Man döms för häleriförseelse efter att ha köpt en elcykel på Facebook som visade sig vara stulen.
Man döms för häleriförseelse efter att ha köpt en elcykel på Facebook som visade sig vara stulen. Bild: Filip Landqvist

Köpte cykel som visade sig vara stulen – döms för brott

En man i 60-årsåldern döms för häleriförseelse efter att ha köpt en elcykel på Facebook som visade sig vara stulen. Tingsrätten menar att mannen borde ha förstått att cykeln inte tillhörde säljaren, men mannen påstår att han inte hade någon aning.
– Jag trodde på honom, säger han i förhör.

ANNONS
|

Allt började med att en man i 60-årsåldern såg en annons på Facebook om att en elcykel var till salu. Han kollade upp märket och förstod att det var en gammal modell som ursprungligen var såld på Biltema med ett originalpris på 8 990 kronor. Enligt annonsen ville säljaren nu sälja den för 3 000 kronor, något som mannen tyckte lät okej.

Han valde därför att höra av sig till säljaren på Messenger och bestämde träff så nära Partille som möjligt. De beslutade sig för att mötas upp vid Munkebäckstorg senare samma dag.

Säljaren kom till platsen cyklandes på cykeln och när mannen tittade på den såg han inga större fel. Säljaren kunde visa upp originalnycklar till både ramlås och batteriet, men inget kvitto och laddaren till batteriet saknades.

ANNONS

”Jag hade ingen aning”

Mannen tyckte ändå att säljaren verkade ärlig och erbjöd 2 000 kronor för cykeln utan batteriet, som ändå inte var brukbart utan en laddare.

Säljaren gick med på det förslaget och strax därefter var cykeln på väg hem med mannen tillbaka till Partille. Vad mannen däremot borde ha anat var att cykeln inte var säljarens till att börja med, utan stöldgods.

Det blev han varse när polisen senare tog kontakt med honom i samband med att de utredde ett grovt häleri. De upptäckte att en swishbetalning gjorts till säljarens konto från mannen i 60-årsåldern, vilket gjorde att de fattade misstanke om att stöldgods kunde ha sålts vidare till honom.

Han togs därför in till förhör, misstänkt för häleriförseelse. Själv nekade mannen till brott och menar att han inte förstod att cykeln var stulen.

– Förnekar det. Jag hade ingen aning.

Polisen: Kan du berätta hur köpet gick till?

– Genom Facebook, jag skickade ett meddelande att jag var intresserad, han sa att cykeln fanns kvar. Han sa att han hade köpt cykeln för ett halvt år sen och behövde pengarna.

Polisen: Varför fick du inget kvitto?

– Jag kollade cykeln och frågade om kvitto. Han sa att han hade tappat kvittot och laddaren till batteriet. Det hade han inte med sig. Han sa först att han hade tappat det sen sa han att det var trasigt och att han hade slängt laddaren.

– Jag trodde på honom. Jag kände att han var slarvig eftersom han letade efter nycklarna till cykeln i sina fickor. Sen fick han fram nycklarna. Jag trodde honom på grund av det.

Polisen: Pratade ni någonting kring huruvida skulle kunna vara stulen? Du har tidigare sagt i förhör att du tyckte mannen som sålde cykeln verkade lite konstig.

– Nej, det gjorde jag inte. Det är en ganska dum fråga, då hade jag säkert fått ett dumt svar.

Polisen: Gjorde du någon efterforskning om cykeln skulle kunna vara stulen? Den hade ju blivit anmäld dagen innan så den fanns ju registrerad som stulen.

– Jag tänkte inte alls på det. Jag tänkte att det var han som äger cykeln.

Polisen: Reflekterade du inte över att det var ett väldigt bra pris för en så dyr/ny cykel?

– Jag upplevde det som att jag kanske har betalat lite mer än vad den var värd.

Tingsrätten: Borde ha antagit att cykeln var stulen

Cykeln blev anmäld stulen till polisen den 21 oktober och bara en dag senare såldes den till mannen i 60-årsåldern från Partille.

Mannen åtalades senare och dömdes i dagarna för häleriförseelse vid Göteborgs tingsrätt efter att huvudförhandlingen hölls i målet i början av maj.

Tingsrätten påpekar i sin bedömning att mannen hade skälig anledning att anta att cykeln var stulen. Detta eftersom säljaren varken haft kvitto eller laddare till cykelns batteri. Mannen har heller inte gjort några efterforskningar om cykeln varit stulen inte kontrollerat säljarens rätt till cykeln och inte ställt några frågor till säljaren.

Därtill konstaterar tingsrätten att mannen också köpte cykeln för ett mycket lågt pris.

Nu döms mannen till 40 dagsböter á 180 kronor, vilket ger en total summa på 7 200 kronor.

Vad är ett häleribrott?

Eftersom du kan göra dig skyldig till brottet häleri genom att köpa stöldgods, medvetet eller omedvetet, är det viktigt att ha koll på din undersökningsskyldighet.

Du måste som köpare undersöka varan du ska köpa genom att kontrollera att den inte är stulen.

Att tänka på när du ska sälja eller köpa en begagnad vara

  • Lita på din instinkt – är ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta så.
  • Är priset på varan rimlig?
  • Spara alltid originalkvitton – de behövs om du ska sälja något i framtiden. Om originalkvittot är ett kassakvitto, kopiera detta då kassakvitton ofta bleknar bort efter ett tag. Spara kopian tillsammans med originalkvittot.
  • Var beredd att visa legitimation så att köparen kan känna sig trygg i köpet.
  • Fråga om legitimation på den som säljer, begär att få se inköpskvittot, och helst också garantibevis i original, när du köper begagnade varor.
  • Bedöm situationen, inte personen. Hur trevlig en säljare än är så finns det tillfällen att misstänka att allt inte står rätt till, till exempel om säljaren har orimligt bråttom eller inte vill visa var hen bor.
  • Om säljaren bara är intresserad av kontanter kan det vara en anledning att fundera på varför.

Lagen om god tro

Sedan 2003 gäller nya bestämmelser när det gäller att handla i ”god tro”. I korthet innebär det att den som medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen blir tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster. Borde man misstänkt eller rent av känner till att varan är stulen så kan man dessutom själv bli åtalad för häleri och få böter eller i grova fall upp till sex års fängelse.

Straff för häleri

Begår man häleri, så riskerar man att dömas till fängelse i upp till två år. Anses brottet som grovt, är straffskalan fängelse i mellan sex månader och upp till sex år. Är brottet istället att bedöma som ringa, så döms man inte för häleri utan för häleriförseelse, vilket kan resultera i böter eller fängelse i upp till sex månader.

Källa: www.larmtjänst.se

LÄS MER:Elcyklar lockar tjuvar i Partille

LÄS MER:Svårt att få tag på elcyklar – lång kötid hos cykelhandlaren

LÄS MER:Här cyklar tjuven iväg – på elcykel värd 64 000 kronor

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS