa dagar med mycket väntan.

När PT kommer till Jonsered studio och hälsar på en måndag klockan 10 är två statister sedan drygt två timmar med och spelar in. De är servitörer i restaurangen, som är en central del i serien. En av kyparna är Hannes Eknefelt, 49 år, från Fjärås.

– Jag har varit med sedan första avsnittet. Det är jätteroligt. En helt annan värld än mitt civila jobb, säger han.

”Ser ut att vara från 1940-talet”

I det civila är Hannes nämligen konsult inom IT-branschen. Totalt har han varit med på cirka 60 inspelningsdagar sedan maj förra året. Han har varit statist tidigare, bland annat i långfilmen Videomannen. I Jonsered hamnade han genom att hålla koll på hemsidor för statistjobb.

– En del av motiveringen till att jag fick vara med här var att ”du ser ut att vara från 1940-talet”. Och jag har haft en del scener med repliker också, säger Hannes Eknefelt.

Vid halv elva kommer det ytterligare nio statister till studion. Det är kallskänkor, springpojkar och kockar. De tar på sig sina tidsenliga kläder och får frisyrerna fixade. Det gäller att de ser likadana ut.

Anna Riebe, 27 år, från Göteborg spelar kallskänka. Hon såg att Vår tid är nu sökte statister via en grupp på Facebook. Hon blev kallad till att provfilma och inte långt därefter fick hon vara med.

– Jag fick hacka lök och hade några repliker. Det var bara att köra direkt, men det var lite nervöst i början, säger Anna Riebe.

Nu när det har gått ett tag ångrar Anna att hon inte gjort något sådant här tidigare. Hon skulle gärna göra det igen, det finns flera plus.

– Jag gillar tidsepoken 1940 till 1960-talet. Det är kul med historia.

Anna berättar att det i hennes roll som kallskänka ofta blir samma sysslor, på samma ställe.

– Jag är mest i kallskänken och skafferiet, någon gång ibland får jag gå i korridoren.

Inne i Jonsereds studio är flera av tv-seriens miljöer uppbyggda. Den stora restaurangen, köksdelen, skafferiet och kallskänken finns alla i Jonsered. Andra scener spelas in i Göteborg, i Stockholm samt på Nääs och Sjövik i Lerum. Den första säsongen har premiär nu till hösten, totalt blir det 20 avsnitt fördelat på två säsonger.

Parallella inspelningar

För 23-årige Axel Gillberg, som är en av statisterna som jobbar i köket, har dagen bara börjat. Han ska vara tillgänglig ända fram till åtta på kvällen, men han trivs med att vara statist på Vår tid är nu.

– Logistiken med mat och det runt omkring fungerar bra här. Visst blir det en del långa dagar med mycket väntan, men det ingår, säger Axel Gillberg.

Axels karaktär har varit med i serien sedan avsnitt fyra i första säsongen.

– Jag har haft några repliker och man får svara på frågor ibland. Och jag är mestadels i närheten av spisen, säger han och skrattar.

Samtidigt som statisterna i köket spelar in ett klipp där kocken hackar lök och filéar en fisk så pågår inspelning i restaurangen parallellt. Det hela avbryts av ”Tystnad! Tagning!” lite då och då. På grund av hemlighetsmakeri kring säsong två av Vår tid är nu så fick PT inte vara med och fotografera på alla ställen i studion.

Väloljat maskineri

Det är massor av personal och rökmaskinen får arbeta hårt för att ge köket en känsla av att det osar från spisen. Statisterna väntar tålmodigt på instruktioner. Allt är extremt uppstyrt. Det är ett väloljat maskineri.

När PT lämnar inspelningen har statisterna många timmar kvar innan dagen är över.

– Det är bara att sätta sig och vänta på nästa tillfälle då man blir inropad, säger rutinerade Hannes Eknefelt.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

gillaptpafacebook